«Ελεύθερη Σχέση»: Όσα πρέπει να ξέρουμε πριν πάρουμε τη μεγάλη απόφαση

Αρχείο InStyle

Ελευθερία η [elefθería]: η απουσία περιορισμού, η ιδιότητα ή η κατάσταση εκείνου που δεν εμποδίζεται ή δε δεσμεύεται από κανέναν εξωτερικό ή εσωτερικό παράγοντα.

Σχέση η [sxési]:η ύπαρξη κοινών στοιχείων που συνδέουν λογικά δύο καταστάσεις, φαινόμενα, πρόσωπα ή πράγματα.

Τώρα δοκιμάστε να μας δώσετε την ερμηνεία της ελεύθερης σχέσης! Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν πετύχει να ενώσουν τους δύο παραπάνω ορισμούς σε έναν μοναδικό, δικό τους, χωρίς να θυσιάσουν το νόημα του ενός ή του άλλου, τότε δικαιούστε τα συγχαρητήρια μας καθώς είμαστε βέβαιοι ότι απολαμβάνετε τα προνόμια μιας ώριμης, ισορροπημένης συνύπαρξης, που παντρεύει (λάθος επιλογή ρήματος!) την απόλυτη ελευθερία «κινήσεων» με την ισότιμη – το τονίζουμε, ισότιμη – ανταλλαγή συναισθημάτων. Αν πάλι είστε στα πρόθυρα αυτού που ονομάζουμε «ελεύθερη σχέση» και αναρωτιέστε πόσα προνόμια ή πόσοι σκελετοί σας περιμένουν στη ντουλάπα, εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε μια πρώτη γεύση.

1. Ετοιμαστείτε να ζηλέψετε. Επιστημονικά δεδομένα μας έχουν αποδείξει ότι δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ζηλεύουμε μόνο όταν τρέφουμε βαθιά αισθήματα για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας αλλά είναι πολύ πιθανό η ζήλια να μας χτυπήσει την πόρτα ορμώμενη από εκατοντάδες άλλα αίτια. Ρίξτε μια ματιά στο πρόσφατο ιστορικό σας και αν έχετε παρουσιάσει δείγματα αθεράπευτης ζήλιας, ξεχάστε μια για πάντα την εναλλακτική της «ανοιχτής σχέσης».

2. Συζητήστε το μεταξύ σας. Μιλήστε με τον άνθρωπο που βρίσκεται μαζί σας σε αυτή την ιστορία, εξηγήστε του πως φαντάζεστε την κοινή σας πορεία σε ότι ετοιμάζεστε να ξεκινήσετε και κυρίως, προσπαθήστε να υπάρξετε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινής σχετικά με τις προσδοκίες και τα συναισθήματα σας.

3. Μιλήστε στους πιο κοντινούς σας φίλους. Δεν υποστηρίζουμε ότι οφείλετε να δώσετε αναφορά για το πως θέλετε να εξελιχθεί η προσωπική σας ζωή, απλώς μερικές φορές το να ακούμε τον εαυτό μας να περιγράφει μια κατάσταση σε κάποιον τρίτο, είναι δυνατόν να μας αποκαλύψει πτυχές των γεγονότων και των συναισθημάτων μας, που ούτε εμείς δεν είχαμε φανταστεί.

4. Η «ελεύθερη σχέση» δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα της ήδη υπάρχουσας σχέσης σας. Πολλοί το προσπάθησαν λίγοι το πέτυχαν. Αν αυτό που σας λείπει μέσα στη σχέση σας είναι ο «αέρας» ίσως ήρθε η στιγμή να συζητήσετε με τον σύντροφο σας τι είναι αυτό που σας «πνίγει». Αντίθετα, το να καταφύγετε στο άλλο άκρο, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

5. Εξοικειωθείτε με την… Ισοτιμία! Κρατήστε απλώς στο μυαλό σας πως ότι έχετε δικαίωμα να κάνετε εσείς, ακριβώς το ίδιο δικαίωμα έχει και ο παρτενέρ σας. Όταν δώσετε τα χέρια και συμφωνήσετε, δεν υπάρχει γυρισμός! Σκηνές ζηλοτυπίας και βραδινά τηλεφωνήματα για quick check, είναι σημαντικό να διαγραφούν από το ρεπερτόριο σας αν θέλετε να διατηρήσετε την ψυχική υγεία και των δυο σας.

Διαβάστε επίσης – Baby Boom: 5+1 τρόποι για να βοηθήσετε τη φίλη σας που μόλις έγινε μαμά