10 γυναίκες συγγραφείς που αξίζει να διαβάσετε

Μπορεί το Handmaid’s Tale να ανέβασε στα ύψη τη δημοφιλία της Margaret Atwood, αλλά ήταν και παραμένει μια συγγραφέας γνωστή με βιβλία που γίνονταν ανάρπαστα ούτως ή άλλως. Το ίδιο ισχύει και για την Elena Ferrante που με την Τετραλογία της Νάπολης κατέκτησε τον δυτικό κόσμο.

Γενικώς εδώ στην Ελλάδα είναι αρκετές οι γυναίκες συγγραφείς που το κοινό έχει τιμήσει, όπως η Marguerite Duras ή η Yourcenar . Κι αφού γι΄αυτές έχουν αποδοθεί οι τιμές, είναι η στιγμή για να αναδειχθούν και κάποιες άλλες. Κάποιες που έχουν από χρόνια βρεθεί με τα βιβλία τους στην ελληνική αγορά και προσφέρουν αφηγήσεις σκαιές, αφηγήσεις που άπτονται μιας οδυνηρής πραγματικότητας ή ενός φαντασιακού σεναρίου.

Ακόμα και στη φαντασία βέβαια, η πραγματικότητα εισβάλλει χωρίς να ρωτήσει.

Lyudmila Ulitskaya – Το Πράσινο Αντίσκηνο

Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία τριών φίλων που γνωρίζονται στη Μόσχα της δεκαετίας του 1950 και ενσαρκώνουν τον ηρωισμό, τον παραλογισμό, τον συμβιβασμό αλλά και την ελπίδα μιας ολόκληρης εποχής. Οι τρεις πρωταγωνιστές –ένας ορφανός ποιητής, ένας ευαίσθητος πιανίστας και ένας ριψοκίνδυνος φωτογράφος– αγωνίζονται να ενηλικιωθούν σε μια χώρα που λογοκρίνει, διώκει και εξορίζει τα ινδάλματά τους. Το Πράσινο αντίσκηνο είναι πλούσιο σε έρωτες και δολοπλοκίες, αντιφρονούντες και κατασκόπους.

Η συγγραφέας περιγράφει γλαφυρά την καθημερινή ζωή στη Σοβιετική Ένωση μετά τον θάνατο του Στάλιν και, συγχρόνως, διερευνά τις ηθικές διαστάσεις που λαμβάνει η ατομική ακεραιότητα στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που ελέγχεται από την μυστική αστυνομία. Βυθίζοντας τους αναγνώστες σε μια τεράστια τοιχογραφία, στη σύγχρονη τραγωδία της Ρωσίας, η Lyudmila Ulitskaya επωφελείται από το απαράμιλλο αφηγηματικό της χάρισμα για να μας υπενθυμίσει τόσο το μεγαλείο των ανθρώπων που ωθούνται από το θάρρος, την αγάπη και τα ιδανικά, όσο και τις φρικαλεότητες που εκπορεύονται από τη δειλία, την προδοσία και την πολιτική βία. Ένα μεγαλειώδες έργο που ακολουθεί την παράδοση του Dostoyevsky, του Τολστόι και του Παστερνάκ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Peoplegreece.com