Ερωτικές επαφές κατά τη διάρκεια των διακοπών: Είναι τόσο αθώες όσο τις έχουμε στο μυαλό μας;

Αποτελεί γεγονός ότι το καλοκαίρι αυξάνονται οι εφήμερες σεξουαλικές επαφές κατά τη διάρκεια των διακοπών. Είναι η ψυχολογία, είναι ο χρόνος που διαθέτουμε για περισσότερες κοινωνικές σχέσεις που συμβάλλουν, ώστε τα νέα κυρίως άτομα, να συνάψουν  ερωτικές επαφές ακόμα και με άτομα που δεν γνωρίζουν, είτε πάλι να αλλάξουν ερωτικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Αυτές οι καλοκαιρινές επαφές βέβαια δεν είναι και τόσο αθώες ή ρομαντικές όσο μπορεί να ακούγονται καθώς ελλοχεύουν κινδύνους.

Πρέπει λοιπόν κάθε άνθρωπος, από την εφηβική μάλιστα ηλικία, να γνωρίζει τις συνέπειες της ελεύθερης σεξουαλικής επαφής. Πρόκειται για νοσήματα που αποκαλούνται σεξουαλικώς μεταδιδόμενα (ΣΜΝ). Από τα πιο σοβαρά, είναι οι ηπατίτιδες HBV και HBC, αλλά και ο ιός του AIDS (HIV). Μεταδίδονται με τα σεξουαλικά υγρά αλλά και με το αίμα από τυχόν μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκεια της επαφής. Μια άλλη κατηγορία νοσημάτων αποτελούν οι λοιμώξεις, οι οποίες στη γυναίκα έχουν πιο έντονη συμπτωματολογία και κλινική σημασία. Προκαλούνται από μικροοργανισμούς όπως τα χλαμύδια, τα οποία δημιουργούν ανιούσα λοίμωξη, δηλαδή μεταναστεύουν από τον τράχηλο προς τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, δημιουργώντας φλεγμονή των ιστών με αποτέλεσμα έντονο κοιλιακό άλγος, πυρετό, ακόμα και την καταστροφή των σαλπίγγων με απώτερες συνέπειες τη μείωση της γονιμότητας, αλλά και τη μείωση των ποσοστών επιτυχίας σε περιπτώσεις εξωσωματικής. Η αντιμετώπισή τους είναι συνήθως με χρήση αντιβιοτικών, όμως μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση σε περιπτώσεις πιο σοβαρές όπως αυτές των ωοθηκοσαλπιγγικών αποστημάτων. Άλλος κοινός ιός, ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά είναι ο ιός των κονδυλωμάτων, HPV. Υπάρχουν πολλοί τύποι, κάποιοι από αυτούς δημιουργούν τα λεγόμενα οξυτενή κονδυλώματα, που είναι ορατά στα έξω γεννητικά όργανα και άλλοι δημιουργούν αλλοιώσεις στον τράχηλο και στον κόλπο. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων εξωτερικά γίνεται κυρίως με καυτηριασμό, ενώ όσον αφορά τις αλλοιώσεις του τραχήλου, η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί σε κυτταρολογική εξέταση, σε κολποσκόπηση ακόμα και σε βιοψίες του τραχήλου προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος αντιμετώπισης, ο οποίος μπορεί να είναι και εξαίρεση τμήματος του τραχήλου. Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων HSV-2, αποτελεί άλλο ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Επηρεάζει το δέρμα ή τις βλεννογόνους μεμβράνες των γεννητικών οργάνων. Μεταφέρεται μέσω των εκκρίσεων του στόματος ή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί ακόμα να μεταδοθεί από κάποιον και ας μην έχει ορατή βλάβη. Συνοδεύεται από πυρετό, μειωμένη όρεξη, μυαλγίες και αρθραγίες. Συνήθως παρουσιάζονται φουσκάλες στα έξω γεννητικά όργανα και στο σημείο αυτό υπάρχει η αίσθηση του κνησμού ή του πόνου. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως θεραπεία περισσότερο έχουν σκοπό να καταπραΰνουν τα συμπτώματα.

Υπάρχουν και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που κυρίως προκαλούν κολπίτιδες στις γυναίκες. Μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για αυτό είναι οι τριχομονάδες και η γονόρροια. Η σύφιλη επίσης είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, το οποίο μπορεί να μείνει για χρόνια σε λανθάνουσα φάση. Παράλληλα όμως επιτίθεται στα εσωτερικά όργανα, τους μύες, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεύρα και τις αρθρώσεις.

Βεβαίως εκτός από τα ΣΜΝ, οι ελεύθερες επαφές μπορούν να φέρουν και ως αποτέλεσμα μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Για αυτό το λόγο, αλλά και για τους παραπάνω που αναφέραμε, το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Η πρόληψη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το προφυλακτικό. Πρέπει όλοι οι φορείς, από την οικογένεια, το σχολείο, και τις επιστημονικές ομάδες να τονίζουν τη σημασία της χρήσης του προφυλακτικού. Το προφυλακτικό είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να αποτελέσει φραγμό για τα ΣΜΝ. Επιπλέον έχει και την ικανότητα αντισύλληψης σε πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου 97%). Υπάρχουν βέβαια και άλλες μέθοδοι αντισύλληψης όπως είναι τα αντισυλληπτικά δισκία ή το ενδομήτριο σπείραμα, αλλά αυτές δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν από τα ΣΜΝ. Σε περίπτωση ελεύθερης επαφής έχοντας την υποψία πιθανής σύλληψης υπάρχει η επείγουσα αντισύλληψη, πρόκειται για το «χάπι της επόμενης ημέρας», το οποίο μπορεί να λάβει η γυναίκα μέχρι και 5 ημέρες μετά την επαφή. Εάν μέσα στο επόμενο δίωρο προκληθεί εμετός μπορεί να επαναλάβει τη δόση. Τονίζουμε ότι δεν πρόκειται για πρόληψη.

Πρέπει να συνηδειτοποίησουν λοιπόν, κυρίως οι νέοι και νέες, ότι οι ερωτικές επαφές μπορεί να αποτελούν μια ωραία πρόκληση αλλά θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι απέναντί τους, λαμβάνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως το προφυλακτικό, για να αποφύγουν όλους τους ανεπιθύμητους κινδύνους.

Ευχαριστούμε τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Παπανικολάου Αθανάσιο, MD, MSc

T: 213 0374762

W: www.doctorpapanikolaou.gr

 Συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου 15, 

Π. Φάληρο, 17564 (έναντι ΡΕΑ)

Σχετικά θέματα:

Ανακαλύψαμε τα εξωτικά όπλα ομορφιάς για τις καλοκαιρινές σας αποδράσεις

Διαγωνισμός: 10 τυχερές θα κερδίσουν από 1 σετ μακιγιάζ La Roche-Posay

Καλοκαιρινός διαγωνισμός: Κερδίστε ένα σετ της Lierac που αποτελείται από αντηλιακή πούδρα και Balm αναγέννησης και ολικής αντιγήρανσης για μετά τον ήλιο

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram