Milano Design Film Festival: Τον Μάρτιο το design καταφθάνει μαζί με τον κινηματογράφο στην Αθήνα!

[ap_gallery id=”7020″]

Το Milano Design Film Festival γεννήθηκε το 2013 για να ορίσει ένα πολυαναμενόμενο ετήσιο ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στο Μιλάνο. Μια τετραήμερη διοργάνωση – της οποίας προηγείται μια λαμπρή έναρξη στην Triennale di Milano και στη συνέχεια εγκαινιάζεται στο Anteo Palazzo del Cinema – η οποία συγκεντρώνει ιστορίες αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών, ύφη και avant-garde κινήματα και εξετάζει μεγάλα κοινωνικά ζητήματα.

Το Milano Design Film Festival Greece & Cyprus, το οποίο ίδρυσε και διευθύνει η Άννη Μαρκιτάνη, στοχεύει στην εδραίωση ενός ετήσιου ραντεβού με τον κινηματογράφο και το design στην Αθήνα, διευρύνοντας την επιτυχημένη ιδέα και δομή του MDFF μέσα από μια σειρά μελλοντικών σταθμών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το MDFF Greece & Cyprus εξερευνά και εξηγεί τις διαφορετικές διαστάσεις και μορφές έκφρασης βασικών θεμάτων όπως η Αρχιτεκτονική, το Design, η Βιωσιμότητα, η Τεχνητή νοημοσύνη, η Αστική ζωή, η Βιογραφία πρωταγωνιστών του ιταλικού design, η Γαστρονομία, η Μόδα και η Τέχνη, καθώς και η Τέχνη της σκέψης. Ένα φεστιβάλ που διερευνά την τρέχουσα πραγματικότητα και τον σύγχρονο τρόπο ζωής σε όλες τις εκφάνσεις του και παρουσιάζει μια πληθώρα οπτικών και εγχειρημάτων, ενώ εξηγεί τι σημαίνει να προβάλλουμε τη ζωή μας, τόσο στο άμεσο όσο και στο μακρινό μέλλον.

Η πρώτη διοργάνωση του MDFF Athens 2020, με τίτλο Φως – Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας, προσφέρει στο κοινό ένα ευρύ φάσμα ταινιών υψηλής ποιότητας. Περισσότερες από 20 προβολές ελληνικών, ιταλικών και διεθνών ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και βιογραφικών ταινιών, καθώς και διάφορες ομιλίες, εργαστήρια και συζητήσεις που αλληλοσυμπληρώνονται, παρουσιάζουν ένα καινοτόμο σύστημα πολιτιστικής επικοινωνίας και διάχυσης πληροφοριών που αναπτύσσεται χάρη στην πολυφωνία του Design.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, η ξεχωριστή επιμελητική προσέγγιση του MDFF, που συνίσταται σε μια εις βάθος θεματική ανάλυση και στο ανεξάρτητο βλέμμα ενός αναγνωρισμένου επαγγελματία –μια συνταγή που μέχρι πρότινος συναντούσαμε αποκλειστικά στη μιλανέζικη εκδήλωση– έρχεται και στην Ελλάδα. Το MDFF Athens 2020 παρουσιάζει ένα όνομα υψηλού κύρους στον τομέα του design: τον διεθνώς καταξιωμένο και βραβευμένο Κύπριου σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο, Michael Anastassiades.

Ο Michael Anastassiades θα συμβάλει με την αυθεντική του ματιά και την ανεξάρτητη ερμηνεία του στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, καθώς θα επιλέξει και θα παρουσιάσει εννιά ταινίες και θα επιμεληθεί μια σειρά ομιλιών που θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του καλεσμένου επιμελητή, με τίτλο «Μήνυμα του Αρεσίμπο».

Πότε;

Η πρώτη έκδοση του MDFF Athens θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2020. Το design καταφθάνει μαζί με τον κινηματογράφο στην Αθήνα, για να προσφέρει στην πόλη κάτι πρωτοποριακό, μέσα από μια διοργάνωση πλούσια σε πρεμιέρες, αξιόλογους Έλληνες και διεθνείς καλεσμένους, συναντήσεις και συζητήσεις.

Που;

Πέμπτη 19 Μαρτίου: Βραδιά έναρξης στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), η οποία περιλαμβάνει προβολή ταινίας, ομιλίες από ξεχωριστούς καλεσμένους και ελαφρύ δείπνο.

Παρασκευή 20 Μαρτίου – Κυριακή 22 Μαρτίου: Έναρξη του επίσημου προγράμματος για το κοινό στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136), με προβολές ταινιών και εμφανίσεις καλεσμένων, ομιλίες, συζητήσεις και εργαστήρια.

Φως: Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας

Το MDFF Athens 2020 φέρει τον τίτλο (τίτλο –και όχι θέμα–, καθώς το Φεστιβάλ εξερευνά διάφορα θέματα και ιδέες) «Φως: Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας».

Το Φως δεν αποκαλύπτεται απλώς με την κυριολεκτική, συμβατική του έννοια, αλλά ανάγεται σε παγκόσμιο και θεμελιώδες σύμβολο σημαντικών (αισθητικά και ηθικά) αξιών και δραστηριοτήτων. Στο σταυροδρόμι παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, το Φως προβάλλει ως μια γλώσσα ανάμεσα στις γλώσσες της ψηφιακής εποχής: το Φως ως συνειδητοποίηση της απόλυτης πραγματικότητας· το Φως ως αντίληψη της συγχρονικότητας· το Φως ως ένας κόσμος μορφών που σχηματίζουν τον ίδιο τον κόσμο· το Φως ως η ομορφιά που έχει ανάγκη το σκοτάδι για να αναδειχθεί· το Φως ως οι ρίζες μας και η πολιτιστική μας κληρονομιά· το Φως ως «αρχείο» γεγονότων και προσωπικοτήτων, προσπαθειών και ελπίδων, τεχνολογικών και δημιουργικών επαναστάσεων, αλλαγών ύφους και τρόπου ζωής· το Φως ως πηγή οπτικών αναφορών μιας σειράς γεγονότων και μεταμορφώσεων η οποία οδηγεί στο παρόν μας· το Φως ως πυξίδα που μας βοηθά να πλεύσουμε στα ορμητικά κύματα για να φτάσουμε στο μέλλον· το Φως ως στυλοβάτης του πολιτισμού, ως διαμεσολαβητής μεταξύ της ψηφιακής μας πραγματικότητας και των συναισθηματικών και πρακτικών εργαλείων που απαιτούνται ώστε να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν· το Φως ως σύμβολο των καλών προθέσεων που εκφράζουμε αβίαστα και των οποίων συναντάμε τα αποτελέσματα στο μέλλον· το Φως ως αναβίωση και νέα αρχή – το Φως ως Μέλλον.

Ακριβώς όπως οι μεταβολές στα επίπεδα και στη διάρκεια του Φωτός σηματοδοτούν το πέρασμα των εποχών, έτσι και η μεταβαλλόμενη φύση της συγχρονικότητάς μας αποκαλύπτει κοινωνικά, πολιτικά, αστικά και φυσικά φάσματα πέρα από τις τεχνολογικές, επιστημονικές και σχεσιακές καινοτομίες. Ο τίτλος «Φως: προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας» είναι εμπνευσμένος από τη θεματική δομή της έβδομης έκδοσης του MDFF 2019 –με τίτλο «Προσοχή στο κενό»–(Mind the Gap) και ανοίγει ένας κυριολεκτικό, υλικό χώρο, αλλά και έναν νοητικό χώρο, σύμβολο του χρόνου της μετάβασης, της αλλαγής και της έρευνας που βιώνουμε σήμερα. Νέα υλικά, νέες τεχνολογίες, νέες μέθοδοι εργασίας, νέες τεχνικές, νέα επαγγέλματα και νέες αισθητικές αξίες. Νέα οικονομικά μοντέλα, νέα ψηφιακά εργαλεία, νέοι τρόποι επικοινωνίας, νέες διαδικασίες και δίκτυα παραγωγής. Νέες αστικές συνθήκες, νέα κοινωνικά περιβάλλοντα, νέοι όροι, νέες μορφές, νέοι τρόποι δόμησης της αειφορίας, νέες σχεσιακές και κοινωνικές δεξιότητες, είναι μερικά από τα πολλά αποτελέσματα της ψηφιακής επανάστασης στα οποία πρέπει να μάθουμε πώς να ανταποκρινόμαστε, πώς να τα κατανοούμε, να τα χειριζόμαστε και να τα ανεχόμαστε. Η ταχέως μεταβαλλόμενη εποχή μας απαιτεί ταχέως μεταβαλλόμενες στρατηγικές διαβίωσης.

Το MDFF Greece – Athens 2020, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερες από 20 ταινίες, καλεί το κοινό να αναλογιστεί πώς εμείς οι άνθρωποι επικοινωνούμε μεταξύ μας – με τις πόλεις μας, με τον κόσμο γενικά και εν τέλει με τον εαυτό μας. Εξετάζει τη σχέση μεταξύ σχεδίου και καινοτομίας, μνήμης και μέλλοντος, ομοιοτήτων και διαφορών, στοιχείων που μας καλούν να γραπωθούμε από την πραγματικότητα, να κατεβάσουμε ταχύτητα και να δώσουμε σημασία στο πώς το σήμερα παρουσιάζεται σ’ εμάς.

Καλεσμένος επιμεληητής  MDFF Greece – Athens 2020: Michael Anastassiades

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Φεστιβάλ, η ξεχωριστή επιμελητική προσέγγιση του MDFF, σύμφωνα με την οποία το ανεξάρτητο βλέμμα ενός αναγνωρισμένου επαγγελματία προσφέρει μια εις βάθος θεματική ανάλυση (μια συνταγή που μέχρι πρότινος συναντούσαμε αποκλειστικά στη μιλανέζικη εκδήλωση) έρχεται και σε μια άλλη χώρα. Στο πλαίσιο του MDFF Athens 2020, θα παραστεί ο διεθνώς καταξιωμένος και βραβευμένος Κύπριου σχεδιαστή με έδρα το Λονδίνο, Michael Anastassiades, ένα όνομα υψηλού κύρους στον τομέα του design.

Ο Michael Anastassiades θα συμβάλει με την αυθεντική του ματιά και την ανεξάρτητη ερμηνεία του στο φετινό πρόγραμμα, καθώς θα επιλέξει και θα παρουσιάσει εννιά ταινίες (δύο μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, πέντε πειραματικές μικρού μήκους ταινίες καλλιτεχνών, μια μικρού μήκους ταινία ενός συγγραφέα-κινηματογραφιστή κι ένα ντοκιμαντέρ) και θα επιμεληθεί μια σειρά ομιλιών που θα φιλοξενηθούν στην ειδική ενότητα του Καλεσμένου επιμελητή, με τίτλο «Το μήνυμα του Αρεσίμπο».« Το μήνυμα του Αρεσίμπο» ήταν το πιο ισχυρό ραδιοσήμα που εκπέμφθηκε με κατεύθυνση το διάστημα. Η μετάδοση αφορούσε ένα απλό οπτικό μήνυμα, το παραδόθηκε σε δυνητικούς συμπαντικούς συντρόφους στο σφαιρωτό σμήνος Μ13. Στάλθηκε σχεδόν χωρίς καμία πιθανότητα να λάβει απάντηση. Ως σχεδιαστής, ο Michael Anastassiades έχει τον ίδιο προβληματισμό όταν απελευθερώνει ένα αντικείμενο στον κατοικημένο χώρο. Τι υποδοχής θα τύχει και πώς θα μεταδοθεί; Με ποιους όρους θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά και ποιο είναι το νόημά του; Η επιλογή ταινιών στο πλαίσιο που ορίζει ο τιτλος «Το μήνυμα του Αρεσίμπο» αποτελεί μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης της αφηρημένης έννοιας των πραγμάτων που ταξιδεύουν στον χρόνο και στο μέλλον. Βασίζεται σε καλλιτέχνες που επιχειρούν να απαθανατίσουν και να κατασκευάσουν ένα ίχνος ανθρώπινης δραστηριότητας χρησιμοποιώντας αρχεία, θραύσματα, στρώσεις, αντικείμενα, πραγματικά και φανταστικά διαστήματα, έγγραφα, αφηρημένες ιδέες και την αρχαιολογία.

Το Milano Design Film Festival Athens 2020 απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για υποβολή συμμετοχών!

Για την πρώτη του διοργάνωση στην Αθήνα, το Milano Design Film Festival World Tour Greece θα παρουσιάσει από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 –θα προηγηθεί η βραδιά έναρξης την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020 στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)– μια εκλεκτική επιλογή δημιουργικών, καινοτόμων και εμπνευσμένων ταινιών, οι οποίες αποκαλύπτουν την οικουμενικότητα και πολυλειτουργικότητα του design thinking. Μέσα από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ ή animation, μεγάλα κλασικά φιλμ και σύγχρονες παραγωγές ή πρόσφατα ρεύματα της αβαν-γκάρντ, εστιάζουμε την προσοχή μας στη δύναμη κινηματογραφικών τεχνικών που καλύπτουν όλο το φάσμα της ιστορίας και των ειδών του σινεμά, ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζονται μείζονα κοινωνικά ζητήματα.

Ως μια πρωτότυπη πειραματική πλατφόρμα επικοινωνίας για τις διαφορετικές διαστάσεις και μορφές έκφρασης του Design, η οποία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους να πυροδοτήσει την ενασχόληση με τα κοινά και τη δημιουργία κοινοτήτων, το MDFF Greece – Athens συλλέγει ιστορίες για ανθρώπους που ασκούν την τέχνη τους, για στιλ και για πρωτοπορίες, τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν, που συνεχίζουν να εμπνέουν τη σημερινή κοινωνία. Χαρτογραφώντας το πρόγραμμά του σε βασικές θεματικές κατηγορίες –Design, Αρχιτεκτονική, Βιωσιμότητα, Αστική ζωή, Βιογραφία, Τεχνητή Νοημοσύνη, Τέχνη και Τέχνη της σκέψης–, η διοργάνωση αποσκοπεί στο να προτείνει στο ελληνικό κοινό έναν νέο, διαφορετικό τρόπο να διαβάζουμε, να αντιλαμβανόμαστε, να εξελίσσουμε και να σχετιζόμαστε με το παρόν μας και όλα όσα μας περιβάλλουν.

Το MDFF Athens 2020 φέρνει το Design στην Οθόνη και καλεί την ελληνική δημιουργικότητα να αλληλεπιδράσει, μέσα από τίτλους ταινιών και θέματα.

Ένα ανοιχτό κάλεσμα σε designers, αρχιτέκτονες, σκηνοθέτες ταινιών, παραγωγούς, καθηγητές, σπουδαστές, φωτογράφους, εταιρείες, κριτικούς, πολιτικούς οραματιστές, ιδρύματα, μικρές και μεγάλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ανακαλύψουν νέους τρόπους επικοινωνίας και επιχειρηματικές στρατηγικές.

Το Φεστιβάλ μπορεί να ιδωθεί ως εναλλακτικό σχήμα διανομής, κοντέινερ ιδεών και σημείο αναφοράς για ανεξάρτητους σκηνοθέτες, αλλά και για ελληνικές και διεθνείς εταιρείες παραγωγής.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Φεστιβάλ θα ήθελε να προσκαλέσει σκηνοθέτες και κάθε λογής design thinkers να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα, δίνοντας τη δική τους ερμηνεία στον τίτλο της φετινής διοργάνωσης: «Φως: Προβάλλοντας το σύγχρονο μέλλον μας». Αντλώντας από τον τίτλο «Mind the Gap» του τελευταίου MDFF το 2019, ο τίτλος αυτής της πρώτης έκδοσης εννοιολογεί το φως ως χώρο φυσικό και πνευματικό, συμβολικό για τον μεταβατικό χρόνο που βιώνουμε σήμερα. Στο σταυροδρόμι παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος, το Φως προβάλλει ως μία ακόμη γλώσσα ανάμεσα στις γλώσσες της ψηφιακής εποχής, ενισχύοντας την αντίληψή μας της συγχρονικότητας, φανερώνοντας τις ρίζες και την πολιτιστική μας κληρονομιά και δημιουργώντας ένα αρχείο γεγονότων και προσωπικοτήτων, προσπαθειών και ελπίδων, τεχνολογικών και δημιουργικών επαναστάσεων, αλλαγών στο ύφος και στον τρόπο ζωής.

Παράλληλα, το MDFF Athens προσκαλεί σκηνοθέτες και design thinkers να δώσουν τον δικό τους ορισμό για το τι καθιστά μια ταινία «ταινία design» – ένας όρος που εισήχθη για να περιγράψει ιστορίες και κινούμενες εικόνες που προσπαθούν να επινοήσουν νέους τρόπους να βλέπουμε και νέες μεθόδους να αντιλαμβανόμαστε πόλεις και κουλτούρες, κτίρια και αντικείμενα, πτυχές του αστικού ιστού και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τα φυσικά τοπία. Οι «ταινίες design» αφηγούνται τις ζωές ξεχωριστών ατόμων, αλλά επίσης φαντάζονται εναλλακτικά μοντέλα συλλογικής διαβίωσης. Το design μιας ταινίας μπορεί να εντοπιστεί στη σύλληψη, στην κινηματογράφηση ή στο μοντάζ μιας ταινίας, ωστόσο οι ταινίες design μπορούν να ανοίξουν τη διερώτηση για ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο καταναλωτισμός, η παγκοσμιοποίηση ή η κλιματική αλλαγή. Μια ταινία design μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί το παρελθόν, να μεταμορφώσει το παρόν και να προβάλει το μέλλον – γι’ αυτό και διαρκώς χρήζει νέας ερμηνείας.

Προθεσμία υποβολής: Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Μπορείτε να υποβάλετε την ταινία σας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Φεστιβάλ: www.mdffgreece.com/el/submit-a-film/

Για την ολοκλήρωση της αίτησης είναι απαραίτητη η αποστολή των εξής υλικών στην Άννη Μαρκιτάνη στην παρακάτω διεύθυνση:am.mdffgr@gmail.com

• Συμπληρωμένη φόρμα υποβολής

• Ένα screener link της ταινίας για ιδιωτική θέαση. Σε περίπτωση επιλογής της ταινίας, το τελικό αρχείο για την προβολή πρέπει να είναι σε φορμά ProRes, .mov, .mp4, ή DCP.

• Αρχείο με συγχρονισμένους αγγλικούς υπότιτλους (αρχείο .srt ή .xml) και λίστα διαλόγων στην πρωτότυπη γλώσσα της ταινίας

• Τουλάχιστον τρεις φωτογραφίες της ταινίας (καρέ ή production/promo stills) και μία φωτογραφία του σκηνοθέτη (υψηλής ανάλυσης, min. 300 dpi)

• Δελτίο με πληροφορίες για την ταινία (ζενερίκ/λίστα συντελεστών)

• Δελτίο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας

• Βιογραφικό σημείωμα (περίπου 200 λέξεις) και φιλμογραφία του σκηνοθέτη

• Αφίσα της ταινίας (min. 300 dpi)

• Τρέιλερ της ταινίας (αρχείο .mov ή .mp4)

Οι επιλεγμένες ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136) από την Παρασκευή 20 έως την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, σε συνδυασμό με ομιλίες, συζητήσεις και εργαστήρια με ειδικούς καλεσμένους και όλους τους συμμετέχοντες.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα