Μοναχικό ταξίδι: Το καλύτερο γιατρικό για την ψυχή

Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν ανασφάλεια να ταξιδεύουν μόνες τους. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι όλες οι τελευταίες έρευνες συμφωνούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν σωτήριο για την ψυχή τους. Μήπως αξίζει να το προγραμματίσεις;

Μπορεί το μοναχικό ταξίδι να σου ακούγεται αδιανόητο, να σε φοβίζει ή να σου φέρνει αυτόματους αρνητικούς συνειρμούς που μοιάζουν με κακό όνειρο ή ταινία θρίλερ, αλλά πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία. Αρχικά πρέπει να παραδεχτείς ότι η ανασφάλεια σου δημιουργεί φόβο που κατά ένα μεγάλο ποσοστό δεν οφείλεται σε αντικειμενικούς παράγοντες, αλλά σε πολλές επίκτητες προκαταλήψεις. Μπορείς να ταξιδέψεις σόλο χωρίς να διακινδυνεύσεις ούτε 1% από την ασφάλειά σου ή την ψυχική σου ηρεμία. Αντίθετα, σχεδόν όλοι οι ειδικοί προτείνουν το μοναχικό ταξίδι σαν φάρμακο για την ψυχή αλλά και το σώμα. Δες παρακάτω ποιοι είναι οι πέντε κύριοι λόγοι.

Ο μοναδικός ταξιδιώτης εξελίσσεται συνεχώς

Ακούω συχνά ανθρώπους να λένε ότι αυτοί που ταξιδεύουν μόνοι τους προσπαθούν να ξεφύγουν από κάτι. Αυτή είναι μια τελείως λάθος αντίληψη και συνήθως την υποστηρίζουν άνθρωποι που έχουν παραμείνει στάσιμοι στη ζωή τους. Το μοναχικό ταξίδι εξελίσσει την ψυχή του ανθρώπου. Έχοντας για παρέα μόνο τα κύματα ή την πράσινη χλωρίδα ενός δάσους μπορείς πολύ πιο εύκολα να βάλεις σε σειρά τις σκέψεις σου, να καθορίσεις τις προτεραιότητές σου και να λάβεις δύσκολες αποφάσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Με λίγα λόγια, σε βοηθάει να είσαι πιο ειρηνικός με τις σκέψεις σου και να εξελιχθείς ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος. Και αυτό φυσικά συμβαίνει καθώς ένα σόλο ταξίδι μπορεί να σου προσφέρει τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεσαι μόνο για τον εαυτό σου! Για φαντάσου πόσα πράγματα μπορείς να μάθεις για σένα όταν παρέα σου δεν θα είναι κανείς, παρά μόνο ο εαυτός σου! Για φαντάσου πόσα πράγματα θα μάθεις για σένα όταν δεν θα υπάρχει εκεί κανένας να ευχαριστήσεις, παρά μόνο ο εαυτός σου!

Ο μοναχικός ταξιδιώτης μαθαίνει να εμπιστεύεται με σύνεση

Δεν γίνεται να μη μάθεις να εμπιστεύεσαι ανθρώπους στη ζωή σου, αλλά δεν γίνεται και να προχωρήσεις σε σωστούς δεσμούς όταν εμπιστεύεσαι στα «τυφλά» τους πάντες. Σε ένα μοναχικό ταξίδι θα αποκτήσεις τα απαραίτητα κριτήρια –ως εφόδιο ζωής– τα οποία θα σε βοηθήσουν να εμπιστεύεσαι τους σωστούς ανθρώπους, αυτούς που θα σταθούν δίπλα σου χωρίς όρους. Δεν είναι serial killer όλοι όσοι κάνουν οτοστόπ, ούτε θέλουν να σου κλέψουν την τσάντα όλοι όσοι θα δεχτούν να σε βοηθήσουν με το βάρος της. Ταξιδεύοντας μόνη σου μπορείς να γνωρίσεις ανθρώπους οι οποίοι από ξένοι θα μετατραπούν σε οικογένειά σου. Ο γενικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσεις για να βρεις αξιόπιστους συνοδοιπόρους είναι να προτιμάς ανθρώπους που έχουν κατοικίδια, ζουν με τις οικογένειές τους ή έχουν και άλλες γυναίκες στην παρέα. Και μαθαίνοντας να εμπιστεύεσαι με σύνεση τον κόσμο εκεί θα μάθεις να εμπιστεύεσαι άνευ όρων και τον εαυτό σου για όλες του τις επιλογές, και τις σωστές και τις λάθος! Ένα σόλο ταξίδι μπορεί να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμησή σου και την αίσθηση αυταξίας.

Ο μοναχικός ταξιδιώτης μαθαίνει και από την περιπλάνηση

Η ιδέα της περιπλάνησης χωρίς σκοπό έχει σίγουρα τη γοητεία της, αλλά δεν είναι πάντα βιώσιμη. Οκ, δεν χρειάζεται να υπάρχει πρόγραμμα ή συγκεκριμένος σκοπός σε ένα σόλο ταξίδι, αλλά μια βασική στρατηγική με σκοπό να είναι ελεγχόμενος ο ύπνος, το φαγητό και η μετακίνηση πάντα πρέπει να υπάρχει. Από εκεί και πέρα, όμως, η περιπλάνηση η ίδια είναι αυτή που τελικά δείχνει τον σκοπό του ταξιδιού στον μοναχικό «καβαλάρη». Μη διστάσεις να περπατήσεις έξω από τουριστικούς χάρτες και αξιοθέατα, προσπαθώντας να κερδίσεις εικόνες, μυρωδιές και ακούσματα από τους ντόπιους. Μέσα από εκεί θα ανακαλύψεις τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού σου.

Ταξιδεύοντας μόνη σου κάνεις ψυχανάλυση

Ο μοναχικός ταξιδιώτης, θέλοντας και μη, έχει να αντιμετωπίσει τον εαυτό του, 24 ώρες το 24ωρο. Αυτό αποτελεί μία συνεχή αυτοψυχανάλυση. Σκέψου όλες τις ερωτήσεις που θα μπορούσε να σου κάνει ποτέ ένα ψυχολόγος ή ένας ψυχοθεραπευτής και είναι σίγουρο ότι μέχρι να τελειώσει το ταξίδι θα τις έχεις κάνει στον εαυτό σου. Πώς νιώθεις για τον εαυτό σου; Πώς νιώθεις για την οικογένειά σου; Πού πάει η σχέση με τον φίλο σου; Ποια είσαι στο τέλος της ημέρας; Η επανάληψη των ερωτήσεων κάποια στιγμή θα δημιουργήσει συνειδητά ή υποσυνείδητα τις απαντήσεις που ψάχνεις. Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι που θα γνωρίσεις σε ένα σόλο ταξίδι είναι πώς να φροντίζεις ουσιαστικά τον εαυτό σου με βάση τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες! Καθώς δεν θα είναι κανείς εκεί για να φροντίσεις ή να σε φροντίσει, αυτό αναπόφευκτα θα σε φέρει αντιμέτωπη με την ελευθερία του να είσαι μόνος και να αποφασίζεις αυτόνομα εσύ για σένα!

Το μοναχικό ταξίδι θα σε φέρει κοντά στη ζωή της κοινότητας

Μόλις ταξιδέψεις σε απομονωμένες ορεινές πόλεις, κάνεις πεζοπορία στην ύπαιθρο, εξερευνήσεις γεωργικούς συνεταιρισμούς ή πας για ποδήλατο στα προάστια μιας πόλης, θα καταλάβεις πόσες κοινότητες μπορούν να ξεφυτρώσουν γύρω σου. Υπάρχουν άνθρωποι που συνδέονται με βασικές δραστηριότητες ή τρόπους ζωής και μέσα σε αυτούς μπορείς να ανήκεις κι εσύ. Είναι από τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα που μπορείς να πάρεις σε ένα ταξίδι μόνη σου: να δώσεις ευκαιρία στον εαυτό σου να ανακαλύψει τις κοινότητες μέσα στις οποίες θα ήθελε να ζήσει.

Από τον Βασίλη Γεωργακάκο

Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια: Σοφία Γιουρούκου