Αναστασία Καίσαρη: Η ταλαντούχα σχεδιάστρια κοσμημάτων μιλά στο InStyle για όσους την εμπνέουν και για τα ανεκτίμητα μαθήματα ζωής από την οικογένεια της

Η σχεδιάστρια Κοσμημάτων Αναστασία Καίσαρη δεν ανήκει στην κατηγορία των νέων ανθρώπων που επαναπαύονται λόγω της διάδοχης κατάστασης, αλλά ως ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα φροντίζει να καλλιεργεί την πολυετή γνώση της οικογένειάς της στον χώρο των κοσμημάτων, εξελίσσοντάς τη με καινοτόμες ιδέες.

Ειρήνη Ζουρνατζή: Αν και έχεις μεγαλώσει μέσα στον χώρο του κοσμήματος, τα πρώτα σου βήματα έγιναν στον κόσμο της Αρχιτεκτονικής. Πώς ο ένας χώρος μπορεί να βοηθήσει τον άλλον και τι κοινά στοιχεία βρίσκεις;

Αναστασία Καίσαρη: Από μικρή λάτρευα την Αρχιτεκτονική, τα όμορφα κτίρια με χαρακτήρα, τις περίεργες γραφικές πόλεις. Επίσης, από μικρή με θυμάμαι να θέλω να δημιουργώ, να έχω κάτι μέσα μου που να με κάνει όλη την ώρα να ζωγραφίζω, να σχεδιάζω, να φτιάχνω ή, τουλάχιστον, να ονειρεύομαι κάποιο καινούριο design. Ο συνδυασμός αυτός με έκανε να σπουδάσω Αρχιτεκτονική. Η Αρχιτεκτονική μου έδωσε εφόδια, όπως το πώς να φιλτράρω τη δημιουργικότητά μου, πώς να βάζω μια τάξη στο μυαλό μου, όταν τρέχει σε πολύ παράλογες πλευρές. Αυτές τις αρετές που πήρα από την ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά συνάμα κερδοφόρα σχολή της Αρχιτεκτονικής τις χρησιμοποιώ καθημερινά στη ζωή μου μέσα στο κόσμημα.

Ε.Ζ.: Ποια είναι η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία και τον σχεδιασμό κοσμημάτων;

Α.Κ.: Ακούγεται αστείο, αλλά νιώθω πως έχω πολύ «εύκολη» την έμπνευση. Αυτό που θέλω να πω είναι πως βλέπω κάποιου είδους ομορφιά σε πολλά πράγματα κι έτσι με πολύ απλές διαδικασίες βρίσκομαι μπροστά σε μια κόλλα χαρτί με τους μαρκαδόρους μου ή με ένα κομμάτι πλαστελίνη στα χέρια. Το θέμα είναι η αυτοκριτική που πρέπει να κάνω και να δω τι θα εξελίξω και τι όχι, γιατί –όπως καταλαβαίνεις– δεν είναι όλες μου οι ιδέες καλές. Αλλά επειδή νιώθω ότι δεν σου έχω απαντήσει σε αυτό που θέλεις ακριβώς, να σου πω ότι εμπνέομαι από την τρυφερή αυστηρότητα του πατέρα μου, από τη συναρπαστική πολύπλοκη απλότητα της μητέρας μου, από την τετράγωνη λογική του αδελφού μου και από το μοναδικό τολμηρό στιλ της αδελφής μου και γενικότερα απ’ όλους τους χαρακτήρες τους οποίους συναναστρέφομαι. Εμπνέομαι από τους ανθρώπους!

Ε.Ζ.: Ποια είναι τα μαθήματα που έχεις πάρει από την οικογένειά σου σχετικά με τον μαγικό κόσμο των κοσμημάτων τα οποία θέλεις κι εσύ με τη σειρά σου να μεταδώσεις στη νέα γενιά;

Α.Κ.: Μμμ… Πολλά και πολύτιμα. Σε πρώτη φάση ότι πρέπει σε όλα τα πράγματα να βάζει κανείς αγάπη και προσοχή στη λεπτομέρεια, από τα πιο μεγάλα έως τα πιο μικρά. Έπειτα έχω μάθει ότι πρέπει πριν από όλα να ακούω τον πελάτη και τις ανάγκες του. Αν έχει ανάγκη από τη γνώμη μου και την πολυλογία μου, να του τη δώσω, αν όχι, να ακούω περισσότερο απ’ ό,τι μιλάω. Αυτά είναι τα βασικά, παρ’ όλα αυτά παίρνω μαθήματα καθημερινά και όλα ανεκτίμητης αξίας.

Ε.Ζ.: Ποια τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Α.Κ.: Έχω πολλά όνειρα και πολλά σχέδια στο μυαλό μου, αλλά –όπως είπα και πριν– θέλουν κάποιο φιλτράρισμα, μια και όταν είναι συγκεκριμένα γίνονται πιο αληθινά, πιο πραγματοποιήσιμα, απτά. Σίγουρα μέσα σε αυτά είναι να συνεχίσω να δημιουργώ και να συνεχίσω να μαθαίνω μέσα κι έξω από αυτή την υπέροχη δουλειά, με την οποία με έχουν γεμίσει οι γονείς μου.

Ε.Ζ.: Η παρουσία Ελλήνων δημιουργών και κοσμηματοπωλών στο εξωτερικό παρατηρούμε πως δεν είναι τόσο δυναμική. Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει και, αν ναι, πώς;

Α.Κ.: Εννοείται θα μπορούσε! Το πώς δεν ξέρω ακριβώς να σου το πω, το προσπαθώ κι εγώ η ίδια τώρα. Εγώ έχω αρχίσει με την παραγωγή μου στην Ελλάδα, μια και έχω έρωτα με τη χώρα μας, κι αυτό –κατά κάποιον τρόπο– με βοηθάει στο να γίνομαι λίγο αλλιώτικη για τους ανθρώπους στο εξωτερικό.

Ε.Ζ.: Το κόσμημα έχει τάσεις και επιρροές; Εσύ τι προτείνεις να φορέσει η Ελληνίδα τον φετινό χειμώνα;

Α.Κ.: Το κόσμημα, όπως ό,τι έχει να κάνει με τη μόδα, φυσικά κι έχει τάσεις και επιρροές. Τελευταία βρίσκω ότι η μόδα, εννοώντας τα ρούχα, επηρεάζει πιο πολύ από ό,τι θα έπρεπε το κόσμημα. Προτείνω στην Ελληνίδα να είναι τολμηρή, να φοράει «statement κομμάτια», να μη φοβάται το χρώμα και να έχει άποψη. Η καθεμία μας έχει το δικό της στιλ και τα δικά της χαρακτηριστικά και πρέπει πάντα αυτό να το λαμβάνει υπόψη της. Η μόδα δεν είναι πάντα για όλους, το στιλ όμως είναι για πάντα.

Από την Ειρήνη Ζουρνατζή