Ενώ το σώμα και οι διατροφικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικές, μια νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο και τις επιπτώσεις του στην υγεία της καρδιάς – ειδικά αν είστε 40 ετών και άνω.
Η μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και δημοσιεύτηκε στο Nature Aging διαπίστωσε ότι ο μεταβολισμός των λιπιδίων του ανθρώπινου σώματος ουσιαστικά μειώνεται όταν φτάσουμε στα 40. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τα άτομα 40 ετών και άνω να αφομοιώσουν το λίπος και να διασπάσουν τα τριγλυκερίδια, το πιο κοινό είδος λίπους στο σώμα. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, ειδικά εάν έχετε επίσης άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.
Τα καλά νέα; Η διακοπή μιας συγκεκριμένης τροφής από τη διατροφή σας μπορεί πραγματικά να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τους καρδιολόγους.
«Το κόκκινο κρέας, όπως η μπριζόλα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης και υψηλής χοληστερόλης», λέει στο Parade.com, ο Δρ. Cheng-Han Chen, MD. “Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στις μπριζόλες, έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα. Το νάτριο στο κόκκινο κρέας, ειδικά το αλάτι που χρησιμοποιείται για να καρυκεύουμε τις μπριζόλες, είναι γνωστό ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση.”
“Το κόκκινο κρέας γενικά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συσχετιστεί με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Υπάρχει επίσης υψηλή ποσότητα χοληστερόλης”, τόνισε ο Δρ Yu-Ming Ni, MD, καρδιολόγος και λιπιδολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute στην Καλιφόρνια.
Πόσο κόκκινο κρέας επιτρέπεται;
Η American Heart Association συνιστά όχι περισσότερα από 190 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα, αλλά ο Δρ. Cheng-Han Chen συμβουλεύει τους ασθενείς του, να καταναλώνουν μόλις 125 γραμμάρια κόκκινου κρέατος ανά μερίδα, με ανώτατο όριο τις τρεις μερίδες την εβδομάδα.
“Το φιλέτο από την μπριζόλα, έχει χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά από τα άλλα και αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας αν καταναλωθεί με μέτρο. Εάν καταναλώσετε κόκκινο κρέας, προτιμήστε βοοειδή που εκτρέφονται σε βοσκότοπους παρά αυτά που τρέφονται με καλαμπόκι, καθώς η αναλογία ωμέγα-6 λιπαρών προς ωμέγα-3 λιπαρά είναι πιο ευνοϊκή. Τα συγκεκριμένα λίπη συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική υγεία και την υγεία της πλάκας του σώματος” καταλήγει ο Δρ Yu-Ming Ni.