Συνταγή: «Riz au lait», ελληνιστί ρυζόγαλο

«Ρυζόγαλο δηλαδή. Γλυκιά, αγαπημένη γεύση που ξυπνά παιδικές μνήμες. Ένα εύκολο και υγιεινό γλυκό που σου επιτρέπει άνετα να το «πειράξεις». Πέρα από την κλασική εκδοχή της γιαγιάς, αυτή με την κανέλα, μπορείς να το απολαύσεις με ξηρούς καρπούς, φρέσκα και ξερά φρούτα, σοκολάτα. Εγώ το δοκίμασα με σπόρους ροδιού. Του ταιριάζει τέλεια αυτή η ξινή γεύση. Κι αν θες μπορείς να το κάνεις και ελαφρύ, βάλε άπαχο γάλα και καστανή ζάχαρη και παράλειψε το βούτυρο στο τέλος. Αν και του δίνει μία γεύση… ονειρεμένη. Μην το υποτιμάς, κάτι ξέρουν και οι Γάλλοι που το ’χουνε περί πολλού! » Η Άντα Πλαϊνάκη μέσα από το blog της, New Sweets on the Blog, μας δίνει και αυτή την Παρασκευή την πιο γλυκιά συνταγή!

Υλικά (περίπου 6 μερίδες)

• 3 1/2 κούπες γάλα πλήρες

• 200 γρ. ρύζι γλασέ

• 6 – 8 κ.σ. ζάχαρη

• 1 κ.γ. βανίλια

• 1 πρέζα αλάτι

• 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

1. Σε μια ψιλή σίτα ξεπλένουμε καλά το ρύζι. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό (το νερό να είναι λίγο πιο πάνω από τη στάθμη του ρυζιού). Το βράζουμε για 5’ σε μέτρια φωτιά.

2. Το σουρώνουμε πάλι στη σίτα και το βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα μαζί με το γάλα, το αλάτι, τη βανίλια και δυο κουταλιές από τη ζάχαρη. Ρυθμίζουμε το μάτι σε μέτρια ένταση. Αμέσως μόλις πάει να πάρει την πρώτη βράση, γυρίζουμε το μάτι σε πολύ χαμηλή ένταση και σιγοβράζουμε για 20’-25’ περίπου, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσει. Το ρυζόγαλο πρέπει να είναι κρεμώδες και το ρυζάκι να έχει μαλακώσει καλά.

3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Δοκιμάζουμε, και από τη ζάχαρη που αφήσαμε, συμπληρώνουμε όση θέλουμε. Τώρα το χειμώνα, τρώγεται υπέροχα ζεστό.

Καλή απόλαυση!

Διαβάστε ακόμα: Συνταγή: Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας και φουντούκια

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα