Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες online πλατφόρμες για να περνάς δημιουργικά τον χρόνο σου στην καραντίνα

@Unsplash

Για κάποιους οι μέρες της καραντίνας περνούν σχετικά γρήγορα, ενώ για άλλους βασανιστικά αργά. Το συναίσθημα της απομόνωσης σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, ειδικά για ανθρώπους που βρίσκονται μόνοι. Παρόλα αυτά η απομόνωση κρίνεται επιβεβλημένη για να εξασφαλιστεί η μετέπειτα αρμονική συνύπαρξη.

Τα διαδικτυακά μαθήματα από το Mathesis έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όσοι το επιθυμούν, μετά από συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του ΙΤΕ. Πρόκειται για τα εξής μαθήματα:

– Ένα τέλος, μια αρχή: Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 11ος – 18ος αιώνας με διδάσκουσα τη Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– Επιστήμη για Όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά (κατάλληλο και για παιδιά). Διδάσκουσα Τίνα Νάντσου, Σχολή Χιλλ – Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– Aριστοτελική Ηθική. Διδάσκων Παύλος Κόντος, Πανεπιστήμιο Πατρών.

– Ταξίδι στο Σύμπαν: Σταθμός πρώτος – Το ηλιακό μας σύστημα (κατάλληλο και για παιδιά). Διδάσκοντες Βάσω Παυλίδου και Κώστας Τάσσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

– Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1: Οι βασικές αρχές. Διδάσκων Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

– Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου 2: Η διαμόρφωση της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων. Διδάσκουσα: Τζελίνα Χαρλαύτη, ΙΜΣ/ΙΤΕ – Πανεπιστήμιο Κρήτης.

– Εισαγωγή στην ανάπτυξη ιστοσελίδων με HTML5 / CSS3 / Javascript. Διδάσκων Νίκος Αβούρης, Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα μαθήματα προσφέρονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση mathesis.cup.gr, η εγγραφή είναι απλή και ανοιχτή σε όλους. Αρκεί μία διεύθυνση email και δεν ζητείται κάποιο δικαιολογητικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα από τον Η/Υ, το tablet ή ακόμα και το κινητό τους, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός, ενώ τα μαθήματα είναι μαγνητοσκοπημένα και μπορούν να τα παρακολουθούν τις ώρες που επιθυμούν. Ένα μάθημα διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες, ενώ τα περισσότερα μαθήματα δεν απαιτούν προηγούμενη γνώση του πεδίου. Ορισμένα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν και μικρότερες ηλικίες και η παρακολούθηση είναι πάντα και για όλους δωρεάν.

Μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες εκπαίδευσης ενηλίκων ακούει στο όνομα Coursera. Σε αυτή βρίσκει κανείς πληθώρα μαθημάτων σε διάφορους τομείς, όπως αυτόν της τεχνολογίας ( business analytics, graphic design, Python, IT, AI και cloud engineering), της υγείας, των επιχειρήσεων (ηγεσία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, οικονομική διαχείριση, marketing κ.α.) των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών, (ιστορία και φιλοσοφία), των κοινωνικών επιστημών, των ξένων γλωσσών, των μαθηματικών και άλλων.

Στην πλατφόρμα υπάρχουν και δωρεάν μαθήματα καθώς και μαθήματα επί πληρωμή. Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα δίνεται και πιστοποίηση παρακολούθησης εφόσον ο χρήστης επιτύχει στα απαραίτητα τεστ.

7. Udemy

«O κορονοϊός επηρεάζει την εκπαίδευση ή την εργασία σας; Εξερευνήστε τα online μαθήματα του FutureLearn για να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας, να καλλιεργήσετε τις ατομικές σας δεξιότητες αλλά και να συνδεθείτε με τους ειδικούς σε κάθε τομέα» είναι το μήνυμα που διαβάζει κανείς με το επισκεφτεί την πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης FutureLearn. Πρόκειται για την διαδικτυακή πλατφόρμα του ανοιχτού πανεπιστημίου της Αγγλίας, η οποία προσφέρει πλήθος μαθημάτων από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Και στην πλατφόρμα FutureLearn η εκπαίδευση συνοδεύεται από πιστοποιητικό παρακολούθησης, μετά το πέρας των μαθημάτων.

3. TED