Όσκαρ Ουάιλντ: Η κρυφή ερωτική ζωή, η καταδίκη για ομοφυλοφιλία και το τέλος στην αυτοεξορία

Instagram @pensamiento_literarioweb

Το δράμα και η τραγωδία επηρέασαν την προσωπική ζωή αυτού του σπουδαίου Ιρλανδού μυθιστοριογράφου, ποιητή, δραματουργού και κριτικού. Γνωστός για το οξυδερκές πνεύμα, τις εξεζητημένες εμφανίσεις και τους πνευματώδεις διαλόγους του, ο Όσκαρ Ουάιλντ έγινε μια από τις διασημότερες προσωπικότητες της εποχής του. Έχοντας περάσει από διάφορα είδη γραπτού λόγου καθ’ όλη τη δεκαετία του 1880, έγινε πασίγνωστος ως θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, ενώ σήμερα τον γνωρίζουμε για τα ευφυολογήματά του και κυρίως το μοναδικό του μυθιστόρημα, «Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ», αλλά και τα σπουδαία θεατρικά έργα του, Το τέλος ήρθε πρόωρα γι’ αυτήν τη μεγάλη μορφή των γραμμάτων, που «έφυγε» από μηνιγγίτιδα στις 30 Νοεμβρίου 1900. Η υγεία του είχε υποστεί ισχυρό πλήγμα στη διετή φυλάκισή του, αφού καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα λόγω σοδομισμού.

Το 1881 ο Ουάιλντ είχε γνωρίσει την Κόνστανς Λόυντ, κόρη του Οράσιο Λόυντ, ενός πλουσίου συμβούλου της Βασίλισσας. Το 1884, η Κόνστανς έτυχε να επισκεφτεί το Δουβλίνο, όπου ο Ουάιλντ έδινε διαλέξεις στο θέατρο Gaiety. Εκείνος τη ζήτησε σε γάμο, και παντρεύτηκαν στις 29 Μαΐου 1884 στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιακώβου στο Πάντινγκτον του Λονδίνου. Το ετήσιο εισόδημα της Κόνστανς ανερχόταν σε 250 λίρες, ποσό αξιοπρεπέστατο για γυναίκα εκείνης της εποχής (αντιστοιχεί σε 22.100 λίρες με σημερινή αξία)., ο Ουάιλντ είχε ιδιαιτέρως ακριβά γούστα και το ζευγάρι μιλούσε διαρκώς για την αξία της διακόσμησης, κάτι που τους οδήγησε σε μια πλήρη ανακαίνιση στην οικία τους στον αριθμό 16 της οδού Τάιτ, με αρκετά υψηλό κόστος. Απέκτησαν δύο γιους, τον Κύριλλο και τον Βίβιαν.

Ο Ρόμπερτ Ρος, 17 χρονών τότε, είχε διαβάσει τα ποιήματα του Ουάιλντ πριν συναντηθούν και εναντιωνόταν στη βικτωριανή απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας σε τέτοιο βαθμό ώστε είχε αποξενωθεί από την οικογένεια του. Σύμφωνα με τις περιγραφές του Έλμαν, βιογράφου του Ουάιλντ, ο Ρος ήταν «…τόσο νέος και τόσο γνώστης, αποφασισμένος να γοητεύσει τον Ουάιλντ». Ο Ντάνιελ Μέντελσον, Αμερικανός συγγραφέας και κριτικός, θεωρεί ότι ο Ουάιλντ, ο οποίος έκανε συχνά αναφορές στον «ελληνικό έρωτα» (κατ’ ευφημισμό η ομοφυλοφιλία), μυήθηκε στον ομοφυλοφιλικό έρωτα από τον Ρος, σε μια εποχή που «ο γάμος του είχε αρχίσει να περνάει κρίση μετά τη δεύτερη εγκυμοσύνη της συζύγου του, η οποία πλέον τον απωθούσε ερωτικά». Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο σοδομισμός/ομοφυλοφιλία εκείνη την εποχή ήταν σοβαρό κοινωνικό ταμπού και ποινικό αδίκημα στη Βρετανία, που επέσυρε ποινή φυλάκισης αν αποδεικνυόταν η κατηγορία.

Συνεχίστε την ανάγνωση στο enikos.gr