#Sex Therapist – H ειδικός σου λύνει το δίλημμα: Γιορτές με την οικογένεια ή με τον σύντροφο;

Υπάρχουν κάποια έθιμα και ορισμένες συνήθειες που μεσ’τα χρόνια χτίζουμε ή απλώς συντηρούμε και μας συνοδεύουν κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Φαγητό με τους γονείς, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, ανταλλαγές δώρων, προετοιμασία για τραπέζια εορταστικά. Αλλά φέτος…κάτι άλλαξε. Μπήκε στο μυαλό σου η ιδέα να κάνεις διαφορετικές αυτές τις γιορτές, αφού σκέφτεσαι αντί για την οικογένεια σου, να περάσεις χρόνο με τον σύντροφο σου.

Αν αισθάνεσαι λίγο μπερδεμένα, χαρούμενα και ενθουσιασμένα αλλά ταυτόχρονα αγχωμένα και ενοχικά, συνέχισε να διαβάζεις, αυτό το άρθρο έχει στόχο να σου φτιάξει τις γιορτές!

‘Γιατί είναι τόσο δύσκολο να διαλέξω;’

Θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό με τον σύντροφο σου και να μην ακολουθήσεις τα τυπικά με την οικογένεια σου ή ακόμη, θέλεις να επισκεφτείτε την δική του οικογένεια που δεν είναι κοντά. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είσαι με τους δικούς σου για να κάνετε όλες τις παραδόσεις που έχετε τόσα χρόνια και αυτό θα σου προκαλέσει τύψεις, ενοχές, ένταση, ανησυχία. Κάθε ταινία, σειρά, διαφήμιση, δείχνει τα παιδιά που περνούν τις γιορτές με τους γονείς και την οικογένεια που (μαλώνει πολλές φορές στην αρχή αλλά στο τέλος) απολαμβάνουν όλοι μαζί τις ημέρες αυτές. Θα στερήσεις λοιπόν από τους δικούς σου άλλη μία χρονιά κινηματογραφικών στιγμών στο δέντρο και τα γιορτινά τραπέζια, πως να μην νιώθεις ενοχή και πίεση; Όσο αρνητικά και αν είναι αυτά τα συναισθήματα όμως, δεν έχουν απαραίτητα ούτε μία δυσάρεστη βάση, αλλά ούτε και μία καταστροφική εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, τα αισθήματα ενοχής, πολλές φορές προκύπτουν από την αλλαγή στην οποία δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αρκετά θετικοί ή ανοιχτοί. Αντί να βλέπουν τι απολαμβάνουν για να το συνεχίσουν ή για να το ενισχύσουν, παραμένουν στο ότι αυτή την κατάσταση βρήκαν και καλούνται από κάποιο αθόρυβο ‘πρέπει’ να την συντηρήσουν, χωρίς να έχουν ενστάσεις μάλιστα και ανεξάρτητα με το πόσο ωραία περνούν. Είναι δηλαδή, σαν να έχεις μάθει απλώς να ακολουθείς και όταν δημιουργείται η ανάγκη να επιλέξεις κάτι διαφορετικό, να προκαλείται η αίσθηση της ενοχής, πως κάνεις κάτι λάθος/κακό/απρεπές. Κατά συνέπεια, τρομακτικά σενάρια γεμίζουν το μυαλό σου, σχετικά με το πόσο θα λυπηθούν οι δικοί σου και θα τους χαλάσεις τις γιορτές, πόσο ανάγκη σε έχουν και στηρίζονται σε σένα και μόνο, πόσο θα τους απογοητεύει αυτή η επιλογή σου, πόσο πλήγμα θα είναι αυτό για την σχέση σας από δω και πέρα και άλλα τέτοια δημιουργήματα καταστροφολογίας. Αναρωτιέμαι, στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που αγαπάμε θέλουμε να είναι χαρούμενοι ή να είναι χαρούμενοι μόνο όπως ορίζουμε εμείς;

‘Και πως να διαλέξω τελικά;’

Για να βρεις τι πραγματικά χρειάζεσαι για αυτές τις γιορτές, αρχικά μην κάνεις άλλες ερωτήσεις στον εαυτό σου αλλά και το σύντροφο σου σχετικά με το τι θα πουν και θα νιώσουν τα μέλη της οικογένειας σου. Αντιθέτως, προσπάθησε να κάνεις ερωτήσεις εσύ σε εσένα. Για παράδειγμα:

  • Τι εικόνα έχεις στο μυαλό σου για αυτές τις γιορτές;
  • Πόσο χρόνο θέλεις να περάσεις με την οικογένεια σου; Γιατί;
  • Υπάρχουν άλλοι τρόποι να περάσεις χριστουγεννιάτικο χρόνο με τους δικούς σου;
  • Προτιμάς να κάνεις κάτι επειδή πρέπει ή να δοκιμάσεις κάτι νέο που ίσως να σου αρέσει;
  • Θα μπορούσες να συνδυάσεις χρόνο και με την οικογένεια σου αλλά και με τον σύντροφο σου;

Τέτοιες ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να δεις όλες τις μικρές και μεγάλες κινήσεις που έχεις ανάγκη να κάνεις αλλά τα αρνητικά σου συναισθήματα σου κρύβουν για να σε προστατέψουν από το χειρότερο που φοβάσαι πως θα συμβεί.

Σου προτείνω να κάνεις δώρο στον εαυτό σου μία απόφαση και όχι ένα πρέπει (ακόμη).

Καλές γιορτές!

 

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

Περισσότερες πληροφορίες στο enpsycho.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα