Κατρίνα Τσάνταλη: Η επιχειρηματίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων μιλάει για όλα εκείνα που έπλασαν την προσωπικότητα της

Η Κατρίνα ανήκει στο μικρό ποσοστό των ανθρώπων της νέας γενιάς που παλεύουν καθημερινά να κάνουν τον κόσμο ένα ασφαλές «σπίτι» για κάθε έμψυχο πλάσμα του. Μέσα από τη φιλοζωία, τον εθελοντισμό και τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, που διδάσκουν τη σπουδαιότητα της διαφορετικότητας και της προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα, αποτελεί ένα πραγματικό πρότυπο γυναίκας, που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα.

Πολυπράγμων και ευαισθητοποιημένη, η επιχειρηματίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων φωτογραφίζεται για το InStyle και μιλάει γι α όλα εκείνα που έπλασαν την προσωπικότητά της και την έκαναν κατά γενική ομολογία έναν όμορφο άνθρωπο.

 

ΖΩΗ ΜΙΧΑ: Ποια ήταν τα ερεθίσματα σου ως παιδί ώστε να αναπτύξεις όλες αυτές τις ευαισθησίες;

ΚΑΤΡΙΝΑ ΤΣΑΝΤΑΛΗ: Τα παιδιά βλέπουν πώς συμπεριφέρονται οι γονείς και τους αντιγράφουν. Οι γονείς και η γιαγιά μου ήταν και είναι πολύ δοτικοί. Αν με ρωτήσεις πώς έβλεπα τον μπαμπά μου να συμπεριφέρεται έξω σε ανθρώπους που τύχαινε να συναντήσουμε, θα σου πω «με ευγένεια και σεβασμό». Έχω ξεκάθαρη την εικόνα της μητέρας μου να ταΐζει τις γάτες της γειτονιάς. Πάντα θα θυμάμαι την πρώτη φορά που με πήγε η γιαγιά μου στο ορφανοτροφείο «Άγιος Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσω τις κοπέλες που φρόντιζαν τα μωρά. Σίγουρα, όμως, παίζει ρόλο και η δική μου θέληση στην προσωπική μου εξέλιξη. Τα σεμινάρια που παρακολουθώ, τα βιβλία που διαβάζω, οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι.

Ζ.Μ.: Θα σκεφτόταν κανείς ότι μια γυναίκα αποκτά έντονα την επιθυμία να διδάξει αξίες της ζωής στα παιδιά όταν γίνει η ίδια μητέρα. Για σένα από πού πηγάζει αυτή η αστείρευτη αγάπη;

K.T.: Βασικές αξίες της ζωής θέλουν να διδάξουν και οι δασκάλες στα σχολεία. Και ειδικά στα νήπια, είναι συνήθως κοπέλες που πιθανόν να μην έχουν ακόμη δικό τους παιδί. Για μένα ήταν απλώς ένας τρόπος να πω αυτά που θέλω και, αν έστω ένα παιδί ή και ένας γονέας επηρεαστεί, νιώθω πως έβαλα κι εγώ το λιθαράκι μου στη μάχη του καλού του κόσμου. Είναι μια γνωστή «στρατηγική», αν θες να αλλάξεις τον κόσμο, ξεκινάς από τον εαυτό σου και την παιδεία.

Φόρεμα Giambattista Valli x H&M, hm.com.

Ζ.Μ.: Πόσο κοντά είσαι στην απόκτηση ενός δικού σου παιδιού, είτε βιολογικού είτε παιδιού καρδιάς;

K.T.: Νιώθω πως έχω ακόμη χρόνο μπροστά μου, είμαι 33. Όποτε πηγαίνω επίσκεψη στο βαφτιστήρι μου ή σε φίλες μου με παιδιά, παρότι τα λατρεύω, όταν επιστρέφω σπίτι απολαμβάνω την ησυχία μου. δεν νομίζω πως είμαι έτοιμη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλω να κάνω οικογένεια. Και για μένα η απόκτηση ενός ή και παραπάνω παιδιών δεν έχει καθόλου εγωισμό, όμως έχει μεγάλη ευθύνη. Φυσικά, είμαι μεγάλη υποστηρίκτρια της υιοθεσίας. Είναι η μεγαλύτερη ευλογία, και στο μυαλό μου είναι δεδομένο.

Ζ.Μ.: δεδομένο, αλλά και αρκετά δύσκολο στην Ελλάδα.

K.T.: Είναι δεδομένο, από την άποψη ότι φαντάζομαι το σπίτι μου γεμάτο παιδιά. Αυτά τα παιδιά ας έρθουν από οπουδήποτε. Όταν γύρισα στην Ελλάδα από το εθελοντικό ταξίδι με την ActionAid στην Αφρική, ο μπαμπάς μου μου είπε «Απορώ πώς δεν γύρισες με κάποιο παιδί!». δεν είναι απλή η διαδικασία, ωστόσο είναι πιο εύκολο να υιοθετήσεις ένα παιδί από το εξωτερικό από ό,τι στην Ελλάδα. Εύχομαι να έχω τη δυνατότητα, όταν θα είμαι έτοιμη, να μπορώ να έχω παιδιά που τα αδελφάκια τους εμφανισιακά θα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους!

Φόρεμα BSB, bsbfashion.com. Ζακέτα Mes Demoiselles, Linea Imports. Μποτάκια Jeffrey Campbell, Tsakiris Mallas.

Ζ.Μ.: Η υιοθεσία, λοιπόν, φαντάζομαι ότι συμπεριλαμβάνει τη φράση σου «Η απόκτηση ενός παιδιού δεν έχει καθόλου εγωισμό»;

K.T.: Ακόμη και να έρθει ένα παιδί από μέσα μου, δεν θα είναι ποτέ «κτήμα» μου. Είμαι πολύ της άποψης πως τα παιδιά έρχονται στον κόσμο της κάθε οικογένειας για να τα μεγαλώσει ο ενήλικας/οι ενήλικες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να τους δώσει αγάπη, ασφάλεια, μόρφωση, παιδεία. Επίσης, το «θέλω να αποκτήσω παιδί» στη δική μου λογική δεν μεταφράζεται ως «θέλω οπωσδήποτε και μόνο δικό μου παιδί». δικό σου, από αυτή την άποψη, θα είναι και ένα παιδί από υιοθεσία. Αν θέλει κάποιος πολύ ένα παιδί και δεν μπορεί να κάνει, στην πραγματικότητα θα μπορούσε να έρθει αυτό το παιδί. Μια απόφαση είναι.

Ζ.Μ.: Φανταζόσουν ποτέ ότι θα αποκτούσες την ιδιότητα της συγγραφέως;

K.T.: Ντρεπόμουν πάρα πολύ. Ήταν τεράστια έκθεση για μένα να διαβάσει ο οποιοσδήποτε κάτι δικό μου. Ευτυχώς με παρότρυναν οι φίλοι μου και το έκανα. Και το λατρεύω. Πιστεύω πως ό,τι κι αν κάνει κάποιος και είναι μέσα από την καρδιά του, με πολλή αγάπη και καλή πρόθεση, βρίσκει τον δρόμο του και πάει καλά.

Ζακέτα και φόρεμα Twinset, Twinset Boutique.

Ζ.Μ.: Ετοιμάζεις άλλα δύο βιβλία. Θα μεταφραστούν κι αυτά στον Κώδικα Μπράιγ, όπως πρώτα;

K.T.: Ετοιμάζω τρία βιβλία, γιατί το καλοκαίρι έγραψα ένα ακόμη. Τα έχουν διαβάσει οι ειδικοί (ψυχολόγοι, παιδαγωγοί), έχει γίνει το τεστ στα βαφτιστήρια μου (όπως πάντα!) και περιμένω την εικονογράφηση. Θα αφορούν τις διαφορετικές οικογένειες, το περιβάλλον και ένα νανούρισμα εμπνευσμένο από τη γιαγιά μου. Όσον αφορά τον Μπράιγ, γιατί όχι; Αφού βρήκα τον τρόπο.

Ζ.Μ.: Ποια πλευρά της προσωπικότητάς σου καλύπτει η ενασχόλησή σου με την οικογενειακή επιχείρηση στον χώρο της οινοποιίας και ποια η συγγραφή βιβλίων και η φιλανθρωπία;

K.T.: Το κρασί είναι η δουλειά μου, η οικογένειά μου. Έχω γεννηθεί σε αυτό και είμαι πολύ ευγνώμων, γιατί μου έχει προσφέρει τη ζωή που έχω. Τα βιβλία είναι μια εντελώς δική μου επιλογή και χαρά. Όσο για τη φιλανθρωπία, να σου πω πως αντιπαθώ αυτό τον όρο. «Φίλος του ανθρώπου» σημαίνει ότι βάζω τον εαυτό μου σε μια θέση ανώτερη, κάτι που δεν θα μπορούσα να το κάνω. «Αλληλεγγύη» είναι η σωστή λέξη. Και δεν το θεωρώ ιδιότητα. Θα έπρεπε να είναι χαρακτηριστικό όλων.

Ζακέτα Fornarina, ICB. Φόρεμα BSB, bsbfashion.com

Ζ.Μ.: Είσαι μια όμορφη και εντυπωσιακή γυναίκα, που δίνει την εντύπωση ότι είναι πλήρως συμφιλιωμένη με πράγματα που πιθανόν δεν της αρέσουν στην εικόνα της. Υπήρχε περίοδος που να ένιωθες ανασφάλεια για κάτι;

K.T.: δίνω την εντύπωση αυτή και το καταλαβαίνω, αλλά καθόλου έτσι δεν είναι τα πράγματα! Πάντα παλεύω με τα κιλά μου, έχω φρικτό μεταβολισμό, τον οποίο τώρα διορθώνω με διατροφολόγο. Παλαιότερα, μέχρι να βρω τον σωστό δερματολόγο που μου ταιριάζει, είχα πρόβλημα με το δέρμα μου καθώς η ακμή έκανε πάρτι. Καταλήγω στο ότι όλα έχουν να κάνουν με τη σωστή διατροφή και άσκηση. Και ναι, είναι ένας συνεχής αγώνας. Απλά πλέον τον κάνω με χαρά.

Ζ.Μ.: Πώς σχολιάζεις το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των νέων ενδιαφέρονται περισσότερο να χτίσουν μια αψεγάδιαστη εικόνα στα social media παρά μια ισχυρή προσωπικότητα με αξίες;

K.T.: δεν κατακρίνω τίποτα. Και εγώ θα χαζέψω και θα πάρω ιδέες για μαλλιά, στιλ ντυσίματος. Χρειάζονται κι αυτά. Ίσως κάπου είναι κουραστικό το «τέλειο με το στανιό». Αλλά ποιος ποστάρει φωτογραφίες όταν είναι στο μαύρο του το χάλι; Κανείς – και γιατί να το κάνει, άλλωστε. Πρέπει όλοι να έχουμε στον νου μας πως αυτά που βλέπουμε στα social media είναι το 20% της πραγματικότητας. δεν βλέπεις όλη τη μέρα κάποιου, ακόμη και αν δεις δέκα ιστορίες του. Βλέπεις 2 λεπτά από τη μέρα του, αυτά που επιλέγει ο ίδιος να σου δείξει. Ειλικρινά, ο καθένας μπορεί να ποστάρει ό,τι αγαπάει, αρκεί να μην προσβάλλει κανέναν και να μην αφήνει «αρνητικά αποτυπώματα».

Τοπ For Love & Lemons, Linea Imports

Ζ.Μ.: Εσύ προσπαθείς να περάσεις μηνύματα που αφορούν τα ζώα, το περιβάλλον, τον εθελοντισμό μέσα από το Instagram σου. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;

K.T.: Είναι πραγματικά τρελό πώς ανεβάζοντας ένα βιντεάκι 15 δευτερολέπτων, που έχει διάρκεια ζωής 24 ώρες, υπάρχει κόσμος που πραγματικά ενδιαφέρεται και λέει «Τι ωραία ιδέα! Ας το κάνω κι εγώ». Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν μαζί μου ότι άλλαξαν τις συνήθειές του και χρησιμοποιούν όλο και λιγότερα αντικείμενα μη φιλικά προς το περιβάλλον ή είδαν τα βιντεάκια μου για το πώς φροντίζεις ένα νεογέννητο κουτάβι ή γατάκι και το τάισαν με μπιμπερό και επέζησε. δεν φαντάζεσαι πόσο, μα πόσο χαίρομαι!

Ζ.Μ.: Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα ζωής που έχεις πάρει μέχρι σήμερα;

K.T.: Ο εθελοντισμός σε όλες του τις μορφές είναι πάντα ένα καινούριο μάθημα ζωής. Έχω εμπλακεί σε τόσο πολλά που δεν φτάνει αυτή η κουβέντα για να τα περιγράψω… Κράτα όμως αυτό: Μέσα από τον εθελοντισμό, κάθε φορά πηγαίνεις τον εαυτό σου ένα βήμα παραπέρα.

Ζ.Μ.: Ποια είναι η καλύτερη ευχή που μπορεί να σου δώσει κάποιος για το μέλλον;

K.T.: Να είμαι υγιής για να κάνω όσα ονειρεύομαι και να είναι κοντά οι άνθρωποι που αγαπώ.

Από την Ζώη Μίχα

Φωτογραφίες: Νίκος Ζήκος

Styling: Γεωργία Παντελέ, Ίρις Λεονταρίτη

Μακιγιάζ -Μαλλιά: Μαριάννα Γεντή.

Ευχαριστούμε το bar-restaurant Beauty Killed The Beast (Παραμυθιάς 14, Αθήνα, τηλ. 210-5240117) για τη φιλοξενία.

Instafeed

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα