O Cool Artisan Γαβριήλ Νικολαΐδης επιμελείται το μενού του Beauty Killed the Beast και υπογράφει το πιο ελληνικό και ιδιαίτερο brunch της πόλης

O Cool Artisan Γαβριήλ Νικολαΐδης επιμελείται το μενού του Beauty Killed the Beast και υπογράφει το πιο ελληνικό και ιδιαίτερο brunch της πόλης.

Tι κάνει το νέο brunch μενού του Beauty Killed the Beast να ξεχωρίζει;

Εύχομαι το στοιχείο που μας ξεχωρίζει να είναι η μοναδικότητα των πιάτων, ο τρόπος που έχω παντρέψει ελληνικές συνταγές όπως το σοφρίτο και ο τραχανάς με σύγχρονα comfort στησίματα. Μου αρέσει να παίρνω παραδοσιακές συνταγές, τυριά από μικρούς παραγωγούς και να τα μπλέκω σε στησίματα που δεν είναι καθόλου κοινά ανάμεσα στα μαγαζιά της πόλης που προσφέρουν brunch.

Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής στο νέο σου μενού;

Για ακόμη μια σεζόν πρωταγωνιστούν οι αλμυρές βάφλες γλυκοπατάτας αλλά προσωπικά το αγαπημένο μου είναι το τραχανότο μανιταριών με κοτόπουλο και μετσοβόνε πανέ σε πάνκο.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς για να βγάλεις ένα μενού, από πού εμπνέεσαι, με ποιους συνεργάζεσαι και με ποιο κριτήριο το ανανεώνεις;

Ούτε κι εγώ ξέρω! δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που να επαναλαμβάνεται κάθε σεζόν έτσι ώστε να μπορώ να την περιγράψω. Μερικές φορές μπορώ να τα σκεφτώ όλα, συνταγές, πιάτα, υλικά, εκτελέσεις, μέσα σε πέντε λεπτά και άλλη φορά να μου πάρει πέντε μήνες. Η έμπνευση έρχεται μόνη της, χωρίς σχεδιασμό. Σίγουρα πάντως κρατάω σημειώσεις από ταξίδια, συνταγές που τεστάρω μόνος στο σπίτι, πιάτα που διαβάζω σε βιβλία, παραδοσιακές συνταγές και τα παντρεύω κάπως όλα μαζί. Μπορεί να δω ένα πιάτο στον ύπνο μου και την επόμενη μέρα να το μαγειρέψω ή απλά να προσπαθήσω να ξαναδημιουργήσω μια γεύση από την παιδική μου ηλικία.

Πώς η αμερικανική φιλοσοφία του brunch παντρεύεται και τελικά αποδίδεται μέσα από την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα;

Θεωρώ πως δεν έχουμε κρατήσει τίποτα από την αμερικανική φιλοσοφία του brunch. Ούτε καν τις ώρες που σερβίρεται στην Αμερική. Το έχουμε κάνει εντελώς δικό μας, παίζοντας από τη μια με burger, αυγά, αβοκάντο και από την άλλη με τις αγαπημένες μας ελληνικές γευστικές συνήθειες. Θεωρώ ότι ο τρόπος που αρέσει σε εμάς τους Έλληνες να απολαμβάνουμε το φαγητό έξω στις πλατείες ενώ «φωτοσυνθέτουμε» κάτω από το ήλιο επηρεάζει το αποτέλεσμα αυτού του παντρέματος.

Ποιο πιάτο σου θα πρότεινες και στον πιο επιφυλακτικό να δοκιμάσει και γιατί;

Θα πρότεινα τα αλμυρά pancakes από ζύμη κολοκύθας και φέτας, που συνδυάζονται με σαγανάκι τυριού, αυγό και απάκι κοτόπουλο. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει τις αγαπημένες μου γεύσεις και υφές.

Μπορείς να μας περιγράψεις το ιδανικό γεύμα στο Beauty Killed the Beast;

Ένας ιδανικός συνδυασμός είναι ο σολομός με scrambled eggs, σαλάτα kale με μύρτιλα, τρουφάκια τυριού και κοτόπουλο και ένα ποτήρι ροζέ κρασί. Για το κλείσιμο προτείνω τη lemon pie σε βάση σοκολατένιου μωσαϊκού.

Beauty Killed the Beast: Παραμυθιάς 14, Αθήνα, τηλ. 210-5240117

Επιμέλεια: Κρίστελ Λιάκου

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλίακος