Kiss me baby: Ο τρόπος που σου εκφράζει τη τρυφερότητά του λέει πολλά για τη σχέση σας

Όποιος γνωρίζει καλά το Kama Sutra θα έχει διαπιστώσει πως υπάρχουν καταγεγραμμένα σε αυτό περισσότερα από 30 είδη φιλιού. Αν και το παραπάνω αρχαίο σανσκριτικό κείμενο θεωρείται από πολλούς το απόλυτο εγχειρίδιο του σεξ, δεν πρέπει να πέσεις στην παγίδα και να πιστέψεις πως το φιλί είναι επιστήμη. Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από μία μορφή τέχνης. O Δημοσθένης Παναγιώτου, ψυχολόγος, σύμβουλος σε θέματα σχέσεων, επιστημονικός διευθυντής του The Psy Lab, πιστεύει πολύ στη δύναμη και τη σημασία του φιλιού. «Το φιλί είναι ένας προορισμός από μόνο του. Όταν τo βλέπουμε σαν ένα βήμα πριν από το σεξ, χάνουμε την ομορφιά και την αξία ενός εξαιρετικού τρόπου για να συνδεθούμε με τον σύντροφό μας και να αναπτύξουμε μαζί του οικειότητα. Είναι κάτι σαν τον χορό. Όπως ακριβώς υπάρχουν διαφορετικά είδη χορού για διαφορετικά τραγούδια, με τον ίδιο τρόπο τα διαφορετικά φιλιά σηματοδοτούν και διαφορετικές περιστάσεις». Παρακάτω, θα διαβάσεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα πιο διαδεδομένα είδη φιλιού και τη σημασία τους.

Το Πλατωνικό Φιλί

Σίγουρα είσαι εξοικειωμένη με το φιλί στο μάγουλο. Είναι εκείνο το φιλί που δίνεις στη μητέρα σου ή εκείνο με το οποίο σε καλωσορίζει η αιωνόβια θεία σου, αφήνοντάς σου ένα κόκκινο σημάδι από κραγιόν. Παρ’ όλα αυτά, τα πλατωνικά φιλιά υπάρχουν και στις σχέσεις μεταξύ ζευγαριών κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Εάν ο σύντροφός σου σε φιλάει με αυτό τον τρόπο, πιθανώς είναι σημάδι ότι θέλει να σε φροντίζει. Μην ξεχνάς μόνο να ανάβεις πού και πού τα αίματα, για να παραμείνει η ερωτική σου σχέση… ερωτική.

Το Αγγελικό Φιλί

Πολλοί δεν το θεωρούν καν φιλί. Κι όμως, είναι. Το να ακουμπάς απαλά τα μάτια του συντρόφου σου με τα χείλη σου, έχει μια αίσθηση αέρινη, σχεδόν αγγελική. Δεν δηλώνει τίποτα το σεξουαλικό, αλλά ούτε και το πλατωνικό. Κι ενώ το φιλί στο μάγουλο είναι ένας φιλικός τρόπος για να χαιρετήσεις κάποιον, το αγγελικό φιλί αποτελεί μια πολύ γλυκιά κίνηση φροντίδας κι αγάπης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι γυναίκες αγαπούν ιδιαίτερα αυτές τις χειρονομίες.

Το Φιλί του Εσκιμώου

Το συγκεκριμένο φιλί δεν μοιάζει με κανένα άλλο, γιατί δεν αποτελεί ένα ακόμα παιχνίδι με τα χείλη. Στη Δυτική Κουλτούρα, το φιλί του Εσκιμώου δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα χαριτωμένο τρίψιμο μυτών. Ίσως το έχεις ανταλλάξει με τους γονείς σου σαν παιδί, ωστόσο ακόμη κι έτσι, δεν σημαίνει ότι είσαι εξοικειωμένη με αυτό. Κι αν σε πολλούς φαίνεται παράξενο, στην ουσία αποτελεί μια πολύ προσωπική και ιδιαίτερη κίνηση, μιας και σε φέρνει μια ανάσα από τα μάτια και γενικώς το πρόσωπο του άλλου. Το φιλί αυτό προέρχεται από την κοινότητα των Ινουίτ και σχετίζεται περισσότερο με τη μυρωδιά και την αφή. Όσο γλυκό και τρυφερό κι αν φαίνεται, σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις εύκολα σε κοινή θέα.

 Το Φιλί της Πεταλούδας

Δεν είναι μυστικό ότι ένα φιλί μπορεί να μαρτυρήσει πολλά για τη σχέση δύο ατόμων, την έλξη που αισθάνονται ο ένας για τον άλλο, αλλά και το μέγεθος της δέσμευσης που έχουν. Η αλήθεια είναι, πως κάποιος μπορεί να συμπεράνει πολλά από το λεγόμενο φιλί της πεταλούδας. Τι είναι, όμως, αυτό το ασυνήθιστο είδος φιλιού; Μοιάζει με το φιλί του Εσκιμώου, αλλά δεν περιλαμβάνει μύτες, ενώ είναι αρκετά κοντά και στο αγγελικό φιλί, χωρίς να εμπλέκει τα χείλη. Στην ουσία, είναι ένα φιλί μεταξύ ματιών και βλεφάρων και υποδηλώνει βαθιά εμπιστοσύνη, τρυφερότητα, σωματική και συναισθηματική οικειότητα.

Το Φιλί στο Μέτωπο

Μπορεί να μην το έχεις σε ιδιαίτερη εκτίμηση, ωστόσο έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων μεταξύ των ειδικών. Αγαπησιάρικο και τρυφερό, το φιλί στο μέτωπο είναι σχετικά ασυνήθιστο. Αυτό, μάλιστα, το καθιστά μοναδικό κι αξέχαστο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένοι που διαφωνούν κάθετα με την παραπάνω άποψη. Η Terri Orbuch, σύμβουλος σχέσεων, υποστηρίζει πως το φιλί αυτό σχετίζεται περισσότερο με τη δύναμη και το κύρος εκείνου που το δίνει. Οι γονείς το δίνουν στα παιδιά τους και οι γηραιότεροι το δίνουν στους νεώτερους. Είναι ένα σημάδι σοφίας, εμπειρίας και υπεροχής.

Το Φιλί με Κλειστό το Στόμα

Το φιλί με το στόμα κλειστό δεν είναι απίθανο να σηματοδοτεί θετικά συναισθήματα και σκέψεις. Εκείνος που το δίνει φαίνεται πως σέβεται τη σύντροφό του και θα προχωρήσει με τον ρυθμό που εκείνη θέλει. Όλα τα παραπάνω βέβαια σχετίζονται με το timing του φιλιού αυτού. Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης φανερώνει επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα απέναντι στην οικειότητα, γεγονός αναμενόμενο κι αποδεκτό. Γενικός κανόνας, πάντως, είναι πως όσο μεγαλύτερο σε διάρκεια είναι ένα φιλί, τόσο μεγαλύτερη είναι η συναισθηματική εμπλοκή εκείνων που το ανταλλάσσουν.

Το Φιλί με Ανοιχτό το Στόμα

Οι περισσότεροι μπερδεύουν το φιλί με το στόμα ανοιχτό με το γαλλικό φιλί. Η αλήθεια είναι πως το ένα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, προπομπός του δεύτερου. Η σύμβουλος σεξ Vanessa Marin, πάντως, συμβουλεύει τα ζευγάρια να κρατάνε τη γλώσσα εκτός παιχνιδιού, τουλάχιστον στην αρχή. «Πάρε τον χρόνο σου. Ορισμένοι αγχώνονται να προχωρήσουν κατευθείαν στο βαθύ φιλί, γεγονός που κάνει την όλη διαδικασία να μην κυλά ομαλά και να είναι κάπως αμήχανη» επισημαίνει η ίδια.

Το Γαλλικό Φιλί

Χωρίς αμφιβολία είναι το πιο διαδεδομένο είδος φιλιού. Γνωρίζεις, όμως, από πού πήρε το όνομά του; Στις αρχές του 1900, οι Γάλλοι είχαν τη φήμη πως κατείχαν τις πιο περιπετειώδεις και γεμάτες πάθος πρακτικές γύρω από το σεξ. Παρ’ όλα αυτά, στη γλώσσα τους δεν υπήρχε κάποια λέξη που να περιγράφει αυτό τον τύπο φιλιού. Μόλις το 2014, προστέθηκε στο λεξικό τους το ρήμα “galocher”, που σημαίνει φιλάω με γλώσσα. Τι κι αν δεν είχε συγκεκριμένη ονομασία, το γαλλικό φιλί διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και αποτελεί το μεγαλύτερο σημάδι πάθους και οικειότητας μεταξύ δύο συντρόφων. Φρόντισε να μη δώσεις πολλή σημασία στην τεχνική, αλλά να επικοινωνήσεις όλα τα παραπάνω και να συνδεθείς βαθύτερα με τον αγαπημένο σου.