Ποιος ετοιμάζεται να χτίσει στον Κόκκινο Πλανήτη;
Photo by Nicolas Lobos on Unsplash

Από τη στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος ανύψωσε το βλέμμα προς τον ουρανό, τού γεννήθηκε η επιθυμία να διεισδύσει στα μυστικά του. Αν και ακόμη δεν έχουμε ανακαλύψει τα πάντα για το δικό μας πλανήτη, η ανθρωπότητα έχει ήδη προσεληνωθεί με επιτυχία στο δορυφόρο μας, τα δε τελευταία 50 χρόνια επιδιώκει να γνωρίσει καλύτερα τον Άρη, τον “κόκκινο”, λόγω χρώματος, πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και τέταρτο σε σειρά απόστασης από τον Ήλιο.

Το Φεβρουάριο που πέρασε μάλιστα, για πρώτη φορά, τρεις χώρες – Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – επιχείρησαν ταυτόχρονες αποστολές εξερεύνησης των συνθηκών που επικρατούν στον “αφιλόξενο” πλανήτη. Ανάμεσα στους κύριους στόχους, η διερεύνηση πρώτον της πιθανής αποστολής και μετά, μελλοντικά, της αποίκησης του πλανήτη από τον άνθρωπο.

Για το πρώτο, ο “πολύς” Elon Musk φρονεί πως μπορεί να καταστεί εφικτό ακόμη και μέσα στο 2022! Η προοπτική της μεταγενέστερης αποίκησης από την άλλη, έχει ανοίξει για τα καλά την όρεξη τόσο της επίσημης NASA, όσο και άλλων οργανισμών, που χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής (3D Printers κλπ), επεξεργάζονται και προτείνουν πιθανές αρχιτεκτονικές λύσεις που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την διαμονή και διατήρηση του ανθρώπινου είδους στην επιφάνεια του Άρη – που κακά τα ψέματα- δεν μοιάζει στο ελάχιστο με την πανέμορφη Γη μας.

Ανάμεσα στις πολλές προτάσεις που διακινούνται στους ανάλογους επιστημονικούς κύκλους, εμείς  επιλέξαμε τρεις, τις οποίες θέτουμε ευθύς υπόψη των εραστών του, κατά τα άλλα, οργίλου αρχαίου θεού του πολέμου:

Σπίτια από πάγο. Η συγκεκριμένη ιδέα επικράτησε στον σχετικό και σαφώς πιο “δόκιμο” – λόγω ειδικότητας – διαγωνισμό που διοργάνωσε το 2015 η NASA. Αντιγράφοντας ουσιαστικά τις οικιστικές επιλογές των Εσκιμώων με τα igloo τους, η πρόταση εκμεταλλεύεται την ευκολία δόμησης, τα υλικά που πιθανότατα υπάρχουν στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά ιδιαίτερα τις εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες του πάγου απέναντι στις βλαπτικές, για τον ανθρώπινο οργανισμό ηλιακές ακτινοβολίες. Εντάξει, αλλά, κρύα πράγματα!

Φουσκωτές κατοικίες. Η δεύτερη καλύτερη ιδέα στο διαγωνισμό του 2015, περιλαμβάνει εγκαταστάσεις φουσκωτές και σπονδυλωτές, πράγμα που προσδίδει ευελιξία σχεδιασμού και μεγάλη λειτουργικότητα. Απαραίτητες φυσικά προβάλλουν η μόνωση και η προφύλαξη, πράγμα που επιτυγχάνεται με επικάλυψη από ρηγόλιθο. Τι είναι ο ρηγόλιθος; Ένα είδος  μείγματος από χώμα, σκόνη και διάφορα θραύσματα πετρωμάτων, που φυσικά υπάρχουν στον Άρη, όπως άλλωστε και στον πλανήτη μας και στη Σελήνη. Να λοιπόν πρακτικά… η πνοή του ανθρώπου στον Άρη.

LavaHive ονομάζεται η τρίτη σε σειρά εκτίμησης οικιστική πρόταση, που κι αυτή εισηγείται σπονδυλωτές κατοικίες, φτιαγμένες όμως από ανακυκλωμένα υλικά, ικανά να αντέχουν στις ακραία αντίξοες συνθήκες του διαστήματος. Ποια δε ιδανικότερα από αυτά που προέρχονται από διαστημόπλοια και λοιπό διαστημικό εξοπλισμό που έχει παροπλιστεί και πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά; Οικολογία a la Άρη.

από τη Μαρία Αρβανιτοπούλου

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα