Όσπρια: Πείτε ναι στον διατροφικό πλούτο του χειμώνα

Αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.

Παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να είναι καλή επιλογή όσον αφορά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Συνδυάστε τα έξυπνα

Για να εξασφαλίσετε υψηλή βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ίδια με αυτή που παίρνετε από το κρέας, πείτε ναι στους παρακάτω συνδυασμούς:

-Όσπρια με τυρί.

-Όσπρια με δημητριακά.

-Όσπρια με ξηρούς καρπούς.

Πάρτε όλο το ασβέστιό τους

Επίσης, αν και περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου και χαλκού, η απορρόφηση του ασβεστίου αναστέλλεται από την παρουσία των φυτικών ινών. Αυτή όμως μπορεί να αυξηθεί με την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C ή μηλικού οξέως. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Φακές με ξύδι.

-Όσπρια με σαλάτα με πιπεριές και μαϊντανό.

-Όσπρια με ακτινίδιο ή πορτοκάλι ή φράουλες.

-Ρεβίθια με λεμόνι.

-Όσπρια με λευκό κρασί.

Tip: Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα όσπρια σας δίνει μια πενταπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Μια ματιά εδώ: Πέντε οφέλη που θα έχετε αν διαγράψετε το κρέας από τη διατροφή σας

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα