#SexTherapist Τι είναι τελικά το sex therapy; Απαντάει η ειδικός

Το φλερτ, η επικοινωνία, οι κοινωνικές υποχρεώσεις, οι προθέσεις για το μέλλον της σχέσης, το “τι θα πει ο κόσμος;” είναι μερικές από τις δυσκολίες που κάνουν τον έρωτα να μοιάζει με άθλος και για αυτό ορισμένοι τον αποφεύγουν, άλλοι τον φοβούνται και κάποιοι γίνονται επιθετικοί απέναντί του. Όλα αυτά, και άλλα πολλά, καταλήγουν να επηρεάζουν, θετικά και αρνητικά, το σεξ. Αλλά όλα αυτά δεν είναι sex therapy.

Στο sex therapy ή αλλιώς θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών, η προσοχή του ειδικού και του θεραπευόμενου στρέφεται στα προβλήματα που συναντάμε όταν σκεφτόμαστε ή κάνουμε σεξ/σεξουαλικές επιλογές. Η κατανόηση, η επεξήγηση,  η διερεύνηση, η πληροφόρηση και οι αλλαγές στις σκέψεις και τις συμπεριφορές, μέσω της γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας, οδηγούν στην υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Για sex therapy μπορεί να έρθει κάποιος μόνος ή με τον σύντροφό του – ένας σύντροφος που δεν είναι πρόθυμος να είναι μέλος της θεραπευτικής σχέσης, μπορεί να δημιουργεί καθυστερήσεις και εμπόδια στο ζευγάρι.

Αρχικά, οι σεξουαλικές διαταραχές συναντώνται στο σεξουαλικό κύκλο. Πρόκειται για την θεωρία που ανέπτυξαν οι δημιουργοί του sex therapy, ο William Masters και η Virginia Johnson το 1966, στο βιβλίο τους “Human Sexual Response” και που περιγράφει τα ψυχοσωματικά στάδια του σεξ. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν:

Επιθυμία: όλες οι σκέψεις, οι φαντασιώσεις και τα ‘θέλω’ που υπάρχουν στο μυαλό μας και μας δημιουργούν την ερωτική διάθεση. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται περιγράφονται ως “Τον αγαπώ αλλά δεν θέλω να κάνουμε σεξ”, “Δεν προλαβαίνω να σκεφτώ το σεξ, υπάρχουν άλλα που με απασχολούν”, “Δεν αισθάνομαι ερωτική”, “Δυσκολεύομαι να θυμηθώ την τελευταία φορά που ήθελα να κάνω σεξ”.

Διέγερση: η σωματοποίηση της επιθυμίας κατά την διάρκεια της οποίας, σταδιακά, όλο μας το σώμα ετοιμάζεται για να πραγματοποιήσει όσα θέλουμε. Τα πιο συχνά προβλήματα είναι αυτά της στύσης για τους άντρες – “Η στύση μου δεν είναι όσο δυνατή ήταν με την πρώην μου”, “Το προφυλακτικό δυσκολεύει να διατηρήσω την στύση μου”, “Την θέλω πολύ κι όμως χάνω την στύση μου” αλλά και στις γυναίκες “Η διείσδυση είναι αδύνατη/επώδυνη λόγω κολπικής ξηρότητας“, “Κατά την διάρκεια της επαφής, νιώθω το σώμα μου να σταματά να ανταποκρίνεται”.

Οργασμός: η κορύφωση της διέγερσης με την ακόμη πιο έντονη και χρονικά σύντομη σωματική της έκφραση. Το πρόβλημα είναι όταν δεν υπάρχει αυτή η φάση “Όσο και αν προσπαθούμε, δεν μπορώ να έρθω σε οργασμό/εκσπερμάτιση”, “Πολλές φορές δεν προλαβαίνω να απολαύσω την επαφή αφού η εκσπερμάτιση γίνεται πρόωρα”, “Δεν έχω βιώσει ποτέ αυτά τα πυροτεχνήματα και το μούδιασμα που λένε οι φίλες μου”.

Ηρεμία: η φάση όπου το σώμα επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση, ηρεμεί και χαλαρώνει. Δεν είναι συχνά τα προβλήματα σε αυτή την φάση και κυρίως υποδεικνύουν προβλήματα που έχουν ‘κουκουλωθεί’ στα προηγούμενα στάδια.

Σε κάθε περίπτωση,  εκτός από τον θεραπευτή,  ανδρολόγος, γυναικολόγος, ενδοκρινολόγος και ψυχίατρος είναι ειδικοί που μπορεί να κριθούν βοηθητικοί για την θεραπεία του σεξουαλικού προβλήματος.

Επιπλέον, προβλήματα και απορίες αναφορικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και τις σεξουαλικές αποκλίσεις μπορούν να συζητηθούν και να επιλυθούν μέσω του sex therapy. Ένα άτομο που νιώθει δυσφορία λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού ή της σεξουαλικής του ταυτότητας αλλά και ο γονιός του, θα μπορούσαν να βοηθηθούν να κατανοήσουν καλύτερα τόσο τις δυσκολίες όσο και την πραγματικότητα. Οι σεξουαλικές αποκλίσεις, τα φετίχ και οι συμπεριφορές που θεωρούνται ασυνήθιστες, μπορούν να συζητηθούν και να κατανοηθούν καλύτερα στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης και του απόρρητου της θεραπείας.

Τέλος, βασικό χαρακτηριστικό του sex therapy είναι ο πιο διδακτικός χαρακτήρας στις συνεδρίες, καθώς η σεξουαλική εκπαίδευση-πληροφόρηση είναι θεμελιώδης. Λάθος πληροφορίες, προκαταλήψεις, άγχος και άγνοια, δυσκολεύουν το σεξ και την σχέση μας, όμως μπορούν να τροποποιηθούν μέσω της θεραπείας. Οι διαφορές ανάμεσα στον αντρικό και τον γυναικείο σεξουαλικό κύκλο, οι μύθοι και οι πραγματικότητες γύρω από το σεξ σχετικά με την συχνότητα, την ένταση, την δημιουργικότητα, η βιολογία και οι ρεαλιστικές προσδοκίες, είναι βασικά στοιχεία της σεξουαλικής εκπαίδευσης και από τις πιο συχνές πληροφορίες που βοηθούν κάποιον να κατευθυνθεί προς την επίλυση του προβλήματός του.

Η συνήθεια να αποφεύγουμε το πρόβλημα με την ελπίδα να ξεχαστεί και να λυθεί, δυστυχώς δεν είναι πραγματικά αποδοτική, αφού καταλήγουμε να κάνουμε το σεξ τρομακτικό και ντροπιαστικό και αντί να πλησιάζουμε σε αυτό, απομακρυνόμαστε και το δαιμονοποιούμε. Για αυτό, με υπομονή και ψυχραιμία απευθυνόμαστε στους ειδικούς που θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε και να απολαύσουμε το sex.

 

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

 

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα