Το έργο της Georgia O’Keeffe παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ισπανία

Georgia O'Keeffe. Jimson Weed/White Flower No. 1, 1932. Crystal Bridges Museum of American Art, Bentonville, Arkansas

Πρωτοποριακή, μπροστά από την εποχή της και με δημιουργίες που είναι… επιμελώς ατημέλητα αφηρημένες, η Georgia O’Keeffe (1887-1986) δεν θεωρείται άδικα μια από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του αιώνα στην αμερικανική τέχνη.

Το Museo Nacional Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη, παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεσή της στην Ισπανία. Με μια επιλογή περίπου 90 έργων, η έκθεση προσφέρει μια πλήρη εικόνα της καριέρας της O’Keeffe το έργο της οποίας έχει πολύ λίγο παρουσιαστεί έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με πέντε πίνακες στη συλλογή του, το Museo Thyssen είναι στην πραγματικότητα το ίδρυμα με τα περισσότερα έργα της δημιουργού πέρα από τα σύνορα της χώρας της.

Georgia O’Keeffe. Early Abstraction, 1915. Μilwaukee Art Museum, Milwaukee. Gift of Jane Bradley Pettit Foundation and The Georgia O’Keeffe Foundation

Η Georgia O’Keeffe είναι μια από τις λίγες γυναίκες καλλιτέχνιδες που συνδέονται με τις avant-garde τάσεις του πρώτο μισού του 20ού αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφού ενθουσίασε τους καλλιτεχνικούς κύκλους στις αρχές του 1916 για τα τολμηρά αφηρημένα έργα της έγινε η πρωτοπόρος της μη μορφοποίησης και μια από τις βασικές προσωπικότητες της σύγχρονης αμερικανική τέχνης.

Georgia O’Keeffe. Ram’s Head, White HollyhockHills (Ram’s Head and White Hollyhock, New
Mexico), 1935. Brooklyn Museum, Bequest of Edith y Milton Lowenthal

Η έκθεση ανοίγει με μερικά από τα έργα που προκάλεσαν έκπληξη στη Νέα Υόρκη προς το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα και στη συνέχεια προχωρά σε μια πλήρη αναφορά ολόκληρης της καριέρας της O’Keeffe. Τα διάφορα τμήματα της έκθεσης αποκαλύπτουν μια δημιουργό της οποίας η γλώσσα πάντα κινούνταν μεταξύ διαμόρφωσης και αφαίρεσης.

Georgia O’Keeffe. New York Street with Moon, 1925. Carmen Thyssen-Bornemisza Collection on loan at the Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Madrid

Τα πρώιμα τοπία του Τέξας και της λίμνης Τζορτζ δείχνουν το ενδιαφέρον της O’Keeffe να καταγράψει τη φύση και τα ζωντανά χρώματά της. Σημαντική θέση στην έκθεση έχουν και οι πίνακες λουλουδιών που εκτίθενται δίπλα σε καμβάδες με φύλλα, κοχύλια και οστά.

Georgia O’Keeffe

Ειδική ενότητα αφιερώνεται στους πίνακές της με φόντο τη Νέα Υόρκη που οδηγούν στην αλλαγή κατεύθυνσης που ήρθε στη ζωή και τη δουλειά της όταν έστρεψε την προσοχή της στην αμερικανική Δύση στα τέλη του 1920. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, οι δύο επισκέψεις στην Ισπανία σηματοδότησαν την έναρξη εκτεταμένων διεθνών ταξιδιών και την έμπνευση νέων έργων.

Georgia O’Keeffe

Georgia O’Keeffe, Music, Pink and Blue

Αυτό το φιλόδοξο εκθεσιακό έργο κατέστη δυνατό χάρη στη συνεργασία περισσότερων από 35 μουσείων και συλλογών, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μουσείο Georgia O’Keeffe στη Σάντα Φε. Μετά τη Μαδρίτη η έκθεση θα ταξιδέψει στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Fondation Beyeler στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Περισσότερα για την έκθεση μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.museothyssen.org/