Λίλα Κουντουριώτη: Η αθλητικογράφος εξηγεί πως είναι να πρωταγωνιστεί κανείς σε έναν αμιγώς ανδροκρατούμενο χώρο

Το ξεκίνημα της Λίλας στον χώρο της δημοσιογραφίας έγινε στο κανάλι του Alter, όταν, έχοντας ολοκληρώσει τις σχετικές σπουδές στο Λονδίνο, αποφάσισε να ειδικευτεί στην παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων αλλά και στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Κλείνοντας εκεί ο κύκλος συνεργασίας της, προέκυψε μια αναπάντεχη πρόταση, που αρχικά της φάνηκε εντελώς παράταιρη με το επαγγελματικό της παρελθόν. Μερικά χρόνια μετά όμως παραδέχεται πως στο αθλητικό ρεπορτάζ έχει βρει τον τηλεοπτικό της εαυτό, καθώς ο τομέας της ενημέρωσης δεν την κέρδισε τελικά.

ΕΙΡΗΝΗ ΖΟΥΡΝΑΤΖΗ: Πώς από τον τομέα των ειδήσεων και μιας πολιτιστικής εκπομπής βρέθηκες στον ανδροκρατούμενο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας;

ΛΙΛΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΏΤΗ: Από τα δελτία ειδήσεων και από την εκπομπή που παρουσίαζα Τέχνη και Πολιτισμός δεν επέλεξα να αποστασιοποιηθώ, καθώς ο δυσάρεστος και γνωστός σε όλους επίλογος του καναλιού Alter δεν μου άφησε κανένα περιθώριο επιλογών. Ήθελα να εργαστώ, δίχως διαλείμματα, διότι αγαπώ την τηλεοπτική δημοσιογραφία και μάλλον υπήρξα από τους τυχερούς. Η πρόταση ήρθε απρόσμενα και έκτοτε το δεύτερό μου σπίτι είναι τα ποδοσφαιρικά γήπεδα και τα κανάλια της NovaSports.

Ε.Ζ.: Tι εμπόδια συνάντησες και ποια η αντίδραση των αντρών συναδέλφων στην αρχή;

Λ.Κ.: Το εμπόδιο που είχα τότε ήταν ότι προερχόμουν από ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι του ρεπορτάζ και της ειδησεογραφίας. Σε αυτό το κομμάτι οφείλω να πω ότι υπήρξαν βλέμματα αμφισβήτησης. Με σκληρή όμως δουλειά και ήθος κερδίζεις εντέλει το σεβασμό όλων.

Ε.Ζ.:Τι θα συμβούλευες τις νέες κοπέλες που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό τον χώρο;

Λ.Κ.: Να αγνοήσουν τον όρο «ανδροκρατούμενος χώρος» και δυναμικά να βγουν από το comfort zone τους, διότι η αθλητικογραφία χρειάζεται αρκετές θυσίες. Τα ωράρια είναι απαιτητικά, σκληρά και δύσκολα τις περισσότερες φορές, ενώ τα Σαββατοκύριακα, που τα αθλητικά δρώμενα είναι σημαντικότερα, πρέπει να εργαζόμαστε. Η δημοσιογραφία δεν έχει ωράρια κι αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλα τα νέα παιδιά.

Ε.Ζ.: Παράλληλα με την τηλεόραση διδάσκεις και σε μια σχολή. Μίλησέ μας για αυτό.

Λ.Κ.: Η επαφή με τα παιδιά είναι ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έχω κάνει. Οι νέοι άνθρωποι σου μεταδίδουν μια θετική αύρα, δίχως μιζέρια, γεμάτοι με δεκάδες όνειρα και προσδοκίες και είναι απίστευτη η αίσθηση ότι μέσα από εσένα ρουφάνε πληροφορίες και εμπειρίες για το μέλλον τους. Είμαι ευγνώμων που μέσω της κύριας δουλειάς μου μπόρεσα να ασχοληθώ με κάτι τόσο αναζωογονητικό και παραγωγικό.

Ε.Ζ.: Τι θα ήθελες να αλλάξεις στην παρουσίαση αθλητικών ειδήσεων και τι να αφήσεις ίδιο;

Λ.Κ.: Δεν επιθυμώ να αλλάξω κάτι, διότι αυτό που ήθελα το έχω βρει. Επιθυμούσα να έχω ευελιξία κινήσεων και όχι να υπηρετώ αυστηρά την παλιά νοοτροπία, διαβάζοντας μόνο κάρτες και στατιστικά για τα παιχνίδια και για τους παίκτες. Έχουμε καταφέρει να φέρουμε έναν νέο αέρα παρουσίασης ποδοσφαιρικών αγώνων με παρουσία πια στα γήπεδα αλλά και με άμεση επικοινωνία με τον κόσμο. Το συναίσθημα αυτό είναι κάτι μοναδικό και με χαροποιεί ότι έχω συμβάλει σε αυτή την αλλαγή.

Από την  Ειρήνη Ζουρνατζή

Πορτρέτο: Στέφανος Παπαδόπουλος,

Επιμέλεια Πέννυ Ιωαννίδου, Μακιγιάζ-Μαλλιά Μαριάννα Γεντή

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα