Αθήνα, η γοητεία μιας εποχής που ξαναζωντανεύει!

Η Παλιά Αθήνα και η γοητεία μιας εποχής που ξαναζωντανεύει σήμερα. Κάποιοι την έζησαν, οι νεότεροι τη γνωρίσαμε από τις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, από τους στίχους ελληνικών τραγουδιών, από φωτογραφίες των παππούδων μας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο οι παλαιότεροι όσο και οι νεότεροι αναζητούμε στην πόλη μας στοιχεία από τη μαγεία μιας άλλης εποχής. Μία τέτοια εποχή για την Αθήνα ήταν η δεκαετία του ’60. Τζουκ μποξ στα μπαρ, κεντήματα στα ρούχα και τη διακόσμηση του σπιτιού, παντελόνια καμπάνα. Αυθεντικοί και ευγενείς τρόποι στις συναναστροφές, και ζωντανές γειτονιές!

Με τάση γλυκιάς νοσταλγίας, κάνουμε σήμερα τις βόλτες μας σε σοκάκια και συνοικίες της Αθήνας. Στενά της Πλάκας και του Ψυρρή, παραδοσιακά καφενεία και στέκια στο Μεταξουργείο. Σημεία που εμπνέονται από την Παλιά Αθήνα και προσδίδουν στην εικόνα της πόλης μια vintage ατμόσφαιρα.

Ορμώμενοι από αυτό το 60’s mood και αναζητώντας σημεία στο κέντρο της Αθήνας «ντυμένα» με ρετρό αισθητική συναντήσαμε το Πανελλήνιο Athens Experience Car Services, έναν ιστορικό σταθμό αυτοκινήτων στο Μεταξουργείο, που έχει να μας διηγηθεί τη δική του ιστορία που σήμερα αναβιώνει.  

Το Πανελλήνιο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1930 και ήταν ένα από τα πρώτα βενζινάδικα της εποχής. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος οδηγεί στην επίταξη του και για αρκετά χρόνια χάνονται τα ίχνη του. Το 1957 επαναλειτουργεί και μετατρέπεται σε έναν πολυχώρο που διαθέτει καφενείο, πάρκινγκ, πλυντήριο και πρατήριο βενζίνης.

Μόλις πέρσι, το 2019, το Πανελλήνιο ανακαινίζεται αναβιώνοντας την αισθητική της δεκαετίας του ’60 με έναν τόνο πιο σύγχρονο που κάνει το σήμερα και το τότε να συμβαδίζουν αρμονικά. Εδώ μπορεί κανείς να ανεφοδιάσει το όχημά του με καύσιμα, να παρκάρει το αυτοκίνητό του και να παρέχει στο όχημά του ολοκληρωμένες υπηρεσίες καθαρισμού.

Το ταξίδι στο παρελθόν, όμως, αποτυπώνεται απόλυτα στο παραδοσιακό καφενείο που βρίσκεται στην είσοδο. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει το αγαπημένο του τραγούδι στο τζουκ μποξ, η ασπρόμαυρη τηλεόραση με το σεμεδάκι θυμίζει το σαλόνι της γιαγιάς, και ιστορικά περιοδικά, όπως το ‘Ρομάντσο’, η ‘Γυναίκα’, ‘Ο Ταχυδρόμος’, τοπικές και πανελλαδικές εφημερίδες της εποχής περιμένουν να τα ξεφυλλίσουμε, ενώ απολαμβάνουμε παραδοσιακά γλυκίσματα και καφέ στη χόβολη.

Στην ταράτσα του Σταθμού θαυμάζουμε «ιστορικά» αυτοκίνητα που εκτίθενται στον χώρο, όπως ο θρυλικός Σκαραβαίος, η Singer Vogue MK II και η Austin Morris 1100 που έχει συνδεθεί με τη φράση ‘‘too much car, too little money’’.

Για τους νοσταλγούς της Παλιάς Αθήνας, λοιπόν, το must visit point στο κέντρο της πόλης και στην περιοχή του Μεταξουργείου είναι το Πανελλήνιο Athens Experience Car Services!