Υιοθεσία σκύλου ή γάτας: Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος μας εξηγεί ποια είναι τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις τις πρώτες μέρες στο σπίτι

Η παγκόσμια τάση «Υιοθετώ δεν αγοράζω» ευτυχώς έχει γίνει τρόπος ζωής και στη χώρα μας και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να φροντίζουν αδέσποτα ζώα και να μεγαλώνουν τις οικογένειές τους υιοθετώντας ένα pet από κέντρα φιλοξενίας αδέσποτων ζώων και φιλοζωικά σωματεία.

Ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος και μέλος του SAVE A GREEK STRAY, της μη κυβερνητικής οργάνωσης της Εριέττας Κούρκουλου που δραστηριοποιείται ενεργά στη περίθαλψη χτυπημένων και ανήμπορων ζώων, μας εξηγεί τι πρέπει ακριβώς να κάνουμε αν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο ζωάκι.

Τι πρέπει να προσέχουμε για να έχει το ζωάκι καλή υγεία;

Η συμβουλή μου σαν κτηνίατρος, αλλά και σαν κάτοχος κατοικίδιου στον κόσμο που έχει κατοικίδια είναι να μην τα παραμελούμε. Το κατοικίδιο είναι ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται λοιπόν ότι και εμείς, να προσέχουμε την υγεία του, με σωστή διατροφή, άσκηση, εμβολιασμούς και ετήσιους αιματολογικούς ελέγχους. Ο σωστός εμβολιασμός θα προφυλάξει το αγαπημένο μας κατοικίδιο από αρκετούς κινδύνους. Όπως επίσης και η αποπαρασίτωση η οποία θα πρέπει να γίνεται συστηματικά και ευλαβικά.

Τι πρέπει να τρώει;

Η σωστή διατροφή κρατάει το κατοικίδιο μας υγιή, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να σας προτείνει ποια τροφή ενδείκνυται για το δικό σας ζωάκι. Ο μικρός μας φίλος θα πρέπει να λαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα γι αυτόν.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνει βόλτα;

Βγείτε βόλτα με το κατοικίδιο σας, αρκετά μέρη στη πόλη είναι PET FRIENDLY, όπως εμπορικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, χώροι εστίασης. Η κοινωνικοποίηση του ζώου είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της εκπαίδευσης του κατοικίδιού, είναι λοιπόν απαραίτητες οι καθημερινές βόλτες μαζί του, έτσι το ζώο θα συναναστρέφεται και με άλλους ανθρώπους αλλά και με άλλα ζώα.

Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο;

Μέσα στη βόλτα και τη κοινωνικοποίηση εντάσσεται και η άσκηση. Η άσκηση βοηθά την διατήρηση της υγείας του ζώου όποιας ηλικίας και αν είναι. Πάρκα τα οποία μπορούν να δεχτούν κατοικίδια είναι ιδανικά για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης του κατοικίδιου σας ή μια βόλτα στη γειτονιά συνδυαστικά με παιχνίδι, φέρνει και εσάς πιο κοντά με το κατοικίδιο σας αλλά και αυτό το κάνει χαρούμενο.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου ως ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας;

Στις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη έρχεται να προστεθεί και η μη παραμέληση του κατοικίδιού. Συχνά φαινόμενα όπως σκυλιά δεμένα σε αυλές, μπαλκόνια ή ακόμα ζώα μέσα σε αυτοκίνητα όπου κινδυνεύουν  να πεθάνουν από θερμοπληξία θα πρέπει πια να αποφευχθούν, αν και κάποια περιστατικά από αυτά εντάσσονται και στην κακοποίηση ζώου, η οποία διώκεται ποινικά.

Καρανάσιος Λάζαρος

Κτηνίατρος

Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα

Email: info@vetherapy.gr

Instagram: kalaazar​