Η σχεδιάστρια Μαρίνα Ραφαήλ μας υποδέχεται στο σπίτι της στο Πόρτο Χέλι

.

Η Μαρίνα είναι μια γυναίκα που ξέρει ακριβώς τι είναι και τι θέλει. Είναι το πρόσωπο πίσω από το brand Marina Raphael και, παρότι την ακολουθεί η φήμη της οικογένειάς της, που υπογράφει χρόνια τα αξεσουάρ πολυτελείας με το όνομα Swarovski, η ίδια έχει πολύ νωρίς τραβήξει τα βλέμματα του fashion industry με τις δικές της δημιουργίες. Εμείς την επισκεφτήκαμε στο σπίτι της στο Πόρτο Χέλι και είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια συζήτηση μαζί της. Έτσι, αποτυπώσαμε σε μερικές σελίδες interior design, με την ελπίδα να σας μεταφέρουμε το ζεστό συναίσθημα φιλοξενίας που νιώσαμε και οι ίδιοι.

«Το τραπέζι στη βεράντα είναι ίσως το έπιπλο που τραβάει περισσότερο την προσοχή, αφού είναι φτιαγμένο από μια παραδοσιακή πόρτα.»

Με τι κριτήρια διαμόρφωσες το σπίτι όταν μετακόμισες εδώ;

Πιστεύω ότι κάθε σπίτι είναι σημαντικό να εναρμονίζεται με το περιβάλλον του και γι’ αυτό θέλαμε, μαζί με την οικογένειά μου, να διαμορφώσουμε το σπίτι με έναν τρόπο που να αναδεικνύει την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. Στο Πόρτο Χέλι τα περισσότερα σπίτια είναι βαμμένα σε γήινους τόνους και όλα μαζί συνθέτουν τη χαρακτηριστική αισθητική της περιοχής. Επιπλέον, η σύμπραξη του θαλάσσιου τοπίου με το βραχώδες πελοποννησιακό έδαφος αποτέλεσαν αναφορά για τα πέτρινα στοιχεία και ανάλαφρα υφάσματα που κυριαρχούν στο σπίτι. Η κοσμοπολίτικη αύρα του τόπου και η ηρεμία που κυριαρχεί είναι βασικά χαρακτηριστικά του.

«τα ανάλαφρα υφάσματα και τα ανοιχτόχρωμα χρώματα ξεκουράζουν το βλέμμα, προσδίδουν ένα coziness στον χώρο και τον κάνουν το ιδανικό μέρος για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις».

Πως σου αρέσει να περνάς τον χρόνο σου εδώ;

Μου αρέσει πάρα πολύ να αθλούμαι και να δοκιμάζω καινούρια water sports, γιατί έχω πολύ μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα. Πηγαίνω πολύ συχνά για πεζοπορία με τα σκυλιά της οικογένειας, κάνω πολλές βόλτες στην παραλία, ενώ πάντα προσπαθώ να εξερευνήσω τις διάφορες σπηλιές που ανακαλύπτω. Το Πόρτο Χέλι είναι ένα μέρος που λόγω του ιδιαίτερου τοπίου με κάνει πολλές φορές να μεταφέρω τη δουλειά μου εδώ, αφού είναι ιδανικό για φωτογραφίσεις μόδας. Ένα παράδειγμα είναι και η φωτογράφιση στο resort Amanzoe που έκανα για την καμπάνια της τελευταίας καλοκαιρινής μου συλλογής. Ωστόσο, δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να δω και τους φίλους μου, ενώ λατρεύω να δουλεύω πάνω στο design λουλουδιών και το art de la table, όποτε έχουμε καλεσμένους.

«Τα έργα τέχνης, που αντιπροσωπεύουν τον τύπο του ιδιοκτήτη, δημιουργούν έναν ιδιαίτερο, μοναδικό χαρακτήρα στον χώρο»

Μόλις ανέφερες μια ολοκληρωμένη διαδικασία hospitality. Ποιο είναι το συναίσθημα που θέλεις να δημιουργεί το σπίτι σου σε εσένα αρχικά και έπειτα στους επισκέπτες σου;

Μου αρέσει πάρα πολύ να φιλοξενώ κόσμο στο σπίτι, γι’ αυτό και ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να δημιουργήσω ένα κλίμα ζεστασιάς και χαλάρωσης, που θα κάνει οποιονδήποτε καλεσμένο να νιώσει άνετα. Νομίζω ότι το έχω επιτύχει. Ένα ωραίο σπίτι από μόνο του δεν έχει νόημα, εάν δεν μπορείς να το μοιραστείς με ανθρώπους που αγαπάς.

Τσάντα από τη Spring/Summer ’19 συλλογή Marina Raphael

«Νιώθω μεγάλη σύνδεση με τη φύση […]. Νομίζω ότι γι’ αυτό δεν θα μπορούσα με τίποτα να ακολουθήσω τον ψυχρό μινιμαλισμό στη διακόσμηση του σπιτιού.»

Όλα τα ρούχα είναι από προσωπική συλλογή

Πριν ανέφερες ότι δουλεύεις από το σπίτι. να υποθέσω ότι έχεις και κάποιον ειδικά διαμορφωμένο χώρο; ποιο είναι το δωμάτιο στο οποίο περνάς τον περισσότερο χρόνο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι, καθώς προτιμώ να δουλεύω από το γραφείο μου. Είναι ο τρόπος μου να διαχωρίζω τον οικογενειακό από τον εργασιακό χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η δουλειά δεν σταματάει ποτέ στον χώρο της μόδας, υπάρχουν πολλές φορές που χρειάζεται να δουλέψω εξ αποστάσεως. Όταν συμβαίνει αυτό, επιλέγω να δουλεύω έξω, στον κήπο. Εκεί περνάω έτσι κι αλλιώς τον περισσότερο χρόνο μου, ειδικά τις ηλιόλουστες μέρες. Το φως, ο ήχος των κυμάτων και η μυρωδιά της θάλασσας με γεμίζουν ενέργεια, με εμπνέουν και με βοηθούν να συγκεντρωθώ καλύτερα. Η αγαπημένη μου ώρα είναι κατά τις 7.00 το απόγευμα, που έχει πέσει λίγο ο ήλιος και εμφανίζονται σταδιακά τα χρώματα της δύσης.

«Λατρεύω να δουλεύω πάνω στο design λουλουδιών και το art de la table, όποτε έχουμε καλεσμένους»

Η δουλειά σου επηρέασε τον τρόπο που διακόσμησες το σπίτι σου;

Σίγουρα! Λόγω της δουλειάς μου έχω μάθει να παρατηρώ μικρά πράγματα, όπως είναι ο φωτισμός, τα χρώματα και η υφή των αντικειμένων στον χώρο. Όσον αφορά το interior design, αποζητώ το τελικό αποτέλεσμα να αποπνέει πάντα ένα homey feeling. Ο χώρος μου μου αρέσει να είναι πρακτικός, απλός, φωτεινός και chic. Τα ίδια συστατικά προσπαθώ να αποτυπώνω και στις τσάντες μου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από απλές, λιτές γραμμές και από τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες με κρύσταλλα Swarovski.

«Στο υπνοδωμάτιο έχουμε επιλέξει απαλά, μονόχρωμα υφάσματα, τα οποία κάνουν ένα ήπιο color blocking στον χώρο».

Η οικολογία είναι σημείο και αναγκαιότητα της εποχής μας. η σύνδεση με τη φύση στην πόλη επιτυγχάνεται συνήθως με την προσθήκη φυτών στο σπίτι. εσύ ακολουθείς αυτή τη νόρμα interior wise ή υποστηρίζεις τον
ψυχρό μινιμαλισμό;

Νιώθω μεγάλη σύνδεση με τη φύση κι ένα μεγάλο πάθος μου είναι και το design λουλουδιών. Νομίζω ότι γι’ αυτό δεν θα μπορούσα με τίποτα να ακολουθήσω τον ψυχρό μινιμαλισμό στη διακόσμηση του σπιτιού. Τα φυτά μέσα στο σπίτι όχι μόνο τονώνουν την ψυχολογία μου, αλλά μειώνουν το στρες και δίνουν χαρακτήρα στον χώρο.

«Το art de la table είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος για να δείξει κάποιος με ένα δείπνο την αγάπη και τη φροντίδα του στα αγαπημένα του πρόσωπα».

Ποιο είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένα σπίτι;

Σημαντικό είναι να μπαίνει πολύ φως μέσα στον χώρο και να υπάρχουν φυσικά στοιχεία, ώστε να ξεκουράζεται το μάτι. Στον δικό μου, όλα τα παράθυρα κοιτάνε προς τη θάλασσα και δημιουργούν την αίσθηση ενός ενιαίου ανοιχτού χώρου.

Από την Κρίστελ Λιάκου

Επιμέλεια: Γεωργία Παντελέ, Ίρις Λεονταρίτη.

Φωτογραφίες: Στέφανος Παπαδόπουλος