5 χαρακτηριστικά που κληρονομούμε από τις μητέρες μας
@jonathangallegos/unsplash

Ένα κλισέ που αγαπάμε να μισούμε, αλλά αποδεικνύεται και επιστημονικά πως είναι πραγματικότητα, είναι αυτό που λέει ότι όσο μεγαλώνουμε, μοιάζουμε στους γονείς μας, και πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες, στις μητέρες μας.

Ναι, το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά και το αν θα γίνει μια λαχταριστή μηλόπιτα ή μια… άνοστη κομπόστα φαίνεται στη πορεία του χρόνου. Like mother, like daughter λοιπόν και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που το αποδεικνύουν.

Το IQ είναι κληροδότημα της μαμάς

Τι σημασία έχει το status και τα χρήματα; Η μαμά ξέρει καλύτερα! Ερευνητικό κέντρο της Σκωτίας, εξέτασε 12.000 άτομα ηλικίας από 14 ως 22 ετών ως προς το δείκτη ευφυίας τους, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση και η εκπαίδευση. Κατέληξε ότι ο πιο αξιόπιστος δείκτης για τη νοημοσύνη των ατόμων ήταν το IQ της μητέρας τους.

@carlosdelgadx/unsplash

Θέμα… διάθεσης

Το ότι η μητέρα μας επηρεάζει τη διάθεσή μας είναι γνωστό. «Μην μπαίνεις με τα παπούτσια στο σπίτι!», «Άσε το κινητό και κάνε τα μαθήματά σου»… Ωστόσο αποδεικνύεται και επιστημονικά. Η δομή του εγκεφάλου που ονομάζεται φλοιομεταιχμιακό σύστημα και ελέγχει τη ρύθμιση του συναισθήματος είναι πιθανότερο να κληρονομηθεί από τη μητέρα προς τις κόρες, σύμφωνα με έρευνα του The Journal of Neuroscience.

Sleeping Beauty

Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο, τότε μάλλον… φταίει η μητέρα σας. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά με μητέρες που υποφέρουν από αϋπνίες καταλήγουν να κοιμούνται λίγο μεγαλώνοντας. Παραδόξως, δεν παρατηρήθηκε η ίδια σύνδεση ανάμεσα σε ένα παιδί και τον πατέρα του.

@mathildelangevin/unsplash

Σφριγηλό δέρμα

Αν η μητέρα σας έχει νεανική, φρέσκια επιδερμίδα, το πιθανότερο είναι ότι θα την κληρονομήσειτε μεγαλώνοντας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το DNA από τα μιτοχόνδρια- που κληρονομούμε από τις μητέρες μας- μπορεί να ελέγξει την ταχύτητα της γήρανσης.

Εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες έχουν νωρίς ή αργά εμμηνόπαυση, έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το ίδιο. Ωστόσο, οι ερευνητές γνωστοποιούν κι άλλους παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό, όπως το κάπνισμα που προκαλεί εμμηνόπαυση ως και δύο χρόνια νωρίτερα.

Ωστόσο, ότι και αν λένε οι έρευνες, η Mama – είναι μόνο – Mia!

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα