Search
Close this search box.
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα ληγμένα προϊόντα που κρύβονται στο ψυγείο σας
Γυναίκα μπροστά σε ψυγείο
Credit: 123RF

Ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στο ψυγείο σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένα κοινά τρόφιμα και καρυκεύματα μπορεί να είναι επικίνδυνα μόλις περάσει η ημερομηνία λήξης τους. Εκτός από την περίεργη γεύση και τη δυνητικά δυσάρεστη οσμή, τα καρυκεύματα που έχουν ανοιχτεί και παραμένουν στο ψυγείο σας για πολύ καιρό μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

Αυτά είναι τα πιο απειλητικά προϊόντα που πρέπει να πετάξετε από την κουζίνα σας, πριν τα χρησιμοποιήσετε κατά λάθος για την παρασκευή κάποιου φαγητού.

Γυναίκα μπροστά σε ψυγείο
Credit: 123RF

Μαγιονέζα

Το USDA αναφέρει ότι μετά το άνοιγμα της μαγιονέζας, αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δύο μήνες. Ωστόσο, αν ένα ήδη ανοιχτό δοχείο παραμείνει όλη μέρα εκτός ψυγείου, είναι σίγουρα μια καλή ιδέα να το πετάξετε.

Λόγω της βαριάς βάσης από ωμά αυγά, το να αφήνετε τη μαγιονέζα ή οποιοδήποτε προϊόν με βάση τη μαγιονέζα να παραμένει σε περιβάλλον θερμοκρασίας δωματίου ή να παραμείνει στο ψυγείο σας περισσότερο από τη δεδομένη ημερομηνία λήξης, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από τροφιμογενείς ασθένειες, όπως η σαλμονέλα. Πιθανότατα θα παρατηρήσετε επίσης μια διαφορετική γεύση και μυρωδιά.

Οτιδήποτε περιέχει μαγιονέζα θα πρέπει να πεταχτεί μόλις φτάσει στη λήξη του. Οι επιλογές για ντιπ, όπως οι σάλτσες ταρτάρ, έχουν ως βάση τη μαγιονέζα και αποτελούν επίσης τρόφιμα με σύντομη λήξη. Η κλειστή μαγιονέζα έχει διάρκεια ζωής περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες.

Dressings σαλάτας

Τα κρεμώδη dressings, όταν δεν αντικαθίστανται συχνά, αποτελούν επίσης πρόσφορο έδαφος για τροφιμογενείς ασθένειες. Πολλές τέτοιου είδους σάλτσες περιέχουν ποικιλίες με βάση το αυγό ή το τυρί, τα οποία μπορούν να χαλάσουν γρήγορα και να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων, εάν δεν πεταχτούν μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Credit: 123RF

Όπως και η μαγιονέζα, έτσι και τα dressings έχουν διάρκεια ζωής έως και δύο μήνες μετά το άνοιγμα. Επιπλέον, προσέξτε τις λιπαρές σάλτσες σαλάτας που έχουν πιο πικρή γεύση από το συνηθισμένο. Αυτό προκαλείται από την οξείδωση και είναι πιθανότατα ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να ανανεώσετε το απόθεμά σας.

Σάλτσες με βάση τη ζάχαρη

Πολλές σάλτσες που αγοράζονται στο κατάστημα, όπως η κέτσαπ, η σάλτσα μπάρμπεκιου και η σάλτσα κοκτέιλ, παρασκευάζονται με ζαχαρούχα συντηρητικά που βοηθούν στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης.

Credit: 123RF

Τα κλειστά προϊόντα με ζαχαρούχες σάλτσες μπορούν να διαρκέσουν έως και 12 μήνες στο ντουλάπι σας. Μόλις ανοιχτούν, έχετε περίπου έξι μήνες χρήσης πριν η σάλτσα σας αρχίσει να μουχλιάζει. Προσέξτε για αποχρωματισμό, περίεργες μυρωδιές και μια ανάπτυξη μούχλας που μοιάζει με χνούδι, για να αποφύγετε την κατανάλωση μιας σάλτσας που έχει χαλάσει.

Καρυκεύματα πλούσια σε ξύδι

Μια ποικιλία από καρυκεύματα στο ψυγείο σας είναι πιθανότατα φτιαγμένα με κάποια παραλλαγή ξυδιού. Οι σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε ξύδι, όπως η μουστάρδα και η σάλτσα Worcestershire, μπορούν να διαρκέσουν έως και τρία χρόνια στο ντουλάπι, αλλά μόνο 12 μήνες από τη στιγμή που θα ανοίξετε το καπάκι.

Ξύδι από σταφύλι
Credit: 123RF

Φροντίστε να παρακολουθείτε τις περίεργες μυρωδιές και να δοκιμάζετε, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο προϊόν, πριν το χρησιμοποιήσετε.

Σάλτσα σόγιας

Όπως και με τα καρυκεύματα με βάση το ξύδι, η σάλτσα σόγιας έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με άλλες κοινές σάλτσες. Χωρίς άνοιγμα, η σάλτσα σόγιας μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια έως και τρία χρόνια. Ωστόσο, όπως όλα τα άλλα, η σάλτσα σόγιας έχει μια συνιστώμενη ημερομηνία λήξης μετά το άνοιγμα και τη χρήση.

Credit: 123RF

Χρησιμοποιήστε τη σάλτσα σόγιας εντός ενός έτους από το άνοιγμα. Προσέξτε τις περίεργες μυρωδιές, καθώς υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν βακτήρια, ανεξάρτητα από την αλμυρή βάση της.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα