Το ψωμί αποτελεί βασική τροφή στη μεσογειακή διατροφή, όμως ταυτόχρονα είναι από τις πρώτες τροφές που πολλοί σκέφτονται να μειώσουν όταν θέλουν να ελέγξουν το βάρος ή το σάκχαρό τους.
Ειδικά το λευκό ψωμί, αν και πιο γευστικό, δεν θεωρείται και η πιο υγιεινή επιλογή αφού έχει λιγότερες φυτικές ίνες και ανεβάζει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα.
Τι θα λέγατε να κάνετε ένα μικρό “πείραμα” με τον εαυτό σας; Να δοκιμάσετε να στερηθείτε το ψωμί για δέκα μέρες και όταν λέμε ψωμί εννοούμε φρυγανιές, πίτες και όλα τα αρτοσκευάσματα με βάση το αλεύρι.
Θα θέλατε να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας όταν σταματήσετε μια από τις πιο συνηθισμένες συνήθειες της καθημερινότητας;
Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν “κόψουμε” το ψωμί για μόλις 10 ημέρες; Οι αλλαγές μπορεί να σας εκπλήξουν….
Σύμφωνα με την yoga και pilates instructor Samantha Matas που δοκίμασε και προτείνει αυτό το challenge, εάν “κόψουμε” το ψωμί και γενικά τα αρτοσκευάσματα για 10 μόλις μέρες, θα παρατηρήσουμε τις εξής αλλαγές:
- Απώλεια 2-4 κιλών
- Θα περιοριστεί η κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα
- Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
- Μείωσης της επιθυμίας για γλυκό
- Θα μειωθεί η αίσθηση της πείνας και θα “φύγουν” οι λιγούρες
- Πιο σωστή λειτουργία του εντέρου
- Ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα
- Οι ορμόνες ισορροπούν
- Βελτιώνεται η συνολική υγεία

Πιο αναλυτικά:
Το λευκό ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει γρήγορα το σάκχαρο. Η διακοπή του, ακόμη και για 10 ημέρες, μπορεί να μειώσει τις απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης, κάτι που συχνά οδηγεί σε λιγότερη κόπωση μετά τα γεύματα, μειωμένη λαχτάρα για γλυκά ή υδατάνθρακες, πιο σταθερή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επίσης, το ψωμί περιέχει υδατάνθρακες, οι οποίοι δεσμεύουν νερό στο σώμα. Μειώνοντάς τους, το σώμα «απελευθερώνει» μέρος αυτής της κατακράτησης. Μέσα σε 10 ημέρες πολλοί παρατηρούν 1-2 κιλά λιγότερα στη ζυγαριά και λιγότερο «φούσκωμα» στην περιοχή της κοιλιάς. Ειδικά αν κάποιος έχει ευαισθησία στη γλουτένη ή δυσανεξία σε επεξεργασμένα άλευρα, η διακοπή του ψωμιού μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου.
Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι όταν δεν καταναλώνουν ψωμί έχουν λιγότερη τάση για συνεχές φαγητό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα ινσουλίνης μένουν πιο σταθερά και μειώνονται οι απότομες πτώσεις σακχάρου που προκαλούν τις λιγούρες. Πολλοί επίσης, όταν διακόπτουν τα προϊόντα με αλεύρι, αισθάνονται λιγότερους μυϊκούς ή αρθριτικούς πόνους.
Ποιοτικές επιλογές
Aφαιρώντας το ψωμί από τη διατροφή σας για μόλις 10 μέρες, θα πετύχετε μία «επανεκκίνηση» στη διατροφή, διαπιστώνοντας πώς αντιδρά το σώμα σας στους υδατάνθρακες. Μακροπρόθεσμα δεν χρειάζεται να αποκλείσετε εντελώς το ψωμί. Θυμηθείτε πως η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την πλήρη αποχή. Δοκιμάσετε πιο ποιοτικές επιλογές όπως ψωμί ολικής άλεσης, προζυμένιο ή με δημητριακά.