Είναι η σαλάτα κανονικό γεύμα; Ο σεφ του The Salad Project μας απαντά σε 11 ερωτήσεις και διαλύει κάθε μύθο που πιστεύαμε για αυτή

Ο Αλέξανδρος Σαραχός, Head Chef στο «The Salad Project» που φέτος κλείνει 3 χρόνια παρουσίας, μας απαντά σε 11 ερωτήσεις και μας αλλάζει όλη την κοσμοθεωρία γύρω από τις σαλάτες! Διαβάστε όσα έχει να πει παρακάτω.

Ποια η γνώμη σου για τις συσκευασμένες σαλάτες;

Σίγουρα αποτελούν μια οικονομική λύση, αλλά θυσιάζουν κατά την γνώμη μου, την ποιότητα των υλικών και τα θρεπτικά συστατικά τους. Διάβασα μάλιστα πρόσφατα μια έρευνα που έλεγε ότι κρύβουν κινδύνους για τον οργανισμό, καθώς αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης από τη σαλμονέλα. Είναι σίγουρα προτιμότερο πάντα τα κομμένα λαχανικά, να καταναλώνονται αυθημερόν.

Γιατί είναι σημαντικό ένα salad bar να έχει σεφ;

Κάθε εστιατόριο που σέβεται τον πελάτη του και θέλει να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία.  Δεν θεωρώ ότι εργάζομαι για ένα salad bar, τουλάχιστον όχι με την έννοια που το έχουμε συνδέσει εδώ στην Ελλάδα. Ξεκίνησα στο The Salad Project από την αρχή του καταστήματος και προσπάθησα με τις δημιουργίες μου, να αλλάξουμε την νοοτροπία του κόσμου ότι τρώνε απλά μια σαλάτα. Οι συνταγές μου, αποτελούν ένα πλήρες και υγιεινό γεύμα, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη γεύση και τη φρεσκάδα των υλικών.

Γιατί είναι σημαντικό ένα salad bar να συνεργάζεται με διατροφολόγο;

Πιστεύω πως ο κόσμος θέλει να γνωρίζει τι τρώει και πώς αυτό θα τον ωφελήσει. Συνεργάζομαι με την διατροφολόγο Βασιλική Λιανίδη, η οποία είναι health coach με ειδίκευση στην ανίχνευση και τη ρύθμιση μεταβολικών διαταραχών και φτιάξαμε ένα μενού με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το γεύμα μας, τι μας προσφέρει, τα θρεπτικά συστατικά και φυσικά την διατροφική του ανάλυση.

image

Πες μας μια σαλάτα ιδανική για μετά την γυμναστική/προπόνηση, μια «detox» σαλάτα και έναν ιδανικό συνδυασμό γεύματος για υγιεινό και θρεπτικό πρωινό.

Ένα ιδανικό πρωινό για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας είναι το Acai Boost με την μπάρα μας με δημητριακά, ταχίνι και πορτοκάλι. Ως detox σαλάτες εξαιρετικές επιλογές είναι η Fresh Mix και η Bittersweet. Πολύ καλό μεταπροπονητικό γεύμα είναι το νέο μας ρόφημα Choco Whey Protein. Επίσης σε μέρες έντονης προπόνησης, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι καλό να καταναλώνουμε υδατάνθρακες, η Pasta&Chicken και η Τονοσαλάτα ζυμαρικών αποτελούν ιδανικές επιλογές.

Από που προμηθεύεσαι τα υλικά και κυρίως τα λαχανικά; Καλύτερα ντόπια υλικά εποχής ή εισαγόμενα;

Για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία η ποιότητα των υλικών, κι ευτυχώς ζούμε σε μια χώρα που  παράγει υπέροχα προϊόντα οπότε επιλέγω να στηρίζω Έλληνες παραγωγούς. Από το εξωτερικό προμηθεύομαι μόνο, ότι δεν ευδοκιμεί και δεν μπορώ να βρω εδώ. Επίσης δημιουργώ 4 φορές τον χρόνο νέα μενού, ανάλογα με τα φρούτα και λαχανικά της εποχής κι έτσι πετυχαίνω να πάρω απ’ τα υλικά μου τα καλύτερα συστατικά τους.

Η σαλάτα είναι συνοδευτικό ή πλήρες γεύμα; Μπορεί να θεωρηθεί ενδιάμεσο γεύμα;

Μια σαλάτα μπορεί να αποτελέσει τα πάντα, ακόμη κι ενδιάμεσο γεύμα, εξαρτάται από τα υλικά που θα περιλαμβάνει. Μια σαλάτα που αποτελείται μόνο από λαχανικά (π.χ η Fresh mix / Fitness) είναι ένα συνοδευτικό γεύμα, ενώ μια σαλάτα που περιέχει εκτός από λαχανικά, πρωτεΐνη  και υδατάνθρακα θεωρείται ένα πλήρες γεύμα (π.χ η Funky Tuna/  Veal pasta). Επίσης μια ελαφριά σαλάτα με τυρί θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ένα από τα ενδιάμεσα γεύματα της ημέρας (π.χ η Grand Island).

Γιατί αρκετοί θεωρούν ακριβές τις σαλάτες, ενώ είναι «απλώς μια σαλάτα»;

Θεωρώ ότι κάποιοι το πιστεύουν γιατί δεν τους καλύπτει η τιμή για την ποσότητα και την ποιότητα που λαμβάνουν και κάποιοι τις θεωρούν ίσως ακριβές, γιατί τις αντιλαμβάνονται ως «απλώς μια σαλάτα» και όχι ως ένα κυρίως γεύμα. Εμείς προσπαθούμε να αλλάξουμε την αντίληψη αυτή, δεν φτιάχνουμε «απλώς μια σαλάτα» προσπαθούμε να δημιουργήσουμε  χορταστικά, νόστιμα γεύματα χρησιμοποιώντας  τα πιο φρέσκα υλικά.

Τι κάνετε τα υλικά που περισσεύουν;

Στο «The Salad Project» είμαστε πολύ συνειδητοποιημένοι με την σπατάλη φαγητού που μπορεί να προκύψει, γι’ αυτό προετοιμάζουμε καθημερινά τα φρούτα και τα λαχανικά μας για να ελέγξουμε καλύτερα την κατανάλωσή τους και να έχουμε τις λιγότερο δυνατές απώλειες. Επίσης ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με την οργάνωση «Μπορούμε», είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα.
16113148_1604912822869139_1346683378996287700_o

Τα λαχανικά τα πλένετε με απλό νερό;

Έχουμε ειδικό πλυντήριο λαχανικών γιατί μας ενδιαφέρει πολύ ο σχολαστικός καθαρισμός τους. Παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιούμε και ξίδι, καθώς είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά απολυμαντικά για φρούτα και λαχανικά.

Στους χυμούς προσθέτετε κάποιο γλυκαντικό;

Όλοι οι χυμοί μας είναι raw, vegan και gluten free χωρίς την προσθήκη κάποιου γλυκαντικού, πέραν από τα σάκχαρα των ίδιων των φρούτων. Όταν όμως κάποιος χυμός μας είναι αρκετά όξινος, προσθέτουμε λίγο σιρόπι αγαύης.

Πόσες θερμίδες καλές ή κακές μπορεί να έχει μια σαλάτα;

Πολύ ωραία ερώτηση! Όλοι μας, συνήθως, εστιάζουμε στη θερμιδική αξία ενός γεύματος και αυτό μπορεί να αποδειχθεί παγίδα τις περισσότερες φορές. Για παράδειγμα μια σαλάτα με αβοκάντο μπορεί να έχει αυξημένες θερμίδες αλλά αυτές προέρχονται από καλά λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Αντίστοιχα μια άλλη σαλάτα με την ίδια θερμιδική αξία, με ζωικά και trans λιπαρά όμως (π.χ μαγιονέζα), δεν θα αποτελούσε ένα ευεργετικό για τον οργανισμό μας γεύμα. Σημασία, λοιπόν, έχουν όχι μόνο οι θερμίδες αλλά και η προέλευση τους.

Info:«The Salad Project», Συγγρού 13, τηλ. 210 9241402