Happy στα häppies!

Κατά την επίσκεψή μου στο Βερολίνο, λίγο πριν τα lockdown και ο Covid-19 γίνουν η πραγματικότητά μας, αναζητούσα να δοκιμάσω germknödel, ένα φουσκωτό ζυμάρι γεμιστό με δαμάσκηνο που είναι δημοφιλές σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας και κυρίως στην Αυστρία. Αυτό που βρήκα ωστόσο ήταν πολύ καλύτερο από ότι περίμενα. Βρήκα τα häppies!

Ένα μικρό, ζεστό μαγαζάκι, με χαρούμενη pop up διακόσμηση και εξαιρετικό φαγητό. Τα häppies χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 10.000 ευρώ που αυξήθηκαν μέσω του crowdfunding – οργανισμού που βοηθά διάφορα projects να βρουν το απαραίτητο κεφάλαιο. Η Uli Marschner, η ιδιοκτήτριά τους, η οποία δούλευε στη διαφήμιση πριν δημιουργήσει τα häppies, πήρε την αγάπη της για το germknödel και έφτιαξε κάτι πολύ ιδιαίτερο. Με όλους τους συνδυασμούς υπέροχων γεύσεων που προσφέρονται, δεν μπορούμε να φανταστούμε ποτέ να βαρεθούμε να τρώμε häppies.

View this post on Instagram

A post shared by häppies (@happiesberlin)

Σε οποιαδήποτε δεδομένη ημέρα, να περιμένετε επτά διαφορετικές αλμυρές γεύσεις από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε την αγαπημένη σας. Επιπλέον υπάρχουν και τρεις γλυκιές επιλογές. Μέχρι να φτάσει το γεύμα σας, ξεφυλλίστε τα εικονογραφημένα häppies. Κάθε σχέδιο αντιπροσωπεύει ένα από τα πάνω από 200 άτομα που βοήθησαν να γίνει το häppies πραγματικότητα.

Προσωπικά δοκίμασα ένα γλυκό häppies, το Netti, γεμάτο με δαμάσκηνα, σάλτσα καστανού βουτύρου και σπόρους παπαρούνας. Έπος! Η συνταγή των häppies είναι φυσικά μυστική καθώς όπως μας είπε η Uli, «δεν είναι πολλές οι συνταγές, κυρίως επειδή μαγειρεύουμε με το συναίσθημα και είναι δύσκολο να τις επαναδημιουργήσουμε».

Πώς γεννήθηκαν τα häppies και τι σε ενέπνευσε για αυτήν την ιδέα;

Από παιδί δεν χόρταινα το αυστριακό πιάτο που ονομάζεται “germknödel” – ένα αφράτο ζυμάρι γεμάτο με μαρμελάδα δαμάσκηνου, καστανό βούτυρο και γλυκό κάλυμμα παπαρουνόσπορου. Όταν ήμουν μεγαλύτερη, αναρωτήθηκα γιατί δεν υπάρχουν μέρη στη Γερμανία όπου μπορείς να βρεις αυτά τα ζυμαρικά φρέσκα και χειροποίητα και γιατί κανείς δεν τα κάνει αλμυρά; Έτσι, παράτησα τη δουλειά μου στη διαφήμιση και το έκανα μόνη μου!

Ποια είναι τα κύρια συστατικά των häppies;

Τα häppies αποτελούνται από μια ζύμη με αλεύρι σίτου. Όλα έχουν διαφορετική γέμιση, συνοδευτικές σάλτσες και γαρνιτούρες και οι αλμυρές γεύσεις συνοδεύονται με σαλάτα. Το πιο δημοφιλές μας, που ονομάζεται “bärbel” είναι γεμάτο με κατσικίσιο τυρί και καρύδια, ένα σπιτικό πέστο με ρόκα και κάσιους και κράνμπερις ως γαρνιτούρα. Ονομάστηκε έτσι από την υπέροχη γιαγιά μου.

Συνολικά πόσες γεύσεις υπάρχουν;

Έχουμε ένα μενού που αλλάζει εποχικά, πάντα γύρω από επτά διαφορετικά αλμυρά και τρία γλυκά πιάτα. Όλα είναι για χορτοφάγους ή vegan.

View this post on Instagram

A post shared by häppies (@happiesberlin)

Ποιο ειναι το αγαπημένο σου;

Φυσικά τα αγαπώ όλα, αλλά ανυπομονώ για το “Helga” που θα επιστρέψει στο μενού. Είναι γεμάτο με φρέσκο βερίκοκο και παγωτό βανίλια, αλατισμένη φρυγανιά και γλυκό πέστο από δεντρολίβανο στην κορυφή. Ο συνδυασμός γεύσεων, υφών και θερμοκρασιών είναι παραδεισένιος, είναι το τέλειο καλοκαιρινό häppie.

Όταν επισκέφθηκα τα häppies, δοκίμασα το Netti και μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι ακόμα στο μενού;

Το Netti είναι η αυθεντική αυστριακή έκδοση με δαμάσκηνο, γέμιση από καστανό βούτυρο και σπόρους παπαρούνας, που πήρε το όνομά του από την αδερφή μου. Είναι η υπογραφή μας ως häppies οπότε θα είναι για πάντα στο μενού, μην ανησυχείς!

Ζεις στο Βερολίνο. Τι νέο υπάρχει στο φαγητό εκεί;

Η τελευταία τάση στο φαγητό που άκουσα είναι το “croffles”. Ένα μείγμα από μια βάφλα και ένα κρουασάν. Πρέπει να το δοκιμάσω σύντομα!

Info

Dunckerstraße 85, Βερολίνο

Φωτογραφίες: Andreas Bohlender, Daniele Leggio