Έλαμψε στη Βενετία ο ελληνικός κινηματογράφος

Getty Images/ Ideal Images

Σε ελληνικά χέρια βρίσκεται φέτος ο Αργυρός Λέων, το δεύτερο σημαντικότερο βραβείο στο φεστιβάλ της Βενετίας, με το οποίο τιμήθηκε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο, «Miss Violence».

Μαζί με τον Αργυρό Λέοντα οι συντελεστές της ταινίας άφησαν πίσω τους την Ιταλική πόλη έχοντας στις αποσκευές τους και μια ακόμη εξίσου σπουδαία διάκριση που ανήκει στον πρωταγωνιστή, Θέμη Πάνου, ο οποίος απέσπασε από την επιτροπή το βραβείο του Α’ ανδρικού ρόλου.

Ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αποκτά η αναγνώριση του έργου του Αλέξανδρου Αβρανά, αν αναλογιστεί κανείς ότι το ίδιο το σενάριο της ταινίας αποτελεί μια σπουδή πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή μεταφέρεται στον θεατή μέσα από τις εικόνες μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, η οποία ωθεί τα μέλη της σε ακραίες πράξεις.

Το αυστηρό ύφος κινηματογράφησης, σε συνδυασμό με το ρεαλιστικό στυλ που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ωραιοποίηση των καταστάσεων, βοηθά στο να ακουστεί δυνατότερα το μήνυμα του σκηνοθέτη, το οποίο κατάφερε να βρει το κοινό του και ανάμεσα στην Ομοσπονδία Κριτικών για ταινίες από Ευρώπη και Μεσόγειο που του απένειμαν το βραβείο FEDEORA.

Η λαμπερή πορεία της «Miss Violence» όμως δεν σταματά εδώ, καθώς προβολή της θα πραγματοποιηθεί και στο φεστιβάλ του Τορόντο, το οποίο φέτος τιμά τον ελληνικό κινηματογράφο με ειδικό αφιέρωμα.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξανδρος Αβρανάς είναι ο δεύτερος σκηνοθέτης, μετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και το «Τοπίο στην Ομίχλη», που επιστρέφει από τη Βενετία έχοντας κερδίσει Αργυρό Λέοντα.