Female Empowerment: Η Ελπίδα Κόκκοτα μιλά στο InStyle για το όραμα της να βοηθήσει τις γυναίκες να βρουν τον δρόμο τους στο ελληνικό επιχειρείν

Η Ελπίδα Κόκκοτα μιλά στο InStyle για το όραμα, τις σπουδές της και την απόφαση να αφήσει τα πάντα πίσω της για να ξεκινήσει κάτι δικό της το οποίο μπορεί να γίνει περιουσία όλων των γυναικών που θέλουν –αλλά δυσκολεύονται– να βρουν τον δρόμο τους στο ελληνικό επιχειρείν. Μέσα από προγράμματα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, η ιδρύτρια έχει να παρουσιάσει αποδεδειγμένη βοήθεια σε 5.000 γυναίκες σε Ελλάδα, Μεξικό, Ισραήλ, Γερμανία, Κύπρο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Νεπάλ, Λιβερία, Ουκρανία και Κόστα Ρίκα.

Γυναικείοι συνεταιρισμοί που κυνήγησαν το όνειρό τους, φοιτήτριες που υποστηρίχθηκαν στο πρώτο επιχειρηματικό τους βήμα, γυναίκες που ήθελαν να πατήσουν στα πόδια τους αποτελούν το δίκτυο που ίδρυσε η Ελπίδα.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Πώς γεννήθηκε το όραμα της MeXOXO; Τι σημαίνει αυτό το παράξενο αρκτικόλεξο;

ΕΛΠΙΔΑ ΚΟΚΚΟΤΑ: H MeXOXO ήταν αποτέλεσμα πολλών χρόνων προσωπικής αναζήτησης και η απάντησή μου στην ερώτηση «Τι κάνουμε όταν η ζωή μάς φέρνει μπροστά σε δυσκολίες;». Δημιουργήθηκε το 2013 στην Τιχουάνα του Μεξικού με όραμα να στηρίξει τις γυναίκες να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να αγαπήσουν τον εαυτό τους, εξού και το όνομα, αφού το Me συμβολίζει το «εγώ» και το XOXO τις αγκαλιές και τα φιλιά. Το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά όταν κάνουμε το πρώτο βήμα στον δρόμο της αγάπης το σύμπαν συνωμοτεί και γεμίζει τη ζωή μας με ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν να βρούμε την ευτυχία. Έτσι έγινε και με εμένα, γιατί η αγάπη προς τον εαυτό μου με ώθησε να διεκδικήσω την καριέρα που πάντα ήθελα και να επικοινωνήσω με σεβαστικό θάρρος με τον Muhammad Yunus, τον τραπεζίτη των φτωχών και βραβευμένο το 2006 με το Νόμπελ Ειρήνης. Ο καθηγητής με ενθάρρυνε να κυνηγήσω το όνειρό μου και ακόμα και σήμερα αποτελεί μια δύναμη έμπνευσης.

Χ.Γ.: Πώς μια γυναίκα μπορεί να φτάσει στη MeXOXO και να βοηθηθεί στην προσπάθειά της να στήσει τη δική της επιχείρηση;

Ε.Κ.: Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας και να επισκεφθεί τα κοινωνικά μας δίκτυα καθώς και την ιστοσελίδα μας ώστε να ενημερωθεί για τα προγράμματά μας και την προσωπική βοήθεια που με μεγάλη χαρά θα της προσφέρουμε. Όλα τα προγράμματά μας είναι δωρεάν και η μόνη απαίτηση που έχουμε είναι να θέλει να κάνει το βήμα και να θέλει να δεσμευτεί στην προσωπική της ανάπτυξη και αλλαγή.

Χ.Γ.: Είναι γνωστό ότι μία προσωπική σου δέσμευση αναφορικά με τον αριθμό των γυναικών που η πλατφόρμα θα στήριζε έμπρακτα έως το 2020 προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Ιδρύματος Clinton με ό,τι θετικό θα μπορούσε να σημαίνει αυτό. Μίλησέ μας λίγο με αριθμούς για τις γυναίκες που έχουν ενισχυθεί μέχρι σήμερα από τη MeXOXO.

Ε.Κ.: Η δέσμευση στο Ίδρυμα Clinton ήταν μια δράση που σωματοποίησε τον οργανισμό καθώς και εμένα προσωπικά. Ήταν μια δύσκολή και κοστοβόρα διαδικασία καθώς για να καταφέρεις να γίνεις μέλος προϋποθέτει συστατικές επιστολές από ήδη μέλη, λεπτομερείς συνεντεύξεις καθώς και μια πολύ σεβαστή συνδρομή μέλους. Αλλά ήθελα η MeXOXO και το όραμά μου να έχουν την αξία που είχαν και μέσα στην καρδιά μου και έτσι με πολύ κόπο και τη βοήθεια κάποιων πολύ αγαπητών και σημαντικών για εμένα ανθρώπων τα κατάφερα και έγινα μέλος του Ιδρύματος Clinton για το 2015. Ήμουν η μοναδική νέα Ελληνίδα που κατάφερε να βρεθεί εκεί μαζί με τους 1.500 ηγέτες του κόσμου και να ακουστεί. Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό το βήμα και με πολύ σεβασμό και αγάπη ευχαριστώ εκείνους που πίστεψαν σ’ εμένα και μου έδωσαν τη δύναμη να το πετύχω.

Χ.Γ.: Πριν από δύο χρόνια απέσπασες το 1ο βραβείο στα Greek International Women Awards στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο. Πώς αυτή η διάκριση βοήθησε την εξέλιξη του δικού σου οράματος για την ελληνική γυναικεία επιχειρηματικότητα;

 Ε.Κ.: Τα Greek International Women Awards είναι ένας εκπληκτικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από τη Σοφία Κωνσταντοπούλου και την απίστευτη ομάδα Ελληνίδων γυναικών που ζουν στο Λονδίνο. Τα GIWA ήταν για εμένα η πρώτη επίσημη αναγνώριση από Έλληνα/ιδα ή ελληνικό φορέα και πραγματικά με συγκίνησε και μου επιβεβαίωσε ότι η απόφασή μου να επιστρέψω στη χώρα μου μετά από 7 περίπου χρόνια ζωής στο εξωτερικό ήταν σωστή. Το μεγαλύτερο όμως δώρο είναι ότι με τη Σοφία και την ομάδα του Greek International Women Awards έχουμε αναπτύξει μια σχέση αγάπης και μοναδικής φιλίας και φέτος συνεργαζόμαστε ώστε να μεγαλώσουμε τον κοινωνικό μας αντίκτυπο μαζί και να δείξουμε ότι η συνέργεια και ιδιαίτερα μεταξύ γυναικών μπορεί να φέρει μαγικά αποτελέσματα. Το καλοκαίρι του 2020 θα πραγματοποιηθούν τα GIWA στην Αθήνα και είμαι πολύ περήφανη που βρίσκομαι στην κριτική επιτροπή καθώς και στρατηγικός συνεργάτης με τη MeXOXO.

Συνέντευξη: Χριστίνα Γαλανοπούλου