Χταπόδι με πούρε καρότο

Ο ανανεωμένος  χώρος του CASH RESTAURANT BAR, σε ενα εμβληματικό  νεοκλασικό  στο Κεφαλάρι, βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την επίσης ανανεωμένη κουζίνα του, στην οποία ηγείται ο σεφ Βαγγέλης  Λεούσης

Χταπόδι με πούρε καρότο

Για 8 άτομα

Υλικά Για το χταπόδι

1 χταπόδι (3 κιλά)

60 ml ελαιόλαδο

200 γραμμ. καρότο

200 γραμμ. κρεμμύδι ξερό

200 γραμμ. σέλερι

200 γραμμ. πράσο

1 φύλλο δάφνης

1 στικ κανέλας

2 τεμ. μπαχάρι

Για τον πουρέ καρότο

2 κιλά καρότα

120 ml χυμό τζίντζερ

500 ml χυμό πορτοκάλι

130 γραμ. βούτυρο

Για τη σάλτσα εσπεριδοειδών

100 ml χυμό πορτοκάλι

100 ml χυμό λάιμ

100 ml χυμό τζίντζερ

100 γραμμ. μέλι

100 γραμμ. σόγια

Για την κρούστα

50 γραμμ. panko

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το χταπόδι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε πολύ καλά τα πλοκάμια από το χταπόδι για 1 λεπτό και από τις δύο πλευρές. Έπειτα προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και σκεπάζουμε με το καπάκι χαμηλώνοντας τη φωτιά. Αφήνουμε να μαγειρευτεί με τα ζουμιά του για περίπου 40 λεπτά.

Για τον πουρέ καρότο: Κόβουμε τα καρότα σε λεπτά κομμάτια, αφού πρώτα τα καθαρίσουμε. Βάζουμε στην κατσαρόλα τον χυμό πορτοκάλι και τα 60 ml από τον χυμό τζίντζερ και βράζουμε. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό. Έπειτα χτυπάμε στο μπλέντερ το μείγμα μαζί με τον υπόλοιπο χυμό τζίντζερ και το βούτυρο.

Για τη σάλτσα εσπεριδοειδών: Βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι. Για την κρούστα: Σε ένα ταψάκι ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά.

Σερβίρισμα: Σε βαθύ πιάτο βάζουμε λίγη από τη σάλτσα εσπεριδοειδών, dots από τον πουρέ καρότο, περνάμε το χταπόδι όπως είναι με τα ζουμιά του στο καβουρδισμένο panko και τοποθετούμε από πάνω

φωτογραφίες:Νίκος Μαλιάκος