Η Αλεξάνδρα Βασιλάτου φέρνει φρέσκο αέρα στην comfort γαστρονομική σκηνή της Αθήνας

Στην καρδιά της Αθήνας βρίσκεται το ΑΛ3Ξ THE FRESH PASTA BAR, ένα ιδιαίτερο εστιατόριο με εμφάση στα φρεσκά ζυμαρικά, το οποίο εχει φτιάχτει με μεράκι και αγάπη από τη σεφ Αλεξάνδρα Βασιλάτου και τον πατέρα της.

Ήσουν ασκούμενη στην τεράστια κουζίνα του Gordon Ramsay στο Savoy στο Λονδίνο. Τι αποκόμισες δουλεύοντας με έναν τόσο σημαντικό σεφ;

Η δουλειά σε ένα τέτοιου μεγέθους εστιατόριο είναι η καλύτερη και χειρότερη εμπειρία που απέκτησα. Καλύτερη γιατί μου έχτισε την ψυχολογία του μάγειρα, ανέδειξε τα μαγειρικά μου ατού, με έμαθε κυρίως την πειθαρχία και με πείσμωσε για υψηλούς στόχους. Χειρότερη διότι φτάνεις στα όρια σου λόγω των δύσκολων συνθηκών, που σε βάζουν στη διαδικασία να σκέφτεσαι καθημερινά τις αδυναμίες σου.

Ποια είναι η σχέση του ελληνικού κοινού με τα μακαρόνια;

Αδιαμφισβήτητα μια σχέση λατρείας! Τα ζυμαρικά είναι μέρος της διατροφής των Ελλήνων ήδη από την αρχαία Ελλάδα, από τότε που ήταν γνωστά ως «λάγανον». Σήμερα αποτελούν το γεύμα μας αρκετές φορές την εβδομάδα κι, αν κρίνω από συγκεκριμένους πελάτες μας, θα πω και σε καθημερινή βάση (γέλια).

Τα δικά σου ζυμαρικά είναι χειροποίητα. Πώς τα παρασκευάζεις και τι τα κάνει μοναδικά;

Με αυγά, αλεύρι, σιμιγδάλι. Μοναδικά θα λέγαμε ότι είναι λόγω του γνωστού «trial and error». Με επαναλαμβανόμενες και ποικίλες προσπάθειες, με διαφορετικές πρώτες ύλες, τρόπους παρασκευής και συντήρησης. Όντας προσηλωμένοι μόνο στα χειροποίητα ζυμαρικά, έχουμε καταλήξει στην πιο σωστή και βελούδινη εκδοχή τους. Καταλήξαμε από τόσα και τόσα προϊόντα σε καταπληκτικά αυγά από την Εύβοια και το πιο μεταξένιο αλεύρι και σιμιγδάλι από τη Θεσσαλία.

Καλά βρασμένα ή al dente;

Al dente! δηλαδή να είναι μαλακά, αλλά να «κρατάνε» λίγο. Έτσι όπως το αισθάνομαι εγώ, είναι το πιο σωστό στάδιο μαγειρικά για τα ζυμαρικά. διαφορετικά, αλλάζει το αποτέλεσμα σε επίπεδο γεύσης. Εκτός αυτού βέβαια, να πούμε ότι είναι και πιο υγιεινό το al dente καθώς είναι πιο εύπεπτο!

Πόσο συχνά ανανεώνεις τον κατάλογό σου;

Κρατάμε σταθερά στο μενού πέντε-έξι πιάτα. Κι αυτό γιατί είναι τα πιο περιζήτητα και αγαπημένα. Από εκεί και πέρα προσθέτουμε το πιο πετυχημένο μας πιάτο της εποχής στον βασικό κατάλογο και αφαιρούμε κάποιο που αρμόζει σε άλλη εποχή. Παίζουμε επίσης με διάφορα πιάτα ημέρας ανάλογα με τη διαθέσιμη πρώτη ύλη.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο comfort food;

Ε, δεν είναι εμφανές; Τα ζυμαρικά! Είναι το απόλυτο comfort food.

 Για ποιο λόγο ο κατάλογός σου έχει αποκλειστικά ζυμαρικά;

Αρχικά γιατί θέλαμε να κάνουμε ένα conceptual μαγαζί στην Αθήνα – με συγκεκριμένο θέμα. Και κυρίως γιατί θεωρούμε ότι η επιμονή στην εξειδίκευση σε κάνει καλύτερο. Έτσι, καθημερινά γινόμαστε καλύτεροι τεχνικά στο χειροποίητο ζυμαρικό και έχουμε το υψηλότερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που οι πελάτες μας φαίνεται να εκτιμούν και το σέβονται απίστευτα, γεγονός που με κάνει υπερβολικά χαρούμενη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου εστιατόριο –παγκόσμια– και γιατί;

δυστυχώς ακόμα δεν έχω καταφέρει μέσα από ταξίδια να δοκιμάσω όλα τα εστιατόρια που θέλω έτσι ώστε να έχω συγκεκριμένη άποψη. Θέλω πολύ να επισκεφθώ το Osteria Francescana του σεφ Massimo Bottura, μιας και στο μυαλό μου είναι όντως το αγαπημένο μου.

Ποιον σεφ θαυμάζεις και παρακολουθείς;

Την Jay Fai, μια 70χρονη street food Ταϊλανδή σεφ που έχει πάρει αστέρι Michelin και είναι είδωλο.

φωτογραφίες:Νίκος Μαλιάκος