Αθηναϊκή σαλάτα με σφυρίδα

αθηναική σφυρίδα

Η πιο σοφή κουζίνα της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής αποτυπώνεται στις επόμενες σελίδες με πέντε συνταγές από τον κατάλογο του εστιατορίου cookoovaya καθώς και με μια ειλικρινή συζήτηση με τον chef Κλεομένη Ζουρνατζή

Αθηναϊκή σαλάτα με σφυρίδα

Υλικά για 6 άτομα

Για τη σαλάτα

8 μέτριες πατάτες

12 μέτρια καρότα

1/2 ματσάκι σέλινο (ψιλοκομμένο)

1/2 ματσάκι μαϊντανό

1/2 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

1 κ.σ. κάππαρη

Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για το ψάρι

1 σφυρίδα 1.000-1.200 γραμμ.

1/2 κρεμμύδι

Για τη μαγιονέζα

2 κρόκους

400 ml ηλιέλαιο

2 λεμόνια

1 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.σ. ξίδι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις πατάτες: Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και κατόπιν τα αφήνουμε να κρυώσουν στο νερό τους.

Για το ψάρι: Βράζουμε το ψάρι σε μέτρια φωτιά για 15-18 λεπτά μαζί με το μισό κρεμμύδι και λίγο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ξεψαχνίζουμε με προσοχή.

Για τη μαγιονέζα: Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη μουστάρδα και το ξίδι μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο ανακατεύοντας με το σύρμα. Τέλος, βάζουμε το ξύσμα από το ένα λεμόνι και τον χυμό από τα δύο, αλάτι και πιπέρι. Για το στήσιμο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ψάρι μαζί με τα λαχανικά και τη μαγιονέζα, προσθέτοντας αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε σε πιατέλα και τέλος βάζουμε το κρεμμύδι, τα φύλλα μαϊντανού, το σέλινο και την κάππαρη.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος