8 γνωστοί personal trainers με μεγάλη πορεία στον αθλητισμό μοιράζονται μαζί σου τις διαδρομές της επιτυχίας τους

Ο Ηλίας Γκότσης είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με το personal training, τη διορθωτική και θεραπευτική άσκηση και το TRX. Σήμερα, έχει τον δικό του χώρο μαζί με τον αδελφό του στο Νέο Ψυχικό, το Need for Fitness.

«Κομμάτι της προπονητικής είναι να εμπνεύσεις τον αθλητή». Σίγουρα ο ελεύθερος χρόνος σου είναι περιορισμένος. Αν υπάρχει, ωστόσο, θέληση κι οργάνωση, μπορείς να ακολουθείς το πρόγραμμά σου. «Κομμάτι της προπονητικής είναι να εμπνεύσεις τον αθλητή, να του περάσεις τη φιλοσοφία του να θέτει συνέχεια νέους στόχους και να προσπαθεί με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά να τους πετύχει. Με αφετηρία αυτό, ένας προπονητής πρέπει να αναγνωρίζει τις ανάγκες και τους στόχους κάθε αθλητή και μέσα από έναν σωστό προγραμματισμό, να τον κατευθύνει ώστε να τους υλοποιήσει» υποστηρίζει ο Ηλίας. Ο ίδιος ακολουθεί ένα σταθερό πρόγραμμα. Το πρωί του αρέσει να γυμνάζεται, ενώ τρώει ένα πολύ καλό πρωινό, πλούσιο σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακα, για να έχει ενέργεια στην προπόνησή του. Μετά την προπόνηση, επιλέγει κάποιο smoothie (μέλι, γάλα, γιαούρτι, αμύγδαλα, μπανάνα και κανέλα). Προσπαθεί να τρώει κάθε 2-3 ώρες, έστω ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών. Τα κυρίως γεύματά του αποτελούνται από κοτόπουλο με ρύζι, πατάτα βραστή ή λαχανικά, ενώ φροντίζει μέσα στην εβδομάδα να συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του ψάρι και όσπρια.

Ο Γιώργος Ξηρός είναι ιδρυτής και γενικός διευθυντής του εκπαιδευτικού οργανισμού fitness Studio One, δημιουργός της σειράς ομαδικών προγραμμάτων & personal training «The Concept Group Fitness Brands» και ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου The Concept Terminal. Έχει δημιουργήσει τα προγράμματα άσκησης εξ αποστάσεως με την επωνυμία «Like A Pro» κι είναι βασικός εισηγητής σε μεγάλα συνέδρια σε Ελλάδα και Ευρώπη από το 2000 με αντικείμενο το group fitness training. Παράλληλα, είναι επίσημος πρεσβευτής-αθλητής των εταιρειών Bodytalk, Polar και Saucony.

«Η συστηματική άθληση είναι θέμα ενημέρωσης, απόφασης, δέσμευσης, θέλησης και βιωμάτων». Η αγάπη του για τον αθλητισμό και την άσκηση τον παρακίνησε να εκπαιδευτεί στο fitness. Αφιερώθηκε σε αυτό σχεδόν ολοκληρωτικά, προσπαθώντας να δημιουργήσει καινούρια πρωτόκολλα διδασκαλίας, για νέους trainers σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κάθε μέρα, όταν ξυπνάει, νιώθει ότι πρέπει να γίνει πιο χρήσιμος για τους συνανθρώπους του, να εμπνεύσει τα νέα παιδιά να κάνουν την άθληση τρόπο ζωής. «Τα Ελληνόπουλα δεν μπολιάζονται ούτε από τους δασκάλους ούτε από τους γονείς με την ιδέα ότι η σωματική άσκηση, η κίνηση γενικότερα, είναι βασική προϋπόθεση για ευεξία, υγεία, ποιότητα ζωής. Από την άλλη, το κράτος δεν επενδύει όσο πρέπει στον τομέα της πρόληψης μέσω της διά βίου, συστηματικής άθλησης. Παρ’ όλα αυτά, η ιδιωτική πρωτοβουλία, το άνοιγμα εκατοντάδων νέων χώρων άθλησης, η διαρκής προώθηση της προσωπικής προπόνησης μέσω των κοινωνικών δικτύων έχουν φέρει τον κόσμο πιο κοντά στη γυμναστική. Έχουν δημιουργήσει συνθήκες lifestyle μέσω του fitness κι αυτό είναι καλό για όλους».

O Αντώνης Νισκόπουλος ασχολείται από τα 18 του χρόνια με τις πολεμικές τέχνες. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως μηχανολόγος μηχανικός στο ΕΜΠ, τον κέρδισε η αγάπη και το πάθος του για τη γυμναστική. Έχει πιστοποίηση ως advanced personal trainer, δίπλωμα διατροφολογίας «Precision Nutrition», πτυχίο σωματικής διάπλασης «IFBB», πιστοποίηση εκπαιδευτή «Kettlebell SFG», πιστοποίηση προπονητή body transformation στο εξωτερικό και πιστοποίηση «Functional Movement Screen». «Για να υπάρξει αλλαγή, χρειάζεται ένα πρόγραμμα διατροφής και εκγύμνασης σύμφωνα με τα κιλά και το σώμα που θα ήθελες να έχεις».

Ξεκίνησε δοκιμαστικά κάνοντας personal training σε φίλους, αλλά σύντομα κατάλαβε ότι θέλει να ασχοληθεί με την εσωτερική και εξωτερική «μεταμόρφωση» του αθλούμενου. Μέσα από τη συστηματική δουλειά, αντιλήφθηκε ότι οι περισσότεροι δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, επειδή δεν έχουν υπομονή κι επιμονή. «Το ανθρώπινο σώμα για λόγους επιβίωσης έχει σχεδιαστεί να παραμένει ίδιο (ομοιόσταση) υπό διαφορετικές συνθήκες. Για να υπάρξει αλλαγή, χρειάζεται ένα πρόγραμμα διατροφής κι εκγύμνασης σύμφωνα με τα κιλά και το σώμα που θα ήθελες να έχεις. Τον πρώτο καιρό απαιτείται χρόνος, γιατί το σώμα θα αντιδράσει, ώστε να προσπαθήσει να διατηρήσει τα κιλά που έχει. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και συνέπεια στη συστηματική προπόνηση και τη διατροφή. Δυστυχώς, αρκετοί αθλούμενοι απογοητεύονται πολύ γρήγορα και τα παρατάνε, γιατί επιδιώκουν γρήγορα αποτελέσματα κι όχι μια οριστική αλλαγή στον τρόπο που γυμνάζονται και τρέφονται, καθώς και στο lifestyle τους» αναφέρει ο Αντώνης Νισκόπουλος. Ο ίδιος προπονείται καθημερινά με ασκήσεις όπως μονόζυγο, βυθίσεις, άρσεις θανάτου, καθίσματα, kettlebell snatch και πιέσεις ώμων με kettlebell. Η διατροφή του αποτελείται από 5-6 γεύματα την ημέρα. Κάθε γεύμα περιλαμβάνει λαχανικά, μια παλάμη πρωτεΐνη –κυρίως– αυγά, κρέας, ψάρι και γιαούρτι, λίγα υγιεινά λιπαρά από αμύγδαλα, ελαιόλαδο, αβοκάντο και μία με δύο κούπες υδατάνθρακα από βρόμη, όσπρια, φρούτα και πατάτα. Δεν παραλείπει καθημερινά να λαμβάνει fish oil και βιταμίνη D, τα οποία τον βοηθούν στην απαιτητική του προπόνηση.

Η Ιωάννα Λαουμτζή είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, με διπλή ειδίκευση στο αθλητικό management και το θαλάσσιο σκι. Η πείρα της σε μεγάλα fitness studios, health clubs και μετεκπαιδεύσεις σε νέες φόρμες training –ειδικότερα στους τομείς της φυσιολογίας και της ψυχολογίας σε συνδυασμό με την άσκηση– την οδήγησαν το 2017 στην ίδρυση του δικού της χώρου, του IL Exclusive Fitness.

«Η απλή γυμναστική με σωστή τεχνική έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα». Κάθε ανάγκη και στόχος μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την ανάλογη προσπάθεια και τη σωστή καθοδήγηση. «Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι σημαντικό ο καθένας να νιώθει ξεχωριστός. Το πλάνο πρέπει να είναι διαμορφωμένο αποκλειστικά με βάση τις προσωπικές ανάγκες, τους πιθανούς τραυματισμούς, αλλά και τη δομή της καθημερινότητας κάθε ασκούμενου. Επιμένω στο back to basics. Η απλή γυμναστική με σωστή τεχνική έχει τα καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα» δηλώνει η Ιωάννα. Η σχέση ενός personal trainer με τους αθλούμενούς του είναι μια σχέση εμπιστοσύνης, που χτίζεται καθημερινά – εντός κι εκτός της προπόνησης– και αυτό αποτελεί τη βάση για την επίτευξη του στόχου. «Εξάλλου, η επιτυχία δεν είναι θέμα τύχης, αλλά επιλογής. Το μυστικό για να μπορέσεις να μείνεις προσηλωμένος στον στόχο σου έγκειται στο να βρεις το βασικό κίνητρο, να οργανώσεις σωστά τον χρόνο σου, έχοντας θέσει εξαρχής τις προτεραιότητές σου, και να θυμάσαι ότι το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου. Μην αισθάνεσαι ενοχές εάν μια μέρα δεν έβγαλες ολόκληρη την προπόνηση ή αν είχες λίγο ελεύθερο χρόνο και πήγες μόνο για ένα σύντομο περπάτημα ή τρέξιμο» συμπληρώνει.

Η Μάντη Περσάκη είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με εξειδίκευση στην κολύμβηση και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με έρευνα στον τομέα του Pilates & Aqua Pilates. Η ίδια μάλιστα δίδαξε έναν χρόνο pilates στα ΤΕΦΑΑ, ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιεί το διδακτορικό της στην Ιατρική με θέμα «Η επίδραση προγράμματος pilates στις καρδιοαναπνευστικές λειτουργίες, την αερόβια ικανότητα και την αναερόβια ισχύ σε γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση». Παράλληλα, είναι ιδιοκτήτρια τεσσάρων γυμναστηρίων με την ονομασία Pilates by Mandy (με 2.000 ενεργά μέλη).

«Πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας». Υπήρξε κολυμβήτρια, ξεκίνησε τον αθλητισμό στα 2,5 έτη της και θήτευσε ως αθλήτρια της Βουλιαγμένης στην τεχνική κολύμβηση μέχρι τα 19 της χρόνια. «Μόλις μπήκα στο πανεπιστήμιο ασχολήθηκα με το pilates εκτενέστερα, εστιάζοντας κάθε χρόνο στους χώρους από τους οποίους προέρχεται ως μορφή άσκησης. Συνεχίζω να ασχολούμαι με το pilates, γιατί είναι μια μορφή άσκησης που έχει μόνο οφέλη για τον οργανισμό και καθόλου αντενδείξεις, αν γίνεται σωστά κι εξατομικευμένα. Η πορεία μου σε αυτό τον χώρο μού έδειξε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για να ακολουθήσει κανείς το πρόγραμμά του. Πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας, στην υγεία μας, στην καλή σωματική και ψυχική κατάσταση και να μην ξεχνάμε πως οι προσπάθειες πάντα ανταμείβονται. Ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας είναι η έλλειψη θέλησης. Πρέπει να το θέλεις και να μη σταματάς μέχρι να πετύχεις! Το δικό μου μυστικό είναι η τεράστια αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω, όπως φυσικά και η ομάδα των ανθρώπων που με περιβάλλει».

O Φώτης Γκοτσουλιάς είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών, με ειδικότητα στην προπόνηση με αντιστάσεις (προπόνηση με βάρη, λάστιχα, ιμάντες, βάρος σώματος) και στις αίθουσες (aerobic, dance aerobic, tabata). Αυτήν την περίοδο, ασχολείται με το personal training σε ένα στούντιο pilates στη Γλυφάδα.

«Η άσκηση με βοηθάει να βελτιώνομαι σωματικά και ψυχολογικά». Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ασχολείται με τον αθλητισμό. Κάνοντας γυμναστική, ξεχνάει ό,τι πρόβλημα έχει. Είναι σαν μια μορφή εκτόνωσης και ψυχοθεραπείας. Τονίζει στους αθλούμενους που αναλαμβάνει πως «όλα είναι στο μυαλό». Μπορείς να κάνεις τα πάντα, αρκεί να το πιστέψεις βαθιά μέσα σου. Το σώμα σου είναι το «σπίτι» σου και πρέπει να το αγαπάς και να το προσέχεις. Ο trainer ενθαρρύνει συνέχεια τον ασκούμενο, του δίνει κίνητρο για να συνεχίσει και δημιουργεί κλίμα σεβασμού. Kάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και χρειάζεται τον ανάλογο χειρισμό, έτσι ώστε ο στόχος να φαίνεται εφικτός κι όχι ψυχοφθόρος. Ο Φώτης ασκείται καθημερινά κι η αγαπημένη του άσκηση είναι η προπόνηση με αντιστάσεις. Ολοκληρώνει πάντα το πρόγραμμά του με αερόβια άσκηση, όπως 45 λεπτά γρήγορο περπάτημα. Δεν παραλείπει τις διατάσεις, για να αποφορτίζει και να ξεκουράζει τους μυς. Δίνει μεγάλη σημασία στο πρωινό του, που απαρτίζεται από πρωτεΐνη και υδατάνθρακα. Για παράδειγμα, προτιμά αυγό, βρόμη κι ένα ποτήρι χυμό, έτσι ώστε να παίρνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και να ξεκινάει σωστά τη μέρα του. Τα κυρίως γεύματά του έχουν κοτόπουλο ή ψάρι, μαζί με σαλάτα ή ρύζι. Το βράδυ προσπαθεί να τρώει τρεις ώρες πριν κοιμηθεί κάτι ελαφρύ, όπως ένα ρόφημα πρωτεΐνης ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Ο Στάθης Γραμματίκας είναι απόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας με ειδικότητα στην κολύμβηση και στον στίβο, ενώ έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην προπονητική και στο αθλητικό management. Επίσης, είναι πιστοποιημένος instructor στα TRX, Bosu, Cross Training, Spinning, Kettlebells. Επί 20 χρόνια συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα fitness clubs της Αθήνας. Είναι ιδιοκτήτης της Eudemonia Solutions (corporate wellness & fitness programs), της παιδικής ακαδημίας στίβου Tigersrun και του Le Physique Boutique Fitness Studio.

«Ο στόχος του κάθε αθλούμενου γίνεται στόχος μου». Με τον αθλητισμό να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, η ακαδημαϊκή και επαγγελματική του ενασχόληση με τον συγκεκριμένο χώρο αποτέλεσε σκοπό ζωής και μονόδρομο. Ο αθλητισμός τον βοήθησε να αποκτήσει καλύτερη φυσική κατάσταση, αυξημένη σωματική και πνευματική ενέργεια. Βελτίωσε την παραγωγικότητά του, αύξησε τα επίπεδα συγκέντρωσης κι ετοιμότητάς του και συνέβαλε στο να αναλάβει σημαντικά πρότζεκτ. Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής του απαιτούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με επαρκή ενυδάτωση και καθημερινή άσκηση, ώστε να αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του. Οι διατροφικές του συνήθειες: Πρωινό: Δημητριακά με γάλα. Δεκατιανό: Μπανάνα. Μεσημεριανό: Πρωτεΐνη με λίγους υδατάνθρακες. Απογευματινό: 1 χούφτα ξηρούς καρπούς. Βραδινό: Πρωτεΐνη με σαλάτα. Πριν από τον ύπνο: Detox smoothie. «Το πιο σημαντικό για μένα είναι το feedback. Ο στόχος του κάθε αθλούμενου γίνεται στόχος μου. Η πολυετής εμπειρία μου και η γνώση μου με βοηθούν να καταλάβω άμεσα το προπονητικό μοντέλο που ταιριάζει σε κάθε ασκούμενο, για να μη χάνει το ενδιαφέρον του. Η αποτελεσματική προπόνηση είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία, όχι μια δεδομένη συνταγή. Ο αθλούμενος είναι πάντα στο επίκεντρο» λέει ο ίδιος.

Ο Γιάννης Στίνης είναι γυμναστής τελειόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών με μεταπτυχιακές, ερευνητικές εργασίες στην αθλητική ψυχολογία. Ως πρώην πρωταθλητής κολύμβησης σε πανευρωπαϊκό φΩΤΗΣ ΓΚΟΤΣΟΥΛΙΑΣ ΣΤΑθΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΙΝΗΣ 58 InStyle ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019 FITNESS ΜΑΝΤΗ ΠΕΡΣΑΚΗ επίπεδο, προσανατολίζεται στο wellness αλλά και στον αθλητισμό αυξημένων απαιτήσεων. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στον επιχειρηματικό τομέα έχοντας αντιπροσωπείες με καινοτόμα προϊόντα εκγύμνασης. Παράλληλα, είναι brand ambassador σε δύο μεγάλες εταιρείες: Nike και Matcha Ninja. Αυτό τον καιρό δημιουργεί έναν ιδιαίτερο χώρο, όπου θα φιλοξενεί διάφορες καινοτομίες του fitness.

«Ο αθλητισμός με έμαθε να ευχαριστιέμαι τη διαδικασία της προσπάθειας του κάθε στόχου». Από 5 χρόονων ασχολείται με την κολύμβηση και μεγαλώνοντας ήξερε πως προσανατολίζεται στο fitness. Ξεκίνησε βοηθώντας άτομα με ειδικές ανάγκες και στη συνέχεια ασχολήθηκε με αθλητές σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Ξεχωρίζει μιας κι ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις του fitness κι έχει γρήγορη αντίληψη για τις ανάγκες του κάθε ασκούμενου που τον εμπιστεύεται. «Προσωπικά, ο πρώτος μου στόχος είναι να εκπαιδεύσω νοητικά και ψυχολογικά το άτομο που με εμπιστεύεται, να χτίσω μία όμορφη κι ουσιαστική ανθρώπινη σχέση, ώστε να γίνει πιο εύκολο το έργο μου στο κινησιολογικό κομμάτι. Ο πρωταθλητισμός από νεαρή ηλικία μού έμαθε να είμαι πολύ πειθαρχημένος, να έχω υπομονή και να κυνηγάω βραχυπρόθεσμους στόχους, ώστε να φτάνω τους μακροπρόθεσμους με επιτυχία. Με έμαθε, επίσης, να ευχαριστιέμαι τη διαδικασία της προσπάθειας κι όχι να προσανατολίζομαι μόνο στο αποτέλεσμα. Όλα αυτά σε προσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο».