Η ιταλική συνταγή για λαζάνι ραγού

Μια συνταγή από τον τον Chef, Αλοΐσιο Βουτσίνο και τη κουζίνα του Aperio Cucina & Vino, που έφερε στον Χολαργό την ιταλική γαστρονομική Κουλτούρα.

για 2 άτομα

Υλικά

100 γραμμ. κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
80 γραμμ. καρότο καρέ
20 γραμμ. σκόρδο ψιλοκομμένο
100 ml. κρασί κόκκινο
1 τεμ. δάφνη
3 τεμ. μπαχάρι
400 γραμμ. χοιρινό λαιμό καρέ
400 γραμμ. χτένι καρέ
1-1,5 λίτρο νερό
70 γραμμ. πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
Μια πρέζα αλάτι και πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ παρμεζάνας
20 γραμμ. βούτυρο
20 γραμμ. αλεύρι
500 ml γάλα
200 γραμμ. παρμεζάνα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τον χοιρινό λαιμό και το χτένι και για 10 λεπτά ανακατεύουμε συχνά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμη 3 λεπτά. Σβήνουμε με κρασί και στο τέλος ρίχνουμε τον πελτέ, τη δάφνη, το μπαχάρι και το νερό. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και τα σιγοβράζουμε για 40 λεπτά. Μετά το βράσιμο κι αφού έχει μαλακώσει το κρέας, το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Για την μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα φουέ συνεχώς. Προσθέτουμε το γάλα και τέλος την παρμεζάνα ανακατεύοντας την μπεσαμέλ. Βράζουμε για 3 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος, παίρνουμε το λαζάνι και σε κάθε στρώση βάζουμε το ραγού και λίγο από την μπεσαμέλ. Φτιάχνουμε τέσσερις στρώσεις και ψήνουμε στους 160 βαθμούς περίπου για 20 λεπτά.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

Επιμέλεια: Κρίστελ Λιακου