Αυτά τα 5 νησιά είναι ιδανικά για το Πάσχα

instagram @spiros_katehis

Τα ελληνικά νησιά με τις σμαραγδένιες παραλίες και τα γραφικά σοκάκια αποτελούν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς. Τι πιο όμορφο, λοιπόν, να περάσετε το Πάσχα σε ένα ελληνικό νησί γνωρίζοντας τα έθιμα και τις πασχαλινές παραδόσεις του τόπου. Ετοιμάστε τις βαλίτσες και ταξιδέψτε σε ένα από τα πέντε ελληνικά νησιά που φημίζονται για τα πασχαλινά έθιμα τους:  

1.Κέρκυρα 

Η Κέρκυρα αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για τον Πάσχα λόγω των ξεχωριστών πασχαλινών εθίμων του νησιού. Η “Λαμπρή” όπως αποκαλούν το Πάσχα οι Κερκυραίοι γιορτάζεται με έναν διαφορετικό τρόπο από τα άλλα νησιά. Το Μεγάλο Σάββατο, για το οποίο ανυπομονούν μικροί και μεγάλοι, πραγματοποιείται το έθιμο των “Μποτήδων” που κρατά εδώ και αιώνες. Εκείνη την ημέρα οι κάτοικοι πετάνε από τα μπαλκόνια των σπιτιών πήλινα δοχεία γεμάτα νερό,ενώ παράλληλα ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας. Ακολουθεί το έθιμο του “Μαστέλο” που σημαίνει βαρέλι. Στην μέση του πεζοδρομίου της οδού Νικηφόρου Θεοτόκη και Φιλαρμονικής, οι αχθοφόροι του νησιού τοποθετούν ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι γεμάτο με νερό. Οι περαστικοί ρίχνουν στο βαρέλι νομίσματα και κάνουν ευχές. Λίγα λεπτά πριν την Ανάσταση οι αχθοφόροι επιλέγουν τυχαία κάποιον να ρίξουν στο βαρέλι, ο οποίος παίρνει όλα τα νομίσματα που βρίσκονται στο βαρέλι. 

2.Χίος 

View this post on Instagram

Σε λιγότερο από 5 ημέρες θα απολαύσουμε για άλλη μια φορά το μοναδικό έθιμο της Ανάστασης του Ιησού που είναι τόσο υπερπαραγωγή!!Όλοι στο Βροντάδο το Σάββατο!Να πιάσετε καλές θέσεις στο Αιπος για περισσοτερη θέα ?? #ανασταση#ρουκετοπολεμος#rocketwaratchios#chios_traveller#chios_island#chios#greece??#instachios#instagreece#instapost#post#photooftheday#potd#greeklife#christianisme#vrontados#sonycamera#samsungcamera#lifo#visitgreece#visitchios#photoshooting#greece_travel#greektradition#greektravellers#greekphotographers#sakizadasi#χιος

A post shared by Το νησί της Μαστιχας (@chios_traveller) on

Και ποιος δεν γνωρίζει τον εντυπωσιακό ρουκετοπόλεμο που κάθε Πάσχα λαμβάνει χώρα στο νησί της Χίου, προσελκύοντας πλήθος κόσμου τόσο από την Ελλαδα όσο και το εξωτερικό; Ο ρουκετοπόλεμος  είναι ένα έθιμο που κρατάει πολλά χρόνια από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι νεαροί συλλέγουν τον εξοπλισμό μήνες πριν για την Ανάσταση. Το Μεγάλο Σάββατο δύο ομάδες χωρίζονται και καταλαμβάνουν η μία την εκκλησία του Αγίου Μάρκου και η άλλη την Παναγία Ερειθιανή. Με το πρώτο “Χριστός Ανεστη” οι δυο ομάδες ξεκινάνε τον ρουκετοπόλεμο με το νησί να φωτίζεται από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα. 

3.Φολέγανδρος 

Οι κάτοικοι της Φολεγάνδρου υποδέχονται το Πάσχα με ανοιχτές αγκάλες. Τις πέντε μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και την περιφορά του Επιταφίου, οι Φολεγανδρινοί αφήνουν τα σπίτια τους ανοιχτά υποδεχόμενοι ντόπιους και επισκέπτες. Την Μεγάλη Παρασκευή γίνεται  η περιφορά του Επιταφίου σε κάθε σπίτι με τους ντόπιους να  προσφέρουν ρακή και μελόπιτα.Την Κυριακή του Πάσχα η εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται από το μοναστήρι στα σπίτια της Άνω Μεράς, με τους νέους να καλωσορίζουν την Μεγαλόχαρη μέσα από ένα πλήθος βεγγαλικών. Στο τέλος, η εικόνα της Παναγίας θα καταλήξει στο Καραβοστάσι για να ευλογήσει τους ψαράδες και τα καΐκια τους και αν είναι  “θεού θέλοντος” η εικόνα θα φτάσει μέχρι και την Πούντα. 

4.Μύκονος

View this post on Instagram

Mornings are always better in Mykonos? ? @chif_9 . . . #mykonosdowntown #mykonoswindmills #bestoftheday #mykonosguide

A post shared by Mykonos Guide (@mykonosguide) on

Το “νησί των ανέμων” δεν γίνεται να λείπει από αυτή την λίστα. Η Μύκονος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά με πολλούς σταρ να το επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές και όχι μόνο.Την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή οι κάτοικοι ψήνουν ψωμάκια σε σχήμα Σταυρού και το κόβουν με το χέρι, καθώς λόγω της ημέρας δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι. Την Κυριακή του Πάσχα το νησί οι επισκέπτες μπορούν να δουν στη Μητρόπολη της Χώρας το καθιερωμένο κάψιμο του Ιούδα

5.Άγιος Νικόλαος,Κρήτη 

Το Πάσχα πόλλοι επισκέπτες ταξιδεύουν από όλη την Ελλάδα στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης για να απολαύσουν το ξεχωριστό έθιμο του κάψιμου του Ιούδα. Την ημέρα της Ανάστασης το ομοίωμα του Ιούδα τοποθετείται σε μια σχεδία στην μέση της λίμνης Βουλισμένη.Η καύση του Ιούδα γίνεται με έναν εντυπωσιακό τρόπο: μια φλεγόμενη,αιωρούμενη μπάλα κατεβαίνει από βράχια που περιβάλουν την λίμνη και κατευθύνεται στο ομοίωμα και καύση του ολοκληρώνεται με πλήθος πυροτεχνημάτων. 

 Ακολουθήστε το Instyle στο Instagram