Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η μάχη που θα κερδηθεί

Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση νόσο, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, επιτυγχάνοντας τη σταδιακήκαταστροφή της, διαταράσσοντας έτσι την επικοινωνία των νεύρων με το σώμα. Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από ΣΚΠ, ενώ τα στοιχεία για τη χώρα μας αγγίζουν τις 14.000 χιλιάδες.

«Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο τα συντριπτικά ποσοστά αφορούν ενήλικες μεταξύ 20 και 30 ετών και είναι σαφώς συχνότερη στις γυναίκες, όπως όλες οι αυτοάνοσες παθήσεις.

Αποκρυπτογράφησε τα συµπτώµατα

Τα συμπτώματα και η πορεία της νόσου ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση και την έκταση της βλάβης στο νευρικό σύστημα και είναι διαφορετικά για τον καθένα. Η νόσος έχει δύο μορφές και συνήθως ξεκινάει με επεισόδια (ώσεις), τα οποία εμφανίζουν εξάρσεις και υφέσεις που είναι ήπια και συνήθως περνάνε από μόνα τους, γι’ αυτό δεν παρακινούν τον ασθενή να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

Κράτα ηµερολόγιο

Συνιστάται ο ασθενής να καταγράφει πληροφορίες που αφορούν τη βάδισή του και την ποιότητα της καθημερινότητάς του. «Αυτά είναι στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούμε ως μέτρο και δείχνουν την εξέλιξη της νόσου. Μάλιστα, καλό θα ήταν να τα επιβεβαιώνουμε πάντα με έναν έμπιστο συνοδό-φροντιστή» επισημαίνει ο Σπύρος Κονιτσιώτης. Ελέγχουμε λοιπόν:

  • Ποια απόσταση µπορεί να βαδίσει χωρίς βοήθηµα µέχρι νανιώσει ότι τα πόδια του δεν τον υπακούουν.
  • Πόσα σκαλοπάτια µπορεί να ανέβει πριν σταθεί για λίγο,επειδή τα πόδια του δεν τον ακολουθούν.
  • Την ποιότητα της όρασης. Μήπως έχει θολώσει αρκετά η όραση του και δυσκολεύεται ο ασθενής στην ανάγνωση;
  • Σεξουαλικές δυσκολίες, όπως στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες ή µειωµένη λίµπιντο στις γυναίκες.
  • Ουρολογικά συµπτώµατα, τα οποία εκδηλώνονται µε επιτακτική ή τακτική ούρηση.
  • Ανάµεσα στα στοιχεία της επιδείνωσης είναι και η προοδευτική διαταραχή των νοητικών λειτουργιών. Μία από αυτές είναι η µνήµη.

Τίτλοι τέλους στην αναπηρία

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση της νόσου. «Με τις υπάρχουσες θεραπείες επεμβαίνουμε στην ενεργητικότητα της νόσου και της εξέλιξής της.

Η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας κάνει την πολλαπλή σκλήρυνση πιο διαχειρίσιμη και βελτιώνει τα συμπτώματα.

Υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι λαμβάνοντας τη θεραπεία τους ζουν ήδη πολύ καλύτερα. Σήμερα, διαθέτουμε θεραπείες οι οποίες απευθύνονται και στις προϊούσες νόσους με πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά και ειδικές θεραπείες για τα παιδιά. Μέσα από την προσέγγιση η κατάλληλη θεραπεία στον κατάλληλο πάσχοντα την κατάλληλη στιγμή, η αντιμετώπιση της νόσου ΣΚΠ γίνεται πιο αποτελεσματική. Με δεδομένο ότι η νόσος στοχεύει σε νεαρές ηλικίες, οι γυναίκες που πάσχουν βρίσκονται συνήθως στην παραγωγική ηλικία. Σήμερα, με τα κατάλληλα φάρμακα και κατάλληλους χειρισμούς οι γυναίκες αυτές απολαμβάνουν τη μητρότητα χωρίς επιπλοκές στη συνέχεια της θεραπείας τους».

Ολιστική προσέγγιση στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς

Σωματική άσκηση: Βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, στην καλύτερη φυσική κατάσταση του σώματος, βελτιώνει τους δείκτες υγείας, συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και προσφέρει ψυχική ευεξία.

Θετική στάση ζωής: Η θετική σκέψη και η κοινωνικοποίηση βοηθούν στην καλύτερη ζωή του πάσχοντα.

Αντιοξειδωτική διατροφή: Τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθούν τα νευρικά κύτταρα –τα οποία υφίστανται επίθεση– να ανταποκρίνονται καλύτερα. Μία διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά θεωρείται –αναμφισβήτητα– ότι βοηθάει.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗΣ

Καθηγητής Νευρολογίας

στο Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων

E-mail: skonitso@gmail.com

 

ΑΠΟ ΤHΝ ANNA MAΡΙΑ ΠΑΠΙΡΗ

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα