Υγιεινή τάρτα σοκολάτας με φράουλες

Η σημερινή συνταγή της τάρτας είναι εύκολη και γευστική! Είναι μια σοκολατένια τάρτα που η βάση της είναι φτιαγμένη από χουρμάδες, οι οποίοι είναι πολύ θρεπτικοί και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Είναι οι καρποί του φοινικόδεντρου και η καταγωγή τους είναι η Περσία. Είναι φρούτα με γλυκιά γεύση, διαθέτουν μεγάλη ενεργειακή αξία και τα καταναλώνουμε συνήθως αποξηραμένα.

Τα οφέλη των χουμάρδων είναι εντυπωσιακά,αφού περιλαμβάνουν την ικανότητά τους να μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, να βελτιώνουν την οστική πυκνότητα,και να ενισχύουν το μεταβολισμό.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά χουμάρδες θα βρουν συχνά ανακούφιση από την κακή πέψη, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υψηλή χοληστερόλη, την οστεοπόρωση, τα ορμονικά προβλήματα, το χαμηλό μεταβολισμό, τη δυσκοιλιότητα, την επούλωση τραυμάτων, την ανάπτυξη και ανάπτυξη, την όραση υγεία και την κακή θρεπτική πρόσληψη.

Βοήθουν στην πέψη

Ένα από τα καλύτερα πράγματα όσο αναφορά τους χουμάρδες είναι το υψηλό περιεχόμενο διαιτητικών ινών τους. Ένας μεμονωμένος περιέχει περισσότερες από 6 γραμμάρια διαιτητικών ινών, περίπου 20-25% της καθημερινής σας πρόσληψης, ανάλογα με το φύλο σας. Οι φυτικές ίνες είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του πεπτικού σας σωλήνα. Οι ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της δυσκοιλιότητας με την τόνωση της περισταλτικής κίνησης και τη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου. Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των αιμορροΐδων, φούσκωμα, κράμπες, και γενική στομαχική αναστάτωση.

Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση

Τα αυξημένα επίπεδα καλίου στους χουμάρδες σημαίνουν ότι μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Το κάλιο είναι αγγειοδιασταλτικό, οπότε είναι σε θέση να ανακουφίσει την ένταση στα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την καταπόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ενισχύουν τον μεταβολισμό

Οι βιταμίνες Β που υπάρχουν στους χουμάρδες, όπως η νιασίνη, το παντοθενικό οξύ και το φολικό οξύ, είναι πολύ σημαντικές για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και για περισσότερες από 300 διαφορετικές μεταβολικές διεργασίες που συνεχίζονται στο σώμα μας κάθε μέρα. Ο χαλκός βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα μέσα στους χουμάρδες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας στο σώμα.

Ρυθμίζει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Με τη βελτίωση της πέψης, οι χουμάρδες μπορούν να εξασφαλίσουν ότι η διαδικασία πέψης είναι αποτελεσματική. Τα σημαντικά επίπεδα χαλκού και ασβεστίου μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου και του καλίου, γεγονός που βελτιώνει περαιτέρω την υγεία μας.

Βελτιώνουν την όραση

Οι χουμάρδες περιέχουν βήτα-καροτένιο, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε βιταμίνη Α, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην φροντίδα των ματιών. Η βιταμίνη Α έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, με επιβράδυνση της ανάπτυξης καταρράκτη και με λιγότερο οξειδωτικό στρες στον αμφιβληστροειδή.

Μειώστε τη χοληστερόλη

Τα υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών είναι πάντα καλές για άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Ενώ οι χουρμάδες είναι υψηλοί σε θερμίδες και δεν είναι η καλύτερη πρόταση για κάποιον που είναι παχύσαρκο, οι χουρμάδες μπορούν σίγουρα να βοηθήσει στην πέψη, να ελέγξει τα επίπεδα χοληστερόλης σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ενισχύουν την οστική πυκνότητα

Οι χουρμάδες περιέχουν αξιοσημείωτα επίπεδα μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού και ασβεστίου, τα οποία απαιτούνται για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας στο σώμα. Έτσι, η προσθήκη αυτών ως σνακ σας θα σας βοηθήσει να κάνετε τα οστά σας πιο δυνατά και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας.

Οι θερμίδες στους χουρμάδες έιναι αρκετές για αυτό πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο,τα 100γρ χουρμάδων έχουν 274 θερμίδες προερχόμενες κατά βάση από υδατάνθρακες (60 γρ)

Συστατικά:

Για τη βάση:

– 165 γραμμάρια χουμάρδες

– 170 γραμμάρια αμύγδαλα

– 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Για την κρέμα:

– 170 γραμμάρια κάσιους

– 2 ώριμες μπανάνες

– 1 αβοκάντο

– 4 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας

– 3 κουταλιές της σούπας μέλι

– 3 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάου

Διαδικασία

Μουλιάστε τα αμύγδαλα και τα κάσιους για δύο ώρες σε νερό.

Βάλτε όλα τα συστατικά βάσης σε ένα μπλέντερ και ανακατεύεστε τα. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το μίγμα σε ένα ταψάκι (διάμετρος 21 cm).

Ανακατέψτε όλα τα συστατικά της κρέμας στο μπλέντερ επίσης. Μόλις πολυοποιηθούν και ομογενοποιηθούν, απλώστε την κρέμα πάνω στην βάση που έχετε φτιάξει.

Τοποθετήστε τη τάρτα στην κατάψυξη για δύο ώρες και στη συνέχεια πασπαλίστε με επιπλέον κακάο και φρούτα της επιλογής σας θα σας πρότεινα φρούτα του δάσους,φράουλες,μύρτιλλα,βατόμουρα.

Μόλις είναι έτοιμη φυλάσσετε και διατηρείτε στο ψυγείο.

Από την Μαρία Σακελλαρίδη

Είμαι η Μαρία Σακελλαρίδη είμαι 26 χρονών,ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Οι παλιότερες και πιο αγαπημένες μου μνήμες συνδέονται σχεδόν πάντα με κάποια οσμή, γεύση ή υφή φαγητού. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μου άρεσε το μαγείρεμα και ο πειραματισμός στην κουζίνα. Η στήλη μου είναι αφιερωμένη στις υγιεινές, νόστιμες, σπιτικές συνταγές που κάνουν το μαγείρεμα στο σπίτι εύκολο, προσιτό και ευχάριστο. Με συστατικά τα οποία έχουν ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά για τα οποία θα λέμε λίγα λόγια,που είμαι σε θέση να γνωρίζω λόγω των γνώσεων που έχω από το Πανεπιστήμιο μου Γεωπονικό  Πανεπιστήμιο Αθηνών. Καλή σας επιτυχία!Περιμένω τις εντυπώσεις σας για τις συνταγές μου!