Η ζωή του Steve Jobs στη μεγάλη οθόνη

Παρακολουθήστε το trailer της ταινίας.

«Αν θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου με δημιουργικό τρόπο, ως καλλιτέχνης, θα πρέπει να μην κοιτάς πολύ πίσω. Πρέπει, όποιος κι αν είσαι, να είσαι πρόθυμος να πετάξεις ό,τι έχεις κάνεις έως τώρα.»

-Steve Jobs, 1985

Τον αποκάλεσαν οραματιστή, σύγχρονο φιλόσοφο, εφευρέτη που άλλαξε για πάντα το μέλλον της ανθρωπότητας. Στις 5 Οκτωβρίου του 2011, όταν άφησε την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στην Καλιφόρνια, νικημένος από την επάρατη νόσο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον αποχαιρέτησαν αποδίδοντας του τιμές που θα άρμοζαν σε θρησκευτικό ηγέτη.

Η ιστορία του ανθρώπου που αγαπήθηκε και δίχασε όσο κανένας, γίνεται φέτος ταινία από τον σκηνοθέτη, Joshua Michael Stern, με πρωταγωνιστή τον Ashton Kutcher και χορηγό επικοινωνίας για την Ελλάδα, το Fortunegreece.com

Το πολυαναμενόμενο φιλμ αποτελεί μια λεπτομερή καταγραφή των είκοσι χρόνων, από το 1971 έως το 1991, που σηματοδότησαν τη ζωή και την καριέρα του Steve  Jobs. Η κάμερα του Stern τον ακολουθεί από τα εφηβικά του ακόμη χρόνια και την κατηγορηματική άρνηση του κολεγίου Ριντ να τον κάνει δεκτό, έως τα ταξίδια του στην Ινδία, τη δημιουργία του πρώτου προσωπικού υπολογιστή και την ίδρυση του παγκόσμιου κολοσσού που ακούει στο όνομα, Apple.

Έχοντας σαν στόχο να μοιραστούν με το κοινό όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του ανθρώπου που τους ενέπνευσε, οι συντελεστές της ταινίας δεν συνθέτουν ένα αγιογράφημα αλλά μια απεικόνιση, που δεν παραλείπει να συμπεριλάβει ακόμα και τις πιο σκοτεινές πλευρές της μεγαλοφυΐας του.

Τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, η περίοδος της απομάκρυνσης από την εταιρεία της οποίας ο ίδιος υπήρξε θεμέλιος λίθος αλλά και η συναισθηματική του αστάθεια είναι τα στοιχεία που προσδίνουν γήινες, συνεπώς και πιο ενδιαφέρουσες διαστάσεις, στο πορτρέτο ενός ανθρώπου που τείνει να αγγίξει τον μύθο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για εκείνον, ο σεναριογράφος της ταινίας, Matt Whiteley: «Ενώ οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε και σκεφτόμαστε μόνο το παρόν, ο Jobs είχε μια προοπτική στο πώς σχετίζονται όλα δέκα, δεκαπέντε χρόνια μπροστά. Είναι ανεξήγητο για εμένα, το πώς κατάφερε να ζήσει και να δουλέψει στο μέλλον, αλλά σίγουρα οφείλεται στην ιδιοφυΐα του».

Η εξωτερική ομοιότητα του Ashton Kutcher με τον Steve Jobs έκανε ακόμα μεγαλύτερες τις ερμηνευτικές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο δημοφιλής ηθοποιός. Στον αντίποδα, το πάθος και οι γνώσεις του γύρω από την τεχνολογία, που κατά κοινή ομολογία εντυπωσίασαν τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας, τον διευκόλυναν σε σημαντικό βαθμό στη προσέγγιση της ιδιαίτερης προσωπικότητας του ήρωα του.

Μιλώντας για τα συναισθήματα που του προξένησε η είδηση του θανάτου, του Steve Jobs, ο Ashton Kutcher, αναφέρει: «Όταν πέθανε είχα μια περίεργη συναισθηματική αντίδραση που δεν ήξερα τι ήταν. Απορούσα, γιατί με είχε σοκάρει τόσο πολύ; Και άρχισα να σκέφτομαι πόσο αυτός ο άνθρωπος είχε επηρεάσει τις πτυχές της ζωής μου και άρχισα να μαθαίνω για εκείνον από όπου μπορούσα.» Και συμπληρώνει, «σπάνια βρίσκεις κάποιον που μπορεί να συνδυάσει λειτουργικότητα και εμφάνιση. Σαν τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι – κάποιος που μπορεί να ζωγραφίσει τη Μόνα Λίσα και να φτιάξει μια ιπτάμενη μηχανή».

Η ταινία με χορηγό επικοινωνίας το Fortunegreece.com θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, στις 19 Σεπτεμβρίου από την AudioVisual.