Το ghosting έχει εξελιχτεί! Ποιοι το κάνουν πλέον και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Κάποτε λέγαμε ότι όταν κάποιος με τον οποίο είχαμε σχέση ξαφνικά σταματούσε να απαντά στα μηνύματά μας, έκανε ghosting. Δηλαδή μας έλεγε με τον πιο αγενή τρόπο –σταματώντας ξαφνικά κάθε επικοινωνία- ότι δεν ενδιαφέρεται. Πλέον, όμως, το ghosting έχει εξελιχτεί και έχει βγει έξω από τα στενά όρια μιας ερωτικής σχέσης. Μπορεί να μας κάνει ghosting η πωλήτρια σε ένα μαγαζί (πόσες φορές σας έχει πει ότι θα σας εξυπηρετήσει αλλά ασχολείται με άλλο πελάτη;), ο κολλητός μιας φίλης σας με την οποία έχετε τσακωθεί, οι online φίλοι σας, ακόμα και οι συνάδελφοί σας με τους οποίους μιλάτε κάθε μέρα.

Το ghosting είναι άμεσα συνδεδεμένο με το πώς βλέπουμε τον κόσμο αλλά και τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Όλοι έχουμε νιώσει άσχημα λόγω ghosting και πιθανόν να έχουμε κάνει ghosting χωρίς να το καταλάβουμε (έχεις καλέσει ταξί αλλά κάτι έγινε και δεν εμφανίστηκες ποτέ χωρίς να δώσεις δικαιολογία;).

Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας Wendy Walsh που μίλησε στους New York Times υπάρχουν 3 διαφορετικά επίπεδα ghosting. Το ελαφρύ είναι αυτό που δεν επικοινωνεί μαζί σου κάποιος φίλος φίλου επειδή τσακώθηκατε με τον κοινό φίλος σας, το μεσαίο είναι όταν σας αποφεύγει κάποιος με τον οποίο έχετε συνατηθεί αρκετές φορές και το βαρύ όταν το ghosting γίνεται στα πλαίσια μιας ερωτικής σχέσης. Όπως εξηγεί, είναι δύσκολο στους ρυθμούς πουζ ούμε να διατηρήσουμε δυνατές φιλίες αλλά και να έχουμε φίλους όσους έχουμε «friends» στα social media. Για αυτό κάποιους τους ξεχνάμε και σταματάμε να επικοινωνούμε χωρίς να δώσουμε εξήγηση.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το ghosting; Σύμφωνα με την ψυχολόγο πρέπει να θυμόμαστε «ότι το ghosting δείχνει περισσότερα για την συμπεριφορά αυτού που το κάνει παρά για τον άλλο», συμβουλεύοντας να είμαστε πάντα ειλικρινείς με τους άλλους και να θέτουμε όρια ακόμα κι αν τους πληγώσει. Γιατί το ghosting χωρίς εξηγήσεις είναι πάντα χειρότερο.

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram