Οι πρώτοι ενοικιαστές σε 3D κατοικία στο Αϊντχόβεν
First tenants move into 3D-printed home in Eindhoven-1
Photo by Bart van Overbeeke

Ένα σπίτι από σκυρόδεμα σε σχήμα ογκόλιθου στην Ολλανδία, έγινε το πρώτο σπίτι που κατασκευάστηκε με μέρη από ψηφιακά δεδομένα μέσω τρισδιάστατου εκτυπωτή. Οι  πρώτοι ενοικιαστές παρέλαβαν το κλειδί στις 30 Απριλίου.

Η ισόγεια κατοικία βρίσκεται σε ένα προάστιο του Αϊντχόβεν και είναι η πρώτη που κατασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη, στα πλαίσια ενός καινοτόμου προγράμματος με την ονομασία Project Milestone που προβλέπει 5 τέτοιες κατοικίες. Το έργο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2018 με στόχο τη δημιουργία των πρώτων τρισδιάστατων σπιτιών στον κόσμο για χρήση ως ενοικιαζόμενα ακίνητα.

First tenants move into 3D-printed home in Eindhoven-1
Photo by Bart van Overbeeke

Στις 30 Απριλίου, ένα ζευγάρι από την Ολλανδία, η Elize Lutz και ο Harrie Dekkers παρέλαβαν τα κλειδιά για το σπίτι τους. “Είδα τα σχέδια αυτού του σπιτιού και ήταν σαν να έβλεπα έναν παραμυθένιο κήπο”, εξηγεί η Lutz στην εφημερίδα The Guardian. “Είναι απλώς πανέμορφο.”’ Σου προσφέρει αίσθηση συμπαγούς βράχου, ενός ογκόλιθου, νιώθεις ασφαλής’ προσθέτει ο Dekkers.

First tenants move into 3D-printed home in Eindhoven-1
Photo by Bart van Overbeeke

Ο επενδυτής ακινήτων Vesteda είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζει σε ιδιώτες ενοικιαστές. Το συγκεκριμένο ακίνητο που όντως μοιάζει με ογκόλιθο, σχεδιάστηκε από τους Ολλανδούς αρχιτέκτονες Houben & Van Mierlo. Διαθέτει κυρτά, κεκλιμένα εξωτερικά τοιχώματα, κατασκευάστηκε δε μέσω 3D εκτύπωσης επάλληλων στρώσεων σκυροδέματος για να σχηματιστεί η τελική μορφή του. Τα επιμέρους κατασκευαστικά τμήματα εκτυπώθηκαν σε κοντινό χώρο και μεταφέρθηκαν μετά στο οικόπεδο για την συναρμολόγησή τους. Εκεί, στερεώθηκαν σε θεμέλια και εφοδιάστηκαν με στέγη, παράθυρα και πόρτες. “Με τα μονωμένα στοιχεία εκτύπωσης και τα αυτοφερόμενα στοιχεία του τοίχου καμπυλωμένα σε τρία επίπεδα, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα με το έργο αυτό, βήματα που θα βοηθήσουν στην μελλοντική ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης σκυροδέματος στις κατασκευές”, δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Weber Benelux, Bas Huysmans.

Η κατασκευαστική εταιρεία ανέπτυξε το ειδικό κονίαμα σκυροδέματος για το έργο και βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας εκτύπωσης. Στο εσωτερικό του σπιτιού, οι τοίχοι από μπετόν αφέθηκαν γυμνοί για να φαίνεται η ιδιαίτερη υφή τους. Τα κομψά παράθυρα διατρέχουν όλη την απόσταση από το δάπεδο μέχρι την οροφή, είναι ενσωματωμένα στους παχείς τοίχους και διακόπτουν με έναν όμορφο και λειτουργικό τρόπο την μονοτονία του σκυροδέματος. Η κατοικία διαθέτει ωφέλιμη επιφάνεια 94 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει ενιαία κουζίνα-τραπεζαρία και σαλόνι που καταλαμβάνουν πάνω από το μισό της κάτοψης, ενώ ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι και το άνετο μπάνιο καλύπτουν την υπόλοιπη επιφάνεια.

First tenants move into 3D-printed home in Eindhoven-1
Photo by Bart van Overbeeke

Το Project Milestone αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν και ειδικών στις κατασκευές, σχεδιάστηκε δε με σκοπό να διερευνήσει εμπειρικά αυτή την καινοφανή τεχνολογία, ώστε να διευρύνει μελλοντικά την παραγωγή τρισδιάστατα τυπωμένων σπιτιών. Το αρχικό σχέδιο όπως αναφέρθηκε, αφορά στην κατασκευή πέντε οικιών με αυτή τη μέθοδο, με κάθε μια να καθίσταται όλο και πιο περίπλοκη μέσα από τη χρήση διαφορετικών τεχνικών εκτύπωσης αλλά και την σταδιακή προσθήκη πολλαπλών ορόφων.

Καθώς το έργο προχωρά, αναμένεται ότι και τα άλλα σπίτια του σχεδίου θα κατασκευαστούν και θα εκτυπωθούν εξ ολοκλήρου επιτόπου, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το συνολικό κόστος.

First tenants move into 3D-printed home in Eindhoven-1
Photo by Bart van Overbeeke

“Τώρα θέτουμε τον τόνο για το μέλλον, δηλαδή για την ταχεία υλοποίηση προσιτών κατοικιών με απόλυτο έλεγχο του σχήματος του σπιτιού”, δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος του Αϊντχόβεν, υπεύθυνος για την στέγαση, Yasin Torunoglu.

Στα πλαίσια της γενικότερης ανάπτυξης του σχετικού κλάδου, η εταιρεία Mario Cucinella Architects, πρόσφατα συνεργάστηκε με τους ειδικούς εκτύπωσης 3D WASP για να δημιουργήσει μια πρότυπη οικία χαμηλών εκπομπών άνθρακα που εκτυπώνεται χρησιμοποιώντας πηλό τοπικής προέλευσης. Από την άλλη, στην εταιρεία Mighty Buildings έχουν ήδη σχεδιάσει μια ολόκληρη γειτονιά σπιτιών όπου θα χρησιμοποιηθούν τα τυπωμένα τρισδιάστατα πάνελ ως κύριο χαρακτηριστικό της κατασκευής τους!

Πηγή: Project Milestone

Από τη Μαρία Αρβανιτοπούλου

 

 

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα