Πέντε προβλήματα ομορφιάς που προκαλεί το στρες και πώς θα τα λύσετε

Οι καθημερινοί παράγοντες άγχους, όπως η απαιτητική δουλειά, τα οικογενειακά προβλήματα και η έντονη προσωπική ζωή, απειλούν την ομαλή διατήρηση της καθημερινής σου περιποίησης, η οποία εξασφαλίζει μια υγιή και όμορφη εμφάνιση. Ο στόχος σου; Να συνειδητοποιήσεις τις αρνητικές επιδράσεις του στρες στο δέρμα σου και να τις αντιμετωπίσεις άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο όρος «άγχος» (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα άγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Δύο λέξεις που αποτυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια το συναίσθημα που προκαλεί ο εν λόγω όρος στους ανθρώπους, γεγονός που τον κατατάσσει φυσικά στην πρώτη θέση των «σύγχρονων ασθενειών» της εποχής μας. Το στρες, όπως γνωρίζεις, είναι υπεύθυνο τόσο για παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, τα αλλεργικά και αυτοάνοσα νοσήματα και η κατάθλιψη όσο και για τη ραγδαία εξέλιξη σοβαρών ασθενειών, που απειλούν την ανθρώπινη ζωή.

Αυτό που ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό είναι το μεγάλο μερίδιο ευθύνης που φέρει το έντονο και χρόνιο στρες στη γήρανση και τη φθορά του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών σου. Πιο συγκεκριμένα, το μυαλό, το σώμα και τα συναισθήματά σου παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική εμφάνιση και υφή του δέρματος, ενώ το στρες ενεργοποιεί μια αλληλουχία νευρολογικών μηχανισμών που προκαλούν δερματικές ευαισθησίες και αντιδράσεις, οι οποίες οδηγούν σε μια κουρασμένη και ταλαιπωρημένη όψη. Μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να «διώξεις» το στρες από τη ζωή σου, όμως αναγνωρίζοντας τα βασικότερα προβλήματα που δημιουργεί στην εξωτερική σου εμφάνιση και βρίσκοντας τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να τα αντιμετωπίσεις, θα είσαι σε θέση να τα εξαλείψεις το συντομότερο δυνατό.

ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΚΑΙ ΣΑΚΟΥΛΕΣ

Οι μαύροι κύκλοι και οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι η αντανάκλαση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής, με την έλλειψη ύπνου να πρωταγωνιστεί. Το άγχος δεν σου επιτρέπει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις έναν ήρεμο και γαλήνιο ύπνο, με αποτέλεσμα η ορμονική σου ισορροπία να διαταράσσεται. Κατά συνέπεια, τα μάτια βυθίζονται βαθιά στις υποδοχές τους, τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από την ιδιαίτερα λεπτή περιοχή αυτών γίνονται πιο εμφανή και η συλλογή υγρών μεγιστοποιείται.

Η ΛΥΣΗ

Ένας βαθύς, 8ωρος ύπνος είναι αδιαμφισβήτητα απαραίτητος για την εξάλειψη των μαύρων κύκλων και του πρηξίματος κάτω από τα μάτια. Όμως, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και πρωτεΐνη, θα βοηθήσει σημαντικά. Συνδυαστικά, η καθημερινή χρήση προϊόντων με βιταμίνη C, υαλουρονικό οξύ, έλαιο τριαντάφυλλου και πράσινο τσάι στη σύνθεσή τους θα χαρίσει φως και λάμψη στο κουρασμένο βλέμμα σου.

ΑΚΜΗ

Παρόλο που οι εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ρύποι και τα βακτήρια, επηρεάζουν την επιδερμίδα, φράζοντας τους πόρους και αυξάνοντας τη λιπαρότητα, το νευρικό σου σύστημα είναι εξίσου υπεύθυνο για την εμφάνιση της ακμής. Το στρες οδηγεί στην έκκριση νευροπεπτιδίων, τα οποία πυροδοτούν την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, ενθαρρύνοντας την εμφάνιση ακμής. Επίσης, το σώμα, θέλοντας να αντιδράσει σε μια στρεσογόνο κατάσταση, παράγει την κορτιζόλη. Πρόκειται για μια στεροειδή ορμόνη, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και διαστολή των πόρων της επιδερμίδας, οδηγώντας σε ερυθρότητα και εξάρσεις ακμής.

Η ΛΥΣΗ

Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία που προκάλεσε την ακμή, ο εντατικός καθαρισμός της επιδερμίδας δύο φορές την ημέρα με ένα ήπιο καθαριστικό υγρό –με ισορροπημένο ρΗ και χωρίς αλκοόλ– είναι απολύτως απαραίτητος. Λόγω των πολλών διαφορετικών ειδών ακμής, το ραντεβού στον δερματολόγο μοιάζει αναγκαίο. Παρ’ όλα αυτά, προϊόντα με συστατικά όπως το σαλικυλικό οξύ, το υπεροξείδιο του βενζολίου, η βιταμίνη Α και τα ρετινοειδή είναι αποτελεσματικά στην ήπια μορφή ακμής και συνήθως δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού.

ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Η ατοπική δερματίτιδα (ή ατοπικό έκζεμα, όπως συχνά αποκαλείται) προκαλεί ξηροδερμία με κόκκινα, ερεθισμένα εξανθήματα και πολύ έντονο κνησμό. Σε περιόδους έντονου στρες, το σύμπτωμα του κνησμού οδηγεί σε γρατζουνιές καιββαθιές πληγές στο δέρμα, συχνά επώδυνες, οι οποίες καταστρέφουν την πρώτη στιβάδα της επιδερμίδας και αφήνουν μια ξηρή και αντιαισθητική όψη. Ειδικά για άτομα επιρρεπή στα εκζέματα, το στρες αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της ανάπτυξής τους.

Η ΛΥΣΗ

Οι μαλακτικές κρέμες, οι λοσιόν και τα αφρόλουτρα που καταπολεμούν την ξηρότητα αλλά και το αίσθημα κνησμού είναι απαραίτητα και πρέπει να εφαρμόζονται καθημερινά, για να βελτιώσουν τόσο την όψη του δέρματος όσο και την ποιότητα της ζωής του ατόμου που υποφέρει από την υπερβολική φαγούρα. Αυτή η καθημερινή αγωγή αποτελεί την πρώτη ζώνη πρόληψης κατά των εξάρσεων και πρέπει να εφαρμόζεται πάντα υπό τις οδηγίες ενός δερματολόγου.

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Η απώλεια περίπου 100 τριχών την ημέρα θεωρείται φυσιολογική. Όμως, σε περιόδους έντονου στρες ακόμα και το 70% των μαλλιών μπορεί να εισέλθει πρόωρα στη φάση ανάπαυσης, που ονομάζεται τελογενές στάδιο. Ακριβώς τρεις μήνες μετά, τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν, προκαλώντας έντονη τριχόπτωση (τελογενής πτώση). Οι κυριότεροι τύποι τριχόπτωσης, που σχετίζονται με το στρες, είναι η διάχυτη αλωπεκία, η τριχοτιλλομανία και η γυροειδής αλωπεκία. Φυσικά, η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνιμη και τα μαλλιά αρχίζουν να φυτρώνουν ξανά εντός των επόμενων έξι μηνών.

Η ΛΥΣΗ

Τα σαμπουάν, οι μάσκες, οι λοσιόν, οι αμπούλες και τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής με ειδική σύνθεση που βοηθά στην αντιμετώπιση των παραγόντων οι οποίοι προκαλούν τη γυναικεία και την αντρική τριχόπτωση, είναι οι βασικοί σύμμαχοι στην αντιμετώπισή της, αφού δυναμώνουν τους θύλακες και τονώνουν άμεσα την τρίχα.

ΑΥΛΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ

Το στρες και ο έντονος τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσουν και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των νυχιών, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να δημιουργήσουν βαθιές οριζόντιες αυλακώσεις κατά μήκος τους. Οι λεγόμενες «γραμμές του Beau» σχετίζονται με διάφορες παθήσεις, όπως, για παράδειγμα, ο αρρύθμιστος διαβήτης, που επιδεινώνονται από το στρες.

Η ΛΥΣΗ

Ως αποτέλεσμα αυτών των αυλακώσεων, τα νύχια γίνονται αδύναμα, λεπτά και εύθραυστα. Η χρήση ενός ειδικού βερνικιού ενδυνάμωσης και αποκατάστασης της επιφάνειάς τους είναι απαραίτητη, αφού θα τα βελτιώσει και από αισθητικής πλευράς.