Τα πέντε χαρακτηριστικά μιας τοξικής φιλίας: Ποια είναι ώστε να τα αποφύγετε

Αρχείο InStyle

Οι φιλίες μας είναι όπως όλες οι άλλες σχέσεις της ζωής μας, υπάρχουν οι καλές και οι κακές περίοδοι, στιγμές που μπορεί να νιώσουμε θλίψη, χαρά, απογοήτευση ακόμα και θυμό. Παρόλα αυτά αν αισθάνεστε ότι τα αρνητικά συναισθήματα υπερισχύουν για πολύ καιρό των θετικών, ίσως είναι καιρός να εξετάσετε την εναλλακτική που θέλει εσάς και τον φίλο ή την φίλη σας να ακολουθείτε διαφορετικούς δρόμους.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά προειδοποιητικά σημάδια που σύμφωνα με τους ειδικούς θα έπρεπε να μας κάνουν να επανεξετάσουμε τη φύση της σχέσης μας.

1. Δεν νιώθετε την ανάγκη να τον/την συναντήσετε.

Πως αισθάνεστε όταν πρόκειται να δείτε το συγκεκριμένο άτομο ή ακόμα καλύτερα πως αισθάνεστε όταν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο μαζί του; Όταν τελικά συναντιέστε νιώθετε ότι έχετε στο πλευρό σας έναν σύμμαχο ή κάποιον που έπρεπε να δείτε από υποχρέωση;

2. Είναι αδύνατον να κατανοήσετε ή να αποδεχθείτε τις επιλογές του/της.

Το ότι είμαστε φίλοι με έναν άνθρωπο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι ζωές μας συγχρονίζονται απόλυτα. Το αντίθετο μάλιστα, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν φορές που θα βρεθούμε σε εκ διαμέτρου διαφορετικά μονοπάτια. Ο μόνος λόγος που πρέπει να μας προβληματίσει κάτι τέτοιο, είναι αν συνηθίζουμε να ασκούμε πολύ αυστηρή κριτική και δεν μπορούμε να βρεθούμε έστω και για λίγο στη θέση του άλλου ώστε να κατανοήσουμε τις επιλογές του ή εκείνος/η τις δικές μας.

3. Αισθάνεστε ότι δεν είναι αυτός που συνήθιζε να είναι.

Αν ο φίλος/η σας δεν συμπεριφέρεται πλέον με τον τρόπο που το έκανε παλιότερα είναι λογικό να αισθάνεστε αποκομμένοι και σταδιακά να αρχίσετε να απομακρύνεστε. Σε περίπτωση που το έχετε συζητήσει και παρόλα αυτά βλέπετε ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, απαλλαγείτε από τις ενοχές, «επιτρέψτε» του/της να είναι αυτός που έχει πλέον επιλέξει  και προχωρήστε παρακάτω.

4. Κάνετε όλη τη δουλειά μόνοι σας.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι όλες οι σχέσεις προκειμένου να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν χρειάζονται τη συμμετοχή και των δύο πλευρών. Αν κανονίζετε μόνο εσείς τις συναντήσεις σας ή είστε μόνο εσείς που βρίσκετε χρόνο για λίγη κουβέντα στο τηλέφωνο, ίσως πρέπει να το συζητήσετε για να ανακαλύψετε τι πραγματικά συμβαίνει.

5. Είστε εξαρτημένοι από την αποδοχή του.

Δεν υπάρχει τίποτα σαν το μπράβο των ανθρώπων που αγαπάμε αλλά είναι επίσης σημαντικό να κρατάμε στο μυαλό μας ότι οι επιλογές μας είναι καθαρά δική μας υπόθεση, που πρέπει να βασίζεται στην προσωπική μας πρόοδο και ευτυχία και όχι στο τι πιστεύουν οι άλλοι για μας και τη ζωή μας.

 Διαβάστε επίσης: Tips που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε πιο ανώδυνα έναν χωρισμό