#Sex Therapist –Γιατί είναι τόσο δύσκολος ο γυναικείος οργασμός;

Ο γυναικείος οργασμός είναι ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον, για άντρες και γυναίκες καθώς υπάρχει το άγχος και από τις δύο πλευρές “Πότε θα έρθω/έρθει σε οργασμό;”. Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα;

Παρακάτω συγκέντρωσα τα πιο συνηθισμένα εμπόδια που σε παγιδεύουν μακριά από τον οργασμό και σε κάνουν να νιώθεις ανεπαρκής στην σεξουαλική σου ζωή και έκφραση.

Συναίσθημα

Οποιαδήποτε συναισθηματική ταραχή βιώνεις έντονα αυτό το διάστημα ή σε ταλαιπωρεί αναφορικά με τη σχέση σου, τραβούν την προσοχή σου καθώς δουλεύει παρασκηνιακά. Για παράδειγμα, αν έχεις άγχος με την δουλειά και το μέλλον σου σε αυτή, θα διανύεις μια ευάλωτη περίοδο και αυτό θα επηρεάζει σε έναν βαθμό και τις άλλες πτυχές σου. Συνεπώς, το να νιώθεις ευάλωτη και ανεπαρκής, είναι πολύ εύκολο να χρωματίσει και την σεξουαλικότητα σου και να μην νιώθεις αρκετά ποθητή ή ταιριαστή με τον σύντροφο/σεξουαλικό σου παρτενέρ. Η συναισθηματική φόρτιση επηρεάζει άμεσα την διάθεση σου και αυτή μπορεί ακόμη και να σε κάνει να χάνεις την όρεξη σου για σεξ, κάτι που καθιστά τον οργασμό σχεδόν απίθανο.

Σώμα

Η άποψη που έχεις για το σώμα σου, το πως νιώθεις μέσα σε αυτό και το ποσο σου αρέσει πρώτα εσένα, είναι θεμελιώδης καθώς με το σώμα σου θα βιώσεις και το σεξ για να φτάσεις στον οργασμο. Οι αρνητικες σκέψεις, η χαμηλή αυτοεκτίμηση του σώματος σου, η εμμονή σου σε ελαττώματα που εντοπίζεις πάνω σου, γίνονται ο καμβάς που θα χρησιμοποιήσεις σαν βάση για το και όσο πιο αρνητικά τόσο περισσότερο θα απομακρύνεσαι από ένα ευχάριστο σεξ και μια οργασμική κορύφωση. Αν δεν είναι το σώμα σου δεν είναι όπως το θες, εύκολα εγκλώβιζεσαι σε μια εξιδανίκευση και χάνεις την επαφή με την πραγματική ζωή. Να μην ξεχνάμε την βιολογια όμως που παίζει σημαντικό ρόλο καθώς από την μια μπορει να υπάρχουν προβλήματα υγείας (σχετικά ή άσχετα με το σεξ) και ενοχλήσεις που να μας αποσπούν την προσοχή ή να μας εμποδίζουν να αφεθούμε στην επαφή με τον σύντροφο μας – καθώς και προβλήματα της δίκης του υγείας.

Σκέψη

Οι πεποιθήσεις σου αναφορικά με το σεξ, το πως πρέπει να είναι, πως είναι καλό, πως είναι αποδεκτό, πως κάνουν οι άλλοι, τι αξία έχει προσωπικά για σένα ο οργασμός σου, είναι και η αφετηρία του οποιουδήποτε προβλήματος στο σεξ και ειδικότερα στον οργασμό. Αν για παράδειγμα, θεωρεις πως το σεξ με τον σύντροφο σου δεν είναι όπως αυτό που έχεις φαντασιωθεί, απογοητεύεσαι με την πραγματικότητα και με έναν τρόπο αποσύρεται και το σώμα σου από την επαφή οπότε και δεν έρχεται ποτέ ο οργασμός.

Σχέση

Η επαφή σας, εκτός από την σωματική, μπορεί να εκδηλώνει πρόβλημα. Αν σε επίπεδο συναισθηματικό ή/και επικοινωνιακό δεν νιώθεις ασφάλεια, μοιραία το σώμα σου θα είναι πιο σφιγμένο και αποστασιοποιημένο, συνθήκη που κάνει τον οργασμό άπιαστο όνειρο. Πιο συγκεκριμένα, όταν το πρόβλημα εμφανίζεται κατ’επανάληψη, αναρωτιέσαι σχετικά με την συμπεριφορά του συντρόφου σου ‘Δεν τον ενδιαφέρει; Γιατί δεν ασχολείται περισσότερο μαζί μου; Δεν θέλει να με βοηθησει;’, αρχίζεις να μην νιώθεις εμπιστοσύνη σε εκείνον και στην σχέση σας οπότε το σεξ μπορεί να γίνεται όλο και πιο απόμακρο και ξύλινο.

Ο οργασμός έχει σαν προϋπόθεση την καλή επαφή με τον εαυτό σου αλλά και με το σύντροφο σου. Όταν λοιπόν, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, δυσάρεστες συνθήκες, συναισθήματα που σε κάνουν να ταλαιπωρείσαι και να μην μπορείς να αφεθείς για να βιώσεις το σεξ, ο οργασμός δεν θα βρει χώρο.

Όλα αυτά μπορούν να αναθεωρηθούν και αντί να ορίζουν την σεξουαλική σου ζωή, να προσαρμοστούν οι δεξιότητες και οι εμπειρίες σου στις πραγματικές ανάγκες σου. Μη διστάσεις να ζητήσεις την βοήθεια του ειδικού αν νιώθεις πως δεν υπάρχει διέξοδος από αυτή την στερητική σεξουαλική ζωή, γιατί υπάρχει λύση.

 

Αγγελική Τζάνου

BSc Ψυχολογία, MSc Ψυχολογία Υγείας

Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, Sex Therapy

Περισσότερες πληροφορίες στο enpsycho.gr

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα