Food Ideas: Ο Άλκης Μιχαήλ μας δείχνει πώς να φτιάξουμε pancakes με σάλτσα από μύρτιλλα και κηρήθρα

Ένα νέο εστιατόριο αποκλειστικά με vegan γεύσεις προσγειώθηκε πριν από έναν μήνα στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο Niki Athens Hotel. To Winners ξεχώρισε γιατί το φαγητό του, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Άλκης Μιχαήλ, έχει κερδίσει ακόμη και όσους δεν ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή. Και σε αυτό βρίσκεται όλη η μαγεία.

Υλικά για τα pancakes

50 γραμμ. βρόμη χωρίς γλουτένη (στο μπλέντερ μέχρι να γίνει σκόνη)

100 γραμμ. αλεύριαπόφαγόπυρο

200 ml πουρέ μήλου

125 ml φυτικόγάλα

2 κ.γ. σιρόπι αγαύης

1 κ.γ. μπέικινπάουντερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

2 κ.γ. χυμό λεμονιού

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σάλτσα

200 γραμμ. φρέσκα blueberries

3 κ.σ. νερό

1 κ.γ. σιρόπι αγαύης

Για την κηρήθρα

200 γραμμ. ζάχαρη καρύδας

4 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

3 κ.γ. μαγειρική σόδα

Για το σερβίρισμα

1 μπανάνα

Άχνη ζάχαρη

Τρίμμα κηρήθρας

Κομμάτι κηρήθρας

Σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση

Για το μείγμα των pancakes: Χτυπάμε όλα τα υλικά για τον χυλό στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πουρές. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Για την κηρήθρα

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το σιρόπι και τα αφήνουμε να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά χωρίς ανακάτεμα. Μόλις αρχίσει να βράζει και να παίρνει χρυσαφί χρώμα, ρίχνουμε μέσα τη σόδα και ανακατεύουμε πάρα πολύ γρήγορα μέχρι να διαλυθεί καλά

(Συμβουλή: Μόλις ρίξουμε τη σόδα, η καραμέλα θα αρχίσει να φουσκώνει αμέσως, οπότε δεν ακουμπάμε γιατί θα καούμε).

Τέλος, αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το αφήνουμε για 2 ώρες να κρυώσει. δεν το ακουμπάμε.

Για τη σάλτσα από μύρτιλλα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα μισά μύρτιλλα μαζί με το σιρόπι και το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 5′. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μύρτιλλα και μαγειρεύουμε για άλλα 5′, μέχρι να γίνουν σάλτσα.

Για τα pancakes

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε λίγο λάδι καρύδας και ρίχνουμε μια κουταλιά γεμάτη από το μείγμα. Ψήνουμε για 2′ από την κάθε πλευρά.

Για το στήσιμο του πιάτου

Σερβίρουμε 3 pancakes σε κάθε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σπάμε τη μισή κηρήθρα σε κομμάτια και την άλλη μισή τη χτυπάμε στο μπλέντερ να γίνει σκόνη. διακοσμούμε με ένα κομμάτι πάνω στη σάλτσα, λίγη σκόνη, τη φρέσκια μπανάνα, ζάχαρη άχνη και σιρόπι αγαύης.

Επιμέλεια: Κρίστελ Λιάκου

Φωτογραφία: Νίκος Μαλιάκος