O γιατρός των επωνύμων Σωτήρης Αδαμίδης δίνει τα πολύτιμα tips του για ΤΕΛΕΙΟ σώμα μετά τα 40

Ο Σωτήρης Αδαμίδης είναι διευθυντής παθολογίας στο Ιατρικό  Κέντρο Αθηνών και επίσης Πρόεδρος της European Society of diabetes metabolic Syndrome & Obesity.

Ο γιατρός, που όσοι έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε θα πούμε με σιγουριά πως είναι επίσης ένας υπέροχος άνθρωπος, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με την παχυσαρκία, το διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο και γενικά θέματα που αφορούν τις γυναίκες.

Θέλουμε πολλά να τον ρωτήσουμε σε βάθος χρόνου, όμως για αρχή θέλαμε να μας δώσει κάποια χρήσιμα διατροφικά tips για τέλειο σώμα, για τα κορίτσια που έχουν ξεπεράσαει τα σαράντα.

jennifer-lopez

«Οι γυναίκες μετά τα 40 χρόνια, δυσκολεύονται πολύ να διατηρήσουν το σωστό βάρος και αυτό αποτελεί μόνιμο παράπονο όταν  έρχονται στο ιατρείο  αναζητώντας βοήθεια .Συνήθως διαπιστώνουμε μεταβολική διαταραχή η οποία όμως δεν είναι μη αναστρέψιμη ,αλλά αντίθετα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Εκείνο φυσικά που μετρά στην απόφαση να αλλάξουν κάποιες συνήθειες σε μια γυναίκα άνω των 40, η οποία σημειωτέον δεν έχει καμία σχέση με το πώς αντιμετωπίζαμε αυτή την ηλιακή ομάδα κάποτε, είναι κυρίως η σωστή ενημέρωση της γυναίκας που έρχεται ζητώντας  συμβουλές .

Συνεκτιμώντας την ορμονική συμμετοχή, δεν θα πρέπει να τα αποδίδουμε όλα σε αυτήν , όταν διαπιστώνουμε αύξηση του βάρους η της κατακράτησης  υγρών. Οι ορμονικές μεταβολές δεν θα πρέπει να υπερεκτιμώνται αλλά να αντιμετωπίζονται με τα όπλα που σήμερα διαθέτουμε και τα οποία  ο γιατρός θα πρέπει να αξιοποιήσει σε συνεργασία με την  γυναίκα που υποφέρει.

Η μη παραίτηση από την  άσκηση  και τη δίαιτα είναι ο κύριος στόχος .Τα άλλα αφορούν τον ενημερωμένο στα μεταβολικά νοσήματα γιατρό ,ο οποίος έχει πολλούς τρόπους να συνδράμει σε αυτήν την προσπάθεια .Και μόλις η γυναίκα πάρει μια μικρή ανάσα με τη βοήθεια του μπορεί να ακολουθήσει τις παρακάτω διαιτητικές συμβουλές και οδηγίες πολύ πιο εύκολα .

Ο περιορισμός του αλατιού στην τροφή ,τόσο του φανερού ,όσο και του κρυμμένου μέσα στα περισσότερα τρόφιμα  είναι πρώτη συμβουλή .Η ζάχαρη και το άμυλο θα πρέπει να τονίζεται όσον αφορά την καταστρεπτική τους δράση πάνω στο μεταβολισμό της γυναίκας αυτής της ηλικίας .

Αν κάποτε, λίγα χρόνια πριν μπορούσε να κάνει κάπου κάπου μια ατασθαλία με το γλυκό η το αλμυρό, τώρα αυτό είναι καταστρεπτική επιλογή .

Τρώτε λοιπόν , «καθαρές » τροφές. Φρούτα και λαχανικά με μέτρο .Ναι ,κι ας ακούγεται παράξενο. Και οι υδατάνθρακες των λαχανικών και των φρούτων δεν είναι αθώοι όσον αφορά την ηλικία αυτή. Μπορούν άνετα και «ύπουλα» να αυξήσουν το βάρος και το λιπώδη ιστό και να οδηγήσουν σε συνδυασμό με τη ζάχαρη ,το λίπος και το αλάτι σε «ψωμάκια » και τοπική συσσώρευση .

Μια  δίαιτα λοιπόν κατάλληλη θα περιέχει  αρκετή πρωτεΐνη από ψάρι ή κρέας ή όσπρια ή γαλακτοκομικά, μέτρια ποσότητα από υδατάνθρακες από φρούτα και λαχανικά ,και ελάχιστο άμυλο, καθόλου ζάχαρη, λίγο αλάτι.

soma

Χρειάζεται τακτική άσκηση. Οποιαδήποτε  άσκηση!

Αντίθετα με ότι θα έχει ακουστεί , το πρωινό δεν είναι νόμος απαράβατος . Το να μην τρώει κανείς όμως το βράδυ ,είναι σημαντικό .Το αλκοόλ είναι επίσης  στη λίστα των περιορισμών αν η γυναίκα άνω των 40 ετών  θέλει να μην χαλάσει τη σιλουέτα η και το πιο σημαντικό το μεταβολισμό της που θα «καίει» θερμίδες ακόμα και όταν θα κάθεται .

Η λήψη πολλών υγρών ροφημάτων χωρίς ζάχαρη είναι κανόνας . Τα μικρά γεύματα επίσης .Αυτά σε συνδυασμό με την άσκηση, αφού ο γιατρός αποκλείσει παθήσεις του θυρεοειδούς η άλλες ορμονικές διαταραχές  .

Για όλες τις άλλες αιτίες ακόμα και για τη βουλιμία υπάρχει λύση. Είναι απαραίτητη όμως η κατανόηση από το γιατρό της δυσκολίας αυτών των γυναικών να επιτύχουν το στόχο και η στενή συνεργασία  μεταξύ τους .

Φάρμακα υπάρχουν και χρησιμοποιούνται επικουρικά , εκεί που χρειάζονται πάντα με υπόδειξη του γιατρού. Και λύσεις υπάρχουν πάντα. Μην πιστέψετε σε «δίαιτες» για όλους. Απλά δεν υπάρχουν. Απαιτείται εξατομίκευση από το γιατρό για την κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Και μέσα από αυτή την οδό, θα έρθει η επιτυχία στον έλεγχο του μεταβολισμού και το σωστό σωματικό βάρος».

sotioris adamidis

Σωτήρης Αδαμίδης

Πρόεδρος της European Society of diabetes metabolic Syndrome & Obesity

Adamidis@yahoo.com

Διαβάστε ακόμη: 

Κατεβάστε τώρα το νέο τεύχος του InStyle εντελώς δωρεάν στο iPad

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram