Search
Close this search box.
Το «υγιεινό» γάλα που υπονομεύει την απορρόφηση του ασβεστίου
Ένα ποτήρι γάλα
Credit: 123RF

Τα «γερά οστά» δεν είναι απλώς μια έκφραση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν δυνατό και υγιή άνθρωπο. Χρειάζεστε κυριολεκτικά γερά οστά για να κινείστε με μεγαλύτερη ευκολία στην καθημερινότητά σας. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσετε ότι όχι μόνο λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, αλλά και ότι το σώμα σας μπορεί να το απορροφήσει.

«Το σώμα μας δεν παράγει ασβέστιο από μόνο του, οπότε βασιζόμαστε στη διατροφή μας για αυτό», εξηγεί η Δρ Uma Darji, MD, οικογενειακή γιατρός. «Όταν η πρόσληψη ή η απορρόφηση είναι χαμηλή, το σώμα αντλεί ασβέστιο από τα οστά για να διατηρήσει όλες τις άλλες λειτουργίες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η δανειοδότηση αποδυναμώνει τα οστά σας».

gala-enallaktikes
Credit: 123RF

Τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνετε μπορούν να επηρεάσουν το αν το σώμα σας χρειάζεται να αντλήσει ασβέστιο από τα οστά. Παραδόξως, αυτό το λεγόμενο «υγιεινό» ρόφημα, ένα είδος γάλακτος, μπορεί να απομακρύνει το ασβέστιο από τα οστά σας. Γιατροί και διαιτολόγοι μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με το είδος του γάλακτος και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση ασβεστίου, αν δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό.

Το «υγιεινό» γάλα που μπορεί να απομακρύνει το ασβέστιο από τα οστά σας

Οι διαιτολόγοι και οι γιατροί που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αναφέρουν ότι το γάλα αμυγδάλου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου (και τα επίπεδα του γενικά). Το σημαντικότερο πρόβλημα για τη Δρ Darji είναι ότι τα αμύγδαλα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, τα οποία διαχέονται στο γάλα αμυγδάλου. «Τα οξαλικά μπορούν να συνδεθούν με το ασβέστιο στο έντερο, γεγονός που δυσχεραίνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό», εξηγεί.

Βασικά, η Δρ. Darji σημειώνει ότι αυτή η σύνδεση δεσμεύει το ασβέστιο, με αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Μια ανάλυση του 2025 έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό άλας και χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά προϊόντα ενδέχεται να απορροφούν λιγότερο ασβέστιο και να έχουν χειρότερη υγεία των οστών.

Credit: Freepik

«Το γάλα αμυγδάλου περιέχει πολύ λίγο ασβέστιο», αναφέρει ο Δρ Raj Dasgupta, MD, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Sleepopolis. «Πολλές μάρκες το εμπλουτίζουν με ασβέστιο για να το κάνουν συγκρίσιμο με το αγελαδινό γάλα».

Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν περιέχουν όλα τα γάλατα αμυγδάλου την ίδια ποσότητα ασβεστίου. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να μην καταναλώνετε καν την ποσότητα που αναγράφεται στην ετικέτα σε μία μερίδα γάλακτος αμυγδάλου, λόγω ενός ενοχλητικού (αλλά διορθώσιμου) τεχνικού προβλήματος.

«Το προστιθέμενο ασβέστιο μπορεί να κατακαθίσει στο κουτί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην λάβετε την αναγραφόμενη ποσότητα, εκτός αν το ανακινείτε καλά κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε», εξηγεί ο Δρ Chris Mohr, Ph.D., RD, σύμβουλος φυσικής κατάστασης και διατροφής στο Garage Gym Reviews.

Ο Δρ Mohr προσθέτει επίσης ότι το γάλα αμυγδάλου στερείται επίσης των πρωτεϊνών που βρίσκονται στο γάλα των ζώων. «Οι πρωτεΐνες υποστηρίζουν την αναδόμηση των οστών. Όταν συνδυάζετε το χαμηλό φυσικό ασβέστιο, την άνιση κατανομή και τις χαμηλές πρωτεΐνες, γίνεται σαφές γιατί το γάλα αμυγδάλου από μόνο του δεν είναι πάντα μια αξιόπιστη πηγή ασβεστίου, εκτός αν είστε προσεκτικοί με τη μάρκα και τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε».

Credit: Freepik

Πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε γάλα αμυγδάλου;

Φυσικά και όχι. Αν και το γάλα αμυγδάλου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του ασβεστίου, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να το πίνουν και να έχουν υγιή οστά.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το γάλα αμυγδάλου είναι κακό, αλλά σημαίνει ότι δεν πρέπει να θεωρείται ίδιο ή παρόμοιο με το αγελαδινό όσον αφορά την υγεία των οστών», εξηγεί η Δρ Darji.

Ωστόσο, αν σας απασχολεί το γάλα αμυγδάλου και η υγεία των οστών, μπορείτε να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις. Ποιο φυτικό γάλα σας βοηθά να απορροφήσετε καλύτερα το ασβέστιο; «Το γάλα σόγιας είναι το πιο κοντινό στο γάλα αγελάδας από άποψη θρεπτικής αξίας, ειδικά σε πρωτεΐνες, και οι περισσότερες μάρκες είναι εμπλουτισμένες», σημειώνει ο Δρ Mohr. «Τα γάλατα πρωτεΐνης μπιζελιού τείνουν επίσης να προσφέρουν καλό εμπλουτισμό και πιο ισορροπημένο προφίλ θρεπτικών συστατικών. Αυτές οι επιλογές είναι συνήθως πιο αξιόπιστες για την υποστήριξη των οστών».

Γάλα σόγιας
Γάλα σόγιας. Credit: 123RF

Tags:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Newsletter

#StayInStyle

Λάβετε ειδοποίηση για νέα άρθρα