Φάρσα ή κέρασμα;

Προσέξτε καλά τι θα απαντήσετε, αν τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου σάς χτυπήσουν την πόρτα. Μην τρομάζετε, το πιο πιθανό είναι ότι θα πρόκειται για μικρά παιδιά που γιορτάζουν το Halloween.

Η γιορτή αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας κελτικής γιορτής Samhaim και έχει μυστικιστική χροιά. Για τους Κέλτες, η ημέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και σε εκείνον των νεκρών. Τα παιδιά λοιπόν μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομακτικό», και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, κάνοντας την ερώτηση «trick or treat?» («φάρσα ή κέρασμα;»).

Φαντάσματα και μάγισσες, αράχνες και νυχτερίδες, μάτια και κομμένα δάχτυλα και γενικά οτιδήποτε προκαλεί φόβο πρωταγωνιστούν εκείνη τη βραδιά. Σε περίπτωση, λοιπόν, που σας χτυπήσουν κι εσάς την πόρτα, φροντίστε να έχετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα με τις υπέροχες προτάσεις που ακολουθούν.

Τρομακτικό fruit punch

Ξεφλουδίστε μήλα, βγάλτε τα κουκούτσια και κόψτε τη σάρκαστη μέση. Στη συνέχεια χαράξτε τρομακτικά πρόσωπα στις πλευρές τους – για τα μάτια χρησιμοποιήσετε γαρίφαλα. Ζεστάνετε σε μεγάλη κατσαρόλα λίγο χυμό κόκκινων σταφυλιών και προσθέστε τα πρόσωπα-μήλα και μερικές φέτες λεμονιού.

Κοκτέιλ με μάτια

Για τους ενήλικες, ρίξτε λίγο λικέρ πορτοκάλι σε ένα ψηλό ποτήρι. Πάρτε μια κονσέρβα λίτσι και στραγγίξτε τα. Σε κάθε ένα λίτσι βάλτε ένα μπλε μύρτιλο και προσθέστε τα στο ποτήρι. Έπειτα συμπληρώστε με ίσες ποσότητες Prosecco και χυμό κράνμπερι. Για τα μικρά παιδιά, παραλείψτε το λικέρ πορτοκάλι και αντικαταστήστε το σαμπανιζέ κρασί με λεμονάδα.

Στοιχειωμένες μπανάνες

Κόψτε μπανάνες στη μέση και βυθίστε τες σε λιωμένη λευκή σοκολάτα, έτσι ώστε να καλυφθούν εντελώς. Χρησιμοποιήστε σταγόνες σοκολάτας ή γλάσο για να δημιουργήσετε τρομακτικά πρόσωπα. Στερεώστε κάθε κομμάτι μπανάνας σε ένα ξύλινο καλαμάκι, για να ολοκληρώσετε το φάντασμά σας.

Στικς-σκούπες της μάγισσας & ελιές αραχνούλες

Πάρτε κριτσίνια της αρεσκείας σας και στερεώστε με σπάγκο ή κλωστή γύρω από τη μία άκρη τους μίνι πρέτσελς ή μεγάλα, σπασμένα στη μέση. Δέστε γύρω τους φρέσκο σχοινόπρασο, έτσι ώστε να καλύπτει την κλωστή. Για να δέσετε ευκολότερα το σχοινόπρασο, δοκιμάστε να το βάλετε πρώτα στον φούρνο μικροκυμάτων για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να είναι πιο εύκαμπτο. Για τις αραχνούλες χρειάζεστε ελιές γεμιστές με αμύγδαλο ή κάππαρη. Καρφώστε στα πλαϊνά κάθε ελιάς (και από τις 2 πλευρές) κομμάτια φιδέ, για να κάνετε τα ποδαράκια τους.

Φαντασματάκια αχλάδια ποσέ

Υλικά για 4 άτομα

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

1 λοβό βανίλιας σκισμένο κατά μήκος στη μέση

500 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

4 αχλάδια χωρίς φλούδα

100 γρ. φρέσκα σμέουρα

8 μικρά αποξηραμένα μπλε μύρτιλα

Ρίξτε σε μεσαία κατσαρόλα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια, τη ζάχαρη και 1 λίτρο νερό και αφήστε το μείγμα να κοχλάσει απαλά. Κόψτε μια φέτα από το κάτω μέρος των αχλαδιών, ώστε να μπορούν να σταθούν όρθια. Προσθέστε τα στην κατσαρόλα και σιγοβράστε τα για 20 λεπτά. Σβήστε τη φωτιά και, όταν κρυώσουν τελείως, βάλτε τα στο ψυγείο μέχρι να τα σερβίρετε.

Όταν έρθει η ώρα, βάλτε τα σμέουρα σε 4 μικρά πιάτα και λιώστε τα με πιρούνι μέχρι να γίνουν πολτός. Για τα μάτια, πιέστε 2 μύρτιλα σε κάθε αχλάδι και στη συνέχεια τοποθετήστε τα πάνω στον πολτό από σμέουρα. Περιχύστε τα αχλάδια με λίγο από το σιρόπι τους και σερβίρετέ τα στους αγαπημένους σας.

Τip: Βεβαιωθείτε ότι τα αχλάδια είναι εντελώς βυθισμένα στο υγρό, για να ποσαριστούν ομοιόμορφα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό ακόμη.

Πηγή: real taste & style