Φρέσκα στο πιάτο: Συνταγή για παντζαροκεφτέδες

Το παντζάρι έχει αυτό το υπέροχο, σκούρο, κόκκινο χρώμα χάρη σε μια ισχυρή χρωστική αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία περιορίζει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη σωστή πέψη των τροφών. Οι φυτικές ίνες καθαρίζουν την εσωτερική μεμβράνη των εντέρων και δεσμεύουν τις τοξίνες οδηγώντας τες έξω από τον οργανισμό. Το παντζάρι τροφοδοτεί, ταυτόχρονα, τους μυς με αυξημένη ροή αίματος, πλούσια σε σίδηρο, νιτρώδη και μαγνήσιο. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή δύναμη αυξάνεται σημαντικά σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριού. Όσοι αθλούνται και όσοι θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, μπορούν να προσθέσουν στην καθημερινή τους διατροφή ένα ποτήρι χυμό παντζαριού.

 

Τα 100 γραμμ. βρασμένο παντζάρι περιέχουν
• Θερμίδες: 32 kcal
• Πρωτεΐνες: 1,1 γραμμ.
• Υδατάνθρακες: 7,2 γραμμ.
• Κάλιο: 43 mg • Νάτριο: 90, 9 mg
• Ασβέστιο: 14 mg
• Φώσφορο: 23 mg

Συνταγή για Παντζαροκεφτέδες

για περίπου 50 τεμάχια

Υλικά
1 συσκευασία παντζάρια Μπάρμπα Στάθης, 600 γραμμ.
1 μεγάλο φλιτζάνι πίτουρο φαγόπυρου
3 βιολογικά αυγά ελευθέρας βοσκής
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα λεπτές ροδέλες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. μηλόξιδο
1 κούπα τυρί φέτα τριμμένη
1 κούπα τυρί γραβιέρα τριμμένη
1 κούπα ξερή μυζήθρα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

Βάλε τα παντζάρια απευθείας από την κατάψυξη σε νερό που βράζει, για 5-7 λεπτά. Μόλις κρυώσουν, ψιλόκοψέ τα με τη βοήθεια ενός μπλέντερ. Τοποθέτησέ τα σε ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι και άφησε τα να στραγγίξουν για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί και βάλε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου για να δέσει καλύτερα. Πλάσε κεφτεδάκια μετρίου μεγέθους. Φρόντισε να μην είναι ογκώδη, γι’ αυτό πίεσέ τα λίγο με την παλάμη σου, για να τηγανιστούν καλύτερα. Αλεύρωσε τα κεφτεδάκια και τηγάνισέ τα σε δυνατή θερμοκρασία.

Διατροφική Αξία

Αν και τα κεφτεδάκια αυτά δεν περιέχουν κρέας, είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη, αν αναλογιστούμε πως το καθένα έχει περίπου 5,8 γραμμ. καθαρής πρωτεΐνης. Είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, με λιγότερο από 7,5 γραμμ. ανά τεμάχιο και, παράλληλα, πλούσια σε φυτικές ίνες, με 1 γραμμ. φυτικών ανά κεφτεδάκι. Προσοχή στην ποσότητα, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά (8,5 γραμμ. ανά τεμάχιο) και γι’ αυτό έχουν ψηλή θερμιδική αξία: μια μερίδα των 6 τεμαχίων έχει περίπου 535 θερμίδες!

 

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα