Η διατροφή μπορεί να είναι μία από τις μεγαλύτερες άμυνες αλλά και προστασία σε μεταδοτικές ασθένειες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν συγκεκριμένα φρούτα, που ο Δρ. Suraj Saggar, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Holy Name Medical Center, συνιστά να τρώτε τακτικά – ακόμα και κάθε μέρα – για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση.
Ωστόσο, όπως τονίζει ο ειδικός, αυτό που είναι πιο σημαντικό, είναι να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει μια ποικιλία από τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό είναι πιο αποτελεσματικό από μια δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά.
«Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τείνουν να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από εκείνους που ακολουθούν μια πρωτίστως ανθυγιεινή διατροφή, επειδή η διατροφή τους έχει τις βιταμίνες και τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση ενός ισχυρού υγιούς αποτελεσματικού ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ. Saggar.
Εάν θέλετε να αρχίσετε να ενσωματώνετε ένα τρόφιμο στη διατροφή σας για να υποστηρίξετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας, ο Δρ Saggar συνιστά εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, λάιμ και κλημεντίνες. «Τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που είναι οι «στρατιώτες» στην κυκλοφορία του αίματός μας που μάχονται με τη μόλυνση», λέει ο Δρ Saggar.
Επιπλέον, ο Δρ Saggar επισημαίνει ότι τα εσπεριδοειδή είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από φλεγμονές. «Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που εξουδετερώνουν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Όταν οι αριθμοί των ελεύθερων ριζών είναι πολύ υψηλοί στο σώμα, προκαλώντας ανισορροπία, οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων και των ιστών, γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες οδηγεί στην ανάπτυξη ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά όπως η βήτα καροτίνη βοηθούν στη μείωση ή την πρόληψη του οξειδωτικού στρες στο σώμα», εξηγεί.
Η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει τη σύνδεση μεταξύ εσπεριδοειδών και ανοσοποιητικής υγείας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών κάθε μέρα μείωσε τη φλεγμονή και αύξησε το ανοσοποιητικό. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση εσπεριδοειδών υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού και ενισχύοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.