10 βασικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζουμε στο σπίτι μας (και θα μας προστατέψουν από τους ιούς)

Το να κρατάμε καθαρό το σπίτι μας δεν έχει να κάνει απλά με το τι θα σκεφτεί κάποιος για εμάς («είναι νοικοκύρης», «δεν είναι νοικοκύρης») ή με τον χαρακτήρα μας (μας αρέσουν ή δεν μας αρέσουν οι δουλειές του σπιτιού), αλλά με την υγεία μας. Ένα καθαρό σπίτι σημαίνει ότι μικρόβια και ιοί δεν θα μπορέσουν να το διαπεράσουν και άρα οι πιθανότητες να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, ελαχιστοποιούνται.

Ιδίως, αυτή την ιδιαίτερη περίοδο όπου ο πλανήτης δοκιμάζεται από την πανδημία του κορονοϊού, θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί με την τήρηση των κανόνων υγιεινής στο σπίτι.

Οι 10 πιο βασικοί που πρέπει να εφαρμόζουμε:

1- Συχνή ανακύκλωση του αέρα

Φροντίζουμε να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι μας, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

2- Τακτική αλλαγή σεντονιών

Αλλάζουμε κάθε εβδομάδα τα σεντόνια μας, διαφορετικά τα δερματικά κύτταρα που αφήνουμε, σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, το σάλιο κι άλλα σωματικά εκκρίματα, επιτρέπουν να αναπτυχθούν ακάρεα και βακτήρια.

3- Τακτική αλλαγή πετσετών

Αλλάζουμε τακτικά τις πετσέτες που χρησιμοποιούμε για να σκουπίζουμε το πρόσωπο, τα χέρια και το σώμα μας, καθώς γίνονται φορείς βακτηρίων και μικροβίων που εναποτίθενται στη επιφάνειά τους από την επαφή με το σώμα μας. Όσο δε πιο υγρή μένει μια πετσέτα, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται μικρόβια. Ιδανικά, πλένετε τις πετσέτες σας αφού τις έχετε χρησιμοποιήσει τρεις φορές.

4- Βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν μπούμε σπίτι

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε διεξοδικά το γιατί. Οι σόλες τους είναι φορείς μικροβίων, που αν πατήσουμε μ’ αυτές μέσα στο σπίτι έχουμε μεταφέρει όλα τα μικρόβια από τον δρόμο!

5- Καθαρίζουμε τακτικά το μπάνιο μας

Είναι το δωμάτιο του σπιτιού που χρησιμοποιούμε συνέχεια και εκείνο που συγκεντρώνει πολλά βακτήρια και μούχλα- κυρίως εξαιτίας της υγρασίας που αναπτύσσεται σ’ αυτό. Το μπάνιο- και κυρίως, η λεκάνη – θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται τακτικά, ενώ φροντίζετε να αερίζετε καλά τον χώρο, και να τον αφήνετε να στεγνώνει ιδίως αφού έχετε κάνει μπάνιο.

6-Καθαρίζουμε καλά την κουζίνα, ιδίως μετά το μαγείρεμα

Διαφορετικά, αν μείνουν υπολείμματα τροφών, είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν βλαβερά βακτήρια. Ακουμπώντας, λοιπόν, πάνω σε μία επιφάνεια της κουζίνας που δεν έχετε καθαρίσει καλά, νέα τρόφιμα, βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

7-Ξεσκονίζουμε συχνά

Η σκόνη δεν επιβαρύνει μόνο τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, μέσα της συγκεντρώνει χημικούς ρύπους, βακτήρια, μικροοργανισμούς που μεταφέρονται σε όλη την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Κάντε ένα καλό ξεσκόνισμα κάθε εβδομάδα και γενική μία φορά τον μήνα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα